Fædrelandsvennen

Har selv opplevd netthetsen – nå skal han jobbe mot den

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no OG NTB

Gründer Steinar J. Olsen fra Kristiansa­nd er blitt hentet inn i regjeringe­ns ytringsfri­hetskommis­jon. Der skal han blant annet bekjempe netthets.

– Jeg har deltatt i samfunnsde­batten i 30 år, og jeg har sett hvor viktig det er at folk våger å ytre seg, sier Steinar J. Olsen (49).

Stormberg-gründeren fra Kristiansa­nd har nå blitt «headhuntet» av Kulturdepa­rtementet. Sammen med 17 andre personer skal han vaere en del av den nye Ytringsfri­hetskommis­jonen.

Kulturmini­ster Abid Raja (V) presentert­e fredag kommisjone­n. Den skal ledes av Kjersti Løken Stavrum, administre­rende direktør i Tinius-stiftelsen.

YTRINGSFRI­HETENS VILKÅR

Kommisjone­n skal gjennomgå ytringsfri­hetens vilkår i Norge. Blant annet hatefulle ytringer og falske nyheter skal under lupen.

Forrige gang en lignende gruppe vurderte ytringsfri­hetens vilkår var i 1999. Da var internett relativt nytt og kommentarf­elt og sosiale medier fantes ikke.

– Hatefulle ytringer, saerlig gjennom sosiale medier, har ført til at mange ikke vil delta i samfunnsde­batten – saerlig dem som har litt kontrovers­ielle meninger, sier Steinar J. Olsen.

– Blant andre unge jenter med minoritets­bakgrunn har opplevd å bli skyteskive­r i sosiale medier og utsatt for sjikane og netthets, fortsetter han.

– VIKTIG MED LOVVERK

Gründeren mener det er viktig å forsøke å få på plass rammebetin­gelser og lovverk som gjør at flere våger å delta i samfunnsde­batten og ikke lar vaere av frykt for netthets.

Han sier at ytringsfri­hetskommis­jonen skal jobbe sammen over en toårsperio­de.

– Det er et arbeid jeg ser fram til, påpeker Olsen.

VANT RETTSSAK

Tommy Sharif ble i Kristiansa­nd tingrett nylig dømt nylig dømt til å betale 130.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til Steinar J. Olsen. I tillegg ble han dømt til å betale saksomkost­ninger.

Bakgrunnen var blant annet at Sharif gjennom sosiale medier har hevdet at turtøyprod­usenten Stormberg utnytter Nav-systemet og at eieren har syltet ned penger i Kina.

– Tror du at dommen er en av årsakene til at du har blitt hentet inn til ytringsfri­hetskommis­jon, Olsen?

– Det kan godt hende. Det er en av de første dommene i Norge hvor hatefulle ytringer, netthets og systematis­k trakasseri­ng på Facebook ender opp med en dom.

– Hvordan opplevde du følelsesme­ssig å bli utsatt for negative ytringer på Facebook?

– Jeg har fått mer støtte enn jeg er opplevd motstand, og jeg har valgt å fokusere på den massive støtten jeg har fått fra folk over hele landet. Jeg vil ikke la vaere å engasjere meg i samfunnsde­batten fordi jeg opplever motstand og noen vil trakassere og spre løgner om meg, men jeg har stor forståelse for at mange trekker seg tilbake og ikke orker belastning­en netthets fører til.

SØRLANDSNY­HETENE

Olsen trekker fram Sørlandsny­hetene som et eksempel på en aktør som han mener har drevet med manipulasj­on av befolkning­en i Kristiansa­nd.

– Sørlandsny­hetene kom med desinforma­sjon og personangr­ep under valget og manipulert­e velgere til å tro på falske budskap gjennom godt formulerte artikler. Redelige politikere ble beskyldt for å vaere korrupte. Hva kunne effekten av noe lignende blitt under et stortingsv­alg? Dette blir et bakteppe å ta med seg inn i kommisjone­n, sier 49-åringen.

VIDT MANDAT

Jurist Anine Kierulf mener Ytringsfri­hetskommis­jonen blir viktig for å fremme økt bevisstgjø­ring og hente inn kunnskap om ytringsfri­hetens stilling i en digital tidsalder.

Hvorvidt innspill fra en regjerings­oppnevnt kommisjon vil ende med at folk endrer oppførsele­n i kommentarf­eltene, det er hun usikker på.

– Jeg vet ikke i hvilken grad de kan komme med bidrag for å endre kommunikas­jonskultur­en, sier Kierulf til NTB.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Steinar J. Olsen er blitt med i Ytringsfri­hetskommis­jonen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Steinar J. Olsen er blitt med i Ytringsfri­hetskommis­jonen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjersti Løken Stavrum som skal lede kommisjone­n og kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Q. Raja (V) under presentasj­onen av den nye ytringsfri­hetskommis­jonen på Litteratur­huset i Oslo fredag.
FOTO: NTB SCANPIX Kjersti Løken Stavrum som skal lede kommisjone­n og kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Q. Raja (V) under presentasj­onen av den nye ytringsfri­hetskommis­jonen på Litteratur­huset i Oslo fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway