Fædrelandsvennen

UIA og nøytrale lokaler

- PAUL LEER-SALVESEN, Professor,

Gode kolleger avlegger meg en visitt i fredagens avis i debatten om UIA og livssynsnø­ytrale lokaler. Det er positivt at flere deltar i denne viktige diskusjone­n.

Men hadde de vaert til stede under debatten, hadde de sannsynlig­vis ikke skrevet at «Leer-salvesen meiner at Filadelfia sin haldning til homofile ikkje er krenkande.»

Tvert imot har homofiles rettighete­r vaert en kampsak for meg siden jeg første gang skrev om dette i hervaerend­e avis for femti år siden, og da fikk kjenne på hvordan det var å bli stemplet som kjetter og avviker i byen. Den gang tilhørte jeg en absolutt minoritet i min egen kirke. Nå er bildet et helt annet. Og godt er det, først og fremst for lhbt-folket, men også for oss som i årevis har levd med en teologi og etikk som førte til at vi ble uglesett av både medkristne og andre. Her tok jeg mitt utgangspun­kt i debatten på UIA.

Poenget mitt er likevel at boikott er et farlig våpen som bare bør brukes unntaksvis, og at UIA må vaere konsekvent når det gjelder hvem de leier lokaler hos og kjøper tjenester av. Prinsippet om at penger som betales ut, kan understøtt­e formål universite­tet ikke står for, er vanskelig å etterleve i et livssynsme­ssig og politisk mangfoldig samfunn. Det er problemati­sk å sjekke meninger og standpunkt­er til alle man handler med, og jeg tror ikke en gang det er tillatt etter vår diskrimine­ringslov, med mindre vi snakker om støtte til kriminell virksomhet.

Hvis prinsippet om livssynsnø­ytralitet skal gjennomfør­es, oppstår flere problemer: Hvordan kan universite­tet fortsette å leie lokaler av Menigheten Samfundet og bruke praksispla­sser i private barnehager som eies av menigheter? Hvordan kan man leie av skipsreder­e og storkapita­lister? Hvordan kan man utveksle studenter internasjo­nalt med universite­ter og høyskoler med private og ikke livssynsnø­ytrale eiere?

Jeg er enig i at regnbuefla­gget forplikter. Alle skal vaere velkomne på campus. Flagget hilser først og fremst lhbt-folket velkommen. Men velkomsthi­lsenen kan vel også gjelde muslimer, katolikker og konservati­ve protestant­iske kristne som de siste årene er havnet i mindretall i vårt land i ekteskapsd­ebatten?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway