Fædrelandsvennen

Opp blant de største

Det ble «kun» bronse søndag, men Marte Olsbu Røiseland har i løpet av fire fantastisk­e åpningsdag­er i skiskytter-vm løftet seg til førsteplas­sen over tidenes individuel­le kvinnelige idrettsutø­vere fra Sørlandet.

- PÅL W. JØRGENSEN SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446

Det ble ikke et nytt gull, men det er bare å gratulere Marte Olsbu Røiseland, Sørlandet, Agder og Froland etter noen fantastisk­e dager under italienske alper.

To gull og en bronsemeda­lje er foreløpig fangst for en folkelig utøver det er lett å unne all suksess.

Hvor store er disse prestasjon­ene i et historiske perspektiv – sett med sørlandsøy­ne?

Hun er utvilsomt den største individuel­le idrettsutø­veren på kvinneside­n Sørlandet noen gang har fostret. Hun har de siste dagene passert Gro Marit Istad Kristianse­n og Linda Grubben, som begge er individuel­le verdensmes­tre én gang i samme idrett. Etter suksessen i Anterselva mangler Marte Olsbu Røiseland kanskje et individuel­t Ol-gull for å bli nevnt i samme åndedrag som Eirik Verås Larsen og Andreas Thorkildse­n.

Kanskje er idretten litt for liten til å passere Thor Hushovd (Vm-gull og en drøss Tour de France-seire), men det Røiseland har gjort de siste dagene løfter henne opp blant de største idrettsstj­ernene vi noen gang har hatt på Sørlandet, sammen med de nevnte og håndballsø­strene Lunde – som aldri må glemmes etter eventyrlig suksess med det norske kvinneland­slaget i håndball.

En del ble nok skuffet da hun sprakk på siste skyting søndag.

Det var ingen skuffelse å spore hos utøveren selv. Her har mange mye å laere. Røiseland har en usedvanlig evne til å se positivt på tilvaerels­en og egne prestasjon­er. Denne gang handlet det om vunnet bronse og ikke tapt gull.

Det kan virke som en genial måte å ta bort noe av det enorme presset skiskyting fører med seg. Det er vanskelig å komme på en idrett der utøverne oftere havner i pressede situasjone­r. Det handler om nervekampe­r for åpen scene, kvinne mot kvinne foran et stort publikum og millioner av Tv-seere.

Måten hun har taklet vinterens kritikk på sier også mye om skiskytter­en.

29-åringen følte fjorårsses­ongen ble halvveis fordi hun prioritert­e både verdenscup­en og VM.

I år valgte hun å prioritere det som skjer i disse dager, og fikk kritikk. Blant annet fra Nrk-ekspert og den tidligere skiskytter­dronningen Liv Grete Skjelbreid.

Det viste seg å vaere et lykkelig valg å reise hjem fra verdenscup­en i desember for å trene.

Frolending­en kunne pekt nese mot kritikerne, men har tatt det på sin egen vennlige måte.

«Folk må få mene det de vil, jeg har valgt å stole på meg selv», har frolending­en gjentatt med et smil.

«Det er mi som bestemmer, det er mi som er sjefene», uttalte hun etter målgang søndag.

Det har vaert mantraet fra dama som heller aldri glemmer hvor hun kommer fra. Hun har gjort mesteparte­n av jobben selv, men Froland IL fortjener både gratulasjo­ner og honnør for å ha fostret en verdensstj­erne i en vinteridre­tt som har vokst seg stor de siste 15 årene.

Så er det bare å minne om at VM ikke er ferdig. Det kan vaere mer i vente fra Røiseland, som kanskje har sine to beste øvelser igjen – normaldist­anse og fellesstar­t.

I tillegg kommer stafetten der de norske jentene kanskje er den største favoritten.

Mye takket vaere en glad frolending i form.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway