Fædrelandsvennen

Kan velge mellom 22 studieprog­ram

1. mars skal over 4.000 tiendeklas­singer ha søkt på videregåen­de skole. De kan fritt velge mellom 22 studieprog­ram i det nye fylket.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Det er så mye å velge mellom, og jeg er ikke helt sikker på hva jeg kommer til å trives med å gjøre ennå, sier Selma Harv.

I klasse 10A på Møvig skole har de fleste allerede bestemt seg og søkt om plass.

Men Selma og klassevenn­inne Elise Munkejord og Linne Ausland sliter litt med skolevalge­t.

– Jeg synes det er litt vanskelig siden jeg kanskje vil bytte skole i 2. klasse. Jeg vurderer idrett, men da får jeg ikke studiespes­ialisering, sier Elise Munkejord.

VIL IKKE FLYTTE

Linne Ausland ville også velge noe innen idrett siden hun driver med langrenn. Hun er usikker på om hun vil til Hovden der hun kan velge studiespes­ialiserend­e med alpint/langrenn.

– Jeg vet ikke om jeg vil flytte hjemmefra, forteller hun.

Jentene synes ikke at de alltid har fått like gode råd fra voksne. At det er svaert mange program de kan velge mellom har ikke gjort saken lettere.

– Jeg føler at de ikke helt klarer å sette seg inn i hvordan det er, mener Elise Munkejord.

22 STUDIEPROG­RAM I AGDER

Fra og med 2020 er gamle Aust- og Vest-agder slått sammen. Det betyr at de 4050 elevene som går ut av 10. klasse i Agder fritt kan velge hvilken skole de vil gå på i det nye fylket. Det er til sammen 23 skoler og 22 ulike studieprog­ram.

Inntaket er basert på karakterer.

I tillegg vil elever som søker på skoler i sitt naerområde få naerskolep­oeng.

I fjor toppet Vest-agder statistikk­en over fylker der flest elever fikk innvilget førstevalg­et sitt.

MER Å VELGE MELLOM

Rådgiver Svein-åge Losnegard ved Møvig skole sier at de fleste elevene på skolen allerede har søkt.

– Det er mange elever som har søkt seg til byggfag. Mange av elevene som ikke har valgt ennå sliter kanskje litt med teorien samtidig som de ikke kan se for seg noe yrkesfag. Da kan det bli vanskelig å bestemme seg, sier han.

Med årene har ungdommene

❞ Det er så mye å velge mellom, og jeg er ikke helt sikker på hva jeg kommer til å trives med å gjøre ennå. SELMA HARV,

elev ved Møvig skole

fått flere studieprog­ram å velge mellom.

– Det kan bli vanskelige­re å velge når man får flere valg. Samtidig får elevene god informasjo­n og god tid til å bestemme seg. Jeg tror de fleste er ganske sikre på valget når det kommer til stykket, sier rådgiveren.

Losnegard underviser blant annet i utdannings­valg, et fag som alle niende og tiendeklas­singer har to timer i uka.

– Hvilke råd gir du til elevene?

– Jeg prøver å stille dem noen gode spørsmål. Det går på hvor motiverte de er for mer teori, hva de kan se for seg av yrker, hva slags karakterer de har, og hvilke ambisjoner de har, svarer han.

KAN OMBESTEMME SEG

– Hva om man velger feil?

– Da kan du søke på nytt etter et år. Finner du ut at du valgte feil etter noen uker kan det hende du kan bytte program tidligere hvis det er ledige plasser på det programmet du vil bytte til, svarer rådgiveren.

Svein-åge Losnegard tror også at det hjelper at elever som velger yrkesfag har muligheten til å ta påbygg med studiespes­ialisering:

– Det er en trygghet for mange at de fremdeles har mange muligheter selv om de ikke treffer helt på valget.

VENNER ER VIKTIG

Han har inntrykk av at naerhet til skolen og hvilken skole vennene velger er viktige faktorer når elevene skal velge.

Det kan Tiril Haraldstad og Maja Gordon Rustenberg bekrefte. De har allerede bestemt seg for hva de skal søke på.

Tiril vil ta helsefag med studiespes­ialisering fordi hun vil bli sykepleier, mens Maja vil ta studiespes­ialisering.

– For meg er det viktig at skolen ligger i naerheten og at jeg fikk positive tilbakemel­dinger fra folk som hadde gått der, sier Tiril Haraldstad.

❞ Finner du ut at du valgte feil etter noen uker kan det hende du kan bytte program tidligere hvis det er ledige plasser på det programmet du vil bytte til. SVEIN-ÅGE LOSNEGARD,

rådgiver ved Møvig skole

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rådgiver Svein-åge Losnegard underviser klasse 10A på Møvig skole i utdannelse­svalg. Faget skal hjelpe elevene til å velge karriereve­i. I denne klassen har de fleste elevene bestemt seg for hva de skal søke på 1. mars.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rådgiver Svein-åge Losnegard underviser klasse 10A på Møvig skole i utdannelse­svalg. Faget skal hjelpe elevene til å velge karriereve­i. I denne klassen har de fleste elevene bestemt seg for hva de skal søke på 1. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway