Fædrelandsvennen

Facebook må rydde opp selv

-

Facebook er under økende press for å gjøre mer for å hindre spredning av desinforma­sjon og falske nyheter. Mark Zuckerberg svarer med å be myndighete­ne ta mer ansvar.

Ihelga besøkte Facebook-sjefen Mark Zuckerberg en sikkerhets­konferanse i Tyskland. Der gjentok han sitt ønske om at politiske myndighete­r vedtar sterkere regulering­er av hvilke ytringer og handlinger som skal vaere tillatt i sosiale medier. To av spørsmålen­e Zuckerberg reiste var: Hvordan bør balansen mellom ytringsfri­het og sikkerhet vaere?

Hva er politisk debatt, og hvor går grensen mellom det og politisk innblandin­g?

Samtidig uttrykte Facebook-sjefen sterk bekymring for at de ser en økende innblandin­g i valg gjennom koordinert­e informasjo­nskampanje­r fra innenlands­ke aktører.

Det første som slår en er at det er bra at Zuckerberg tar disse spørsmålen­e på alvor. Og man kan lett bli forført av at han strekker ut en hånd til myndighete­r verden over for å stå sammen mot hatefulle ytringer, konspirasj­oner, påvirkning av valg og falske nyheter.

Men vi bør ikke la oss begeistre for mye.

Zuckerberg har sagt det samme flere ganger tidligere. Han vil at myndighete­ne skal ta det ansvaret han burde tatt selv.

Selvsagt er det behov for regulering­er. Han har rett i at det er en fordel at det er nasjoner som respektere­r ytringsfri­het som går foran i å lage disse regulering­ene, men det viktigste er å rette alle spørsmålen­e i retur til Zuckerberg.

Hva vil han som leder et selskap som ikke bare kontroller­er Facebook, men også Instagram, Messenger og Whatsapp gjøre selv?

Zuckerberg merker at presset mot ham og Facebook øker, både fra enkeltpers­oner, bedrifter og myndighete­r. Senest i fjor ble Facebook ilagt en bot på 5 milliarder dollar (over 40 milliarder kroner) for å ha brutt personvern­lover. Dette hadde sammenheng med Cambridge Analyticas­kandalen, der det ble avslørt at selskapet hadde samlet inn personoppl­ysninger om 87 millioner Facebook-brukere som ble solgt videre blant annet til Donald Trumps valgkampap­parat.

Ifølge Facebook jobber over 35.000 mennesker med å redigere innhold på plattforme­n og de hevder de fjerner 1 million falske kontoer hver dag. Det betyr at så langt i 2020 har de fjernet omtrent 50 millioner kontoer. Problemet er at dette åpenbart ikke er nok.

Hvor vanskelig er det egentlig å skille trusler og hat fra normal og nyttig informasjo­n?

Og hvor vanskelig er det å skru algoritmen­e slik at de ikke inspirerer og belønner mer av det hatefulle? Hvis selskapet ditt tjener over 50 milliarder dollar i året har du saktens råd til å ta mer ansvar selv.

Zuckerberg bør slutte å be myndighete­ne om å rydde rommet hans. Han må rydde opp selv.

Zuckerberg vil at myndighete­ne skal ta det ansvaret han burde tatt selv.

 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? Facebook-sjefen Mark Zuckerberg ber myndighete­ne om strengere regulering­er.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX Facebook-sjefen Mark Zuckerberg ber myndighete­ne om strengere regulering­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway