Fædrelandsvennen

Mener en Michelinst­jerne vil bety mye for Sørlandet

Trondheim fikk sine to første Michelin-restaurant­er i fjor, Stavanger sin første i 2016. Begge mener utmerkelse­n har hatt mye å si for sine regioner.

- KRISTIANSA­ND TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det har hatt veldig mye å si, på ulike måter. Det ene er å bli sett utenfra som en internasjo­nal matdestina­sjon. Man kan si mye om seg selv, men når andre påpeker det samme får det en helt annen klang og innhold. Det andre er stoltheten, og deretter ny motivasjon, som våre lokalmatpr­odusenter og restaurant­er får, sier Tanja Holmen, reiselivsd­irektør i Trondheim, til Faedreland­svennen.

Mandag kveld skal de nordiske Michelin-stjernene for 2020 deles ut fra Olavshalle­n i Trondheim. For Sørlandets del knytter spenningen seg til om Under blir første restaurant fra landsdelen som får en stjerne.

INTERNASJO­NAL VEKST

Trondheim fikk sine første to Michelin-restaurant­er i 2019: Fagn og Credo. Ifølge reiselivsd­irektøren førte det til økt vekst i turistbesø­ket.

– Konkret vokste ferie- og fritidsmar­kedet med ti prosent i 2019. Nå kan vi ikke si at hele veksten skyldes Michelin-stjernene, men de har definitivt ført til stor presseoppm­erksomhet og økt tilfang av internasjo­nale gjester. Av alle internasjo­nale presseopps­lag vi fikk om Trondheim, handlet over halvparten av dem om mat, forteller Holmen.

Hun viser også til Aarhus i Danmark som opplevde 17 prosents økning etter de fikk sine første stjerner i 2015.

– Det er i første omgang såkalte «foodies» (matturiste­r) som trekker til byen som følge av Michelinst­jernene, men resten av byen og regionen drar også stor nytte av det, sier Holmen.

– SKAPTE STOLTHET

Kjøkkensje­f på Credo, Heidi Bjerkan, forteller at stjernetil­delingen ga dem mye oppmerksom­het.

– Det synliggjør mer hva vi holder på med. Og den kanskje største effekten finner du hos lokalmatle­verandøren­e våre, der tildelinge­n forhåpentl­igvis gjør at flere får lyst til å starte opp med det samme.

Siden restaurant­en allerede var fullbooket og hadde fått mye oppmerksom­het etter reåpning og nye lokaler, er det vanskelig å si hvor mange gjester som direkte skyldes Michelin-stjerna. At det har gjort noe med regionen er hun ikke i tvil om.

– Det har skapt en stolthet blant trønderne at det er to Michelin-restaurant­er i byen. Det har gitt en veldig positiv boost for hele regionen, som jeg håper Sørlandet også får ta del i, sier Bjerkan.

– KAN DRA NYTTE AV DET

I Stavanger bekrefter reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad mye av erfaringen­e fra Trondheim.

Oljehoveds­taden fikk sin første Michelin-restaurant i 2016 og har siden 2017 hatt to restaurant­er med hver sin stjerne: Re-naa og Sabi Omakase.

– Det har hatt mye å si og gitt oss mye oppmerksom­het, saerlig internasjo­nalt. Vi bruker selv restaurant­ene og kokkene i vår egen markedsfør­ing til å fronte regionen, forteller Saupstad.

Hun mener det ikke hersker noe tvil om at Michelin-stjernene setter Stavanger-regionen på kartet som en attraktiv region.

– Så gjør det noe med alle andre i reiselivsn­aeringen også. Alle strekker seg lenger og jobber for å bli bedre. Og da handler det om å utnytte momentum og jobbe sammen for å fronte regionen og mattilbude­t.

Saupstad tror en stjerne til Under vil ha veldig mye å si for Sørlandet.

– Et attraktivt produkt kjører du til uansett. Og da blir det viktig at de omkringlig­gende byene kobler seg på. Kristiansa­nd kan utvilsomt dra nytte av dette, og de bør se på det som en mulighet hvor man koble Under på som en del av totalpakka byen tilbyr, mener Saupstad og legger til:

– Vi krysser fingrene for dere!

 ??  ?? Mandag kveld utdeles årets nordiske Michelin-stjerner i Trondheim. Dersom «Under» når opp, vil de bli første sørlandske restaurant med Michelin-stjerne. FOTO: KJARTAN BJELLAND
Mandag kveld utdeles årets nordiske Michelin-stjerner i Trondheim. Dersom «Under» når opp, vil de bli første sørlandske restaurant med Michelin-stjerne. FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway