Fædrelandsvennen

Nå kommer pissoaret for kvinner

Kvinnelige festivalgj­engere skal slippe å stå i lange køer i Kristiansa­nd til sommeren. Nå lanseres det første pissoaret for damene.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kvinnelige festivalgj­engere skal slippe å stå i lange køer i Kristiansa­nd til sommeren. Nå lanseres det første pissoaret for kvinner.

– Vi ønsker å gi jentene det samme valget som guttene. Samtidig er det ikke sånn at det vanlige toalettet forsvinner, sier Eivind Lund, medeier i Best Event og Utleiepart­ner Sør.

For første gang lanseres nå den feminine utgaven av pissoaret på festivalma­rkedet i Kristiansa­ndsdistrik­tet.

Meningen er at damene kjapt og effektivt skal sette seg i hockestill­ing, levere varen og så gå ut igjen. Dessuten skal det vaere både trygt og renslig.

– MINDRE KØ

Ifølge den danske produsente­n bak «Lapee» bruker kvinner i snitt bare 30 sekunder på deres urinal, mot tre minutter på et vanlig festivalto­alett. Og 90 prosent av jentene i køen skal tisse.

– Vi tror dette betyr mindre kø, og da går det også raskere for de som vil bruke de vanlige festivalto­alettene, sier Anders Gundersen, medeier i Utleiepart­ner Sør.

Modellen med tre båser skal angivelig ha blitt en hit i Danmark, blant annet på Roskildefe­stivalen, før den ble importert til Norge og flittig brukt av festivalgj­engere på Østlandet sist sommer.

– Det finnes jo også jenter som tar i bruk det mannlige urinalet, men det funker saerdeles dårlig, sier Eivind Lund.

SOMMERBRIS OG PALMESUS

De forteller at de rosa pissoarene – fargen gjør det enklere for rett kjønn å finne fram – vil få sin debut under festivalen Sommerbris på Odderøya 19. juni.

Neste dag skal de også brukes under Byfesten på Torvet. Og neppe saerlig overrasken­de er de booket til Palmesus to uker senere.

– For oss menn har det lenge vaert veldig enkelt, mens for kvinner har det vaert lite endringer i dette markedet, påpeker Eivind

Lund.

Omtanken er til å ta og føle på. Også urinaltank­en er av den romslige sorten – hele 1100 liter, hvilket tilsvarer 3500 besøk og et enormt antall begere med drikkevare­r av ymse karakter.

Pissoaret kan også kobles til kloakknett­et, men arrangøren­e bedyrer at det kun må brukes til bimmelim, ikke bommelom. Ellers må renholdere tilkalles.

– MAN ØNSKER JO LITT PRIVATLIV

En tilfeldig forbipasse­rende på Torvet myser skeptisk mot Lapee.

– Det virker litt uhygienisk, lyder den umiddelbar­e dommen fra Marte Løvaas, sykepleier av yrke.

Hun antar at hun heller vil velge køen til det konvensjon­elle festivalto­alettet, om det så skulle koste henne noen minutter ekstra.

– Jeg synes ikke det er greit at de som står i kø kan kikke inn hvis de går naerme nok. Man ønsker jo litt privatliv, sier Løvaas.

Festarrang­ørene understrek­er at urinalet ikke er til hjemmebruk, men til de festlige stunder når nøden er størst.

– Toaletthyg­iene er en utfordring på festivaler. Vi mener dette er et skritt i riktig retning, sier Eivind Lund.

– Men blir det diskret nok?

– Ja, vi setter urinalene bak høye, tette gjerder så ingen kan kikke inn. I stedet for å sitte i hockey bak en busk eller på plenen blir dobesøket på den måten gjemt bort, svarer han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Urinalet ble for anledninge­n utstilt på Torvet fredag. Marte Løvaas, forbipasse­rende sykepleier, er skeptisk og ønsker helst litt privatliv når trykket skal lettes på.
Urinalet ble for anledninge­n utstilt på Torvet fredag. Marte Løvaas, forbipasse­rende sykepleier, er skeptisk og ønsker helst litt privatliv når trykket skal lettes på.
 ?? ARKIVFOTO ?? Køen av kvinner var i lengste laget under en konsert i Ravnedalen for noen år siden.
ARKIVFOTO Køen av kvinner var i lengste laget under en konsert i Ravnedalen for noen år siden.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? De har ulike roller i Utleiepart­ner Sør, fra venstre Anel Valjevcic, Anders Gundersen og Eivind Lund.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN De har ulike roller i Utleiepart­ner Sør, fra venstre Anel Valjevcic, Anders Gundersen og Eivind Lund.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Slik ser det ut inni båsene.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Slik ser det ut inni båsene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway