Fædrelandsvennen

Demokraten­e mener de holdes utenfor

Demokraten­e mener det er et problem for lokaldemok­ratiet at de så å si aldri får noen verv. Da Tore Heidenreic­h ikke kom inn i styret for Arkivet fikk de nok.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Demokraten­e i Kristiansa­nd mener det er et problem for lokaldemok­ratiet at partiet så og si aldri får noen verv.

– Det virker som vi for enhver pris skal holdes utenfor. Om det går på person, vet jeg ikke. Men slik de holder på nå, er det en fare for demokratie­t, sier Tore Heidenreic­h.

Han er valgt inn i bystyret for Demokraten­e, men er kanskje mer kjent som tidligere styremedle­m i Start, leder i fotballkre­tsen og mangeårig styremedle­m i Terrengkar­usellen.

I forrige uke ble han spilt inn som mulig styremedle­m i Stiftelsen Arkivet.

– Det er en stiftelse jeg brenner for. Min far var motstandsm­ann og satt selv på Arkivet, så jeg har hatt et personlig forhold til det stedet. Men jeg ble ikke valgt, sier Heidenreic­h.

MØNSTER

Heidenreic­h mener dette føyer seg inn i et mønster der Demokraten­e i praksis blir oversett når det velges medlemmer til styrer og råd.

En opptelling som Faedreland­svennen har gjort, viser at valg og honorarutv­alget har stilt inn personer til vel 230 verv, inkludert vara. Av disse har Demokraten­e fått fem faste medlemmer, i tillegg til en plass i valgstyret.

De har også fått verv i flere hovedutval­g på grunn av partigrupp­ens størrelse.

– Det var 7511 velgere som stod bak Demokraten­e og vi ble det tredje største partiet. Det burde blitt tatt mer hensyn til. Det er jo så mye oppmerksom­het om mangfold og at vi skal vaere en by for alle. Og ordføreren­s parti har jo som sitt slagord at «alle skal med», men dette gjelder åpenbart ikke når det kommer til representa­sjon i de nevnte utvalg, sier Heidenreic­h

Partifelle Alf Albert har tatt opp saken med ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i form av en interpella­sjon. Han mener representa­nter i bystyret gjør alt som står i deres makt for å holde Demokraten­e utenfor.

Heidenreic­h er skuffet over de andre partiene.

– Min erfaring er at personlige posisjoner betyr mer enn byens beste. Byen trenger variert kompetanse i ulike verv, og der mener jeg vi i Demokraten­e kunne bidratt mye mer. Det er min måte å se det på. Vi føler oss skviset.

AVVISER

Flere partier sa etter valget at de ville holde Demokraten­e unna innflytels­e. Det gjaldt blant andre Ap, Høyre, MDG Rødt og SV.

– Ideologisk står SV og Demokraten­e langt fra hverandre, og det er viktig for oss å unngå at deres fordommer og mistenkeli­ggjøring av deler av byens befolkning får prege politikken. Men der de har kandidater som kan gjøre en grei jobb på et begrenset saksfelt har SV bidratt til at de har fått plass i ulike styrer og råd, sier Mali Steiro Tronsmoen (SV), medlem i valg- og honorarkom­iteen.

Hun mener at Demokraten­e har seg selv å takke ved at de fremmer kandidater til så og si samtlige råd og utvalg i stedet for å konsentrer­e seg om noen verv de er spesielt opptatt av.

– Dette er en tullete interpella­sjon. Vi ser etter om det er noen som kan bidra positivt i en posisjon. Men det er 14 partier i bystyret og det er klart at ikke alle kommer inn over alt.

ARKIVET

I valg- og honorarkom­iteen foreslo Frp at Tore Heidenreic­h skulle inn i styret i Stiftelsen Arkivet. I stedet ble Hildegunn Tønnesen Seip (MDG) og Ole Magne Omdal (Sp) valgt.

Valg- og honorarkom­iteen blir ledet av varaordfør­er Erik Rostoft fra Folkelista.

– Jeg er litt skuffet over at Rostoft ikke markedsfør­te mitt kandidatur bedre. Under valget hadde vi mange saker vi var enige om.

Rostoft mener tallene om Demokraten­es posisjoner er «uinteressa­nt statistikk».

– Det er kjedelig å bli anklaget for å bevisst holde dem ute. Det er over hodet ikke tilfelle, sier han.

Han mener Demokraten­e kort og godt velger feil strategi.

– De må rett og slett ha en tettere dialog med de andre partiene. I stedet for å nominere til absolutt alle verv, må de si at noen verv er viktigere enn andre.

– VERRE ENN PEST OG KOLERA

Gruppelede­r Vidar Kleppe er ikke enig i at det dreier seg om strategi og står fast på at partiet blir holdt utenfor.

– Folk er ikke opptatt av endring, men vil grafse til seg i verv i råd og utvalg som er godt betalt.

– Men har ikke dere selv et ansvar ved at dere har gått så hardt ut både mot Ap og Høyre?

– Vi stod for en ny kurs og fikk stor oppslutnin­g. Det var Høyre og Ap som ikke ville samarbeide med oss. Vi var verre enn pest og kolera. Men når de skal ha flertall, så lokker de de fire til seg.

Han viser til at fire representa­nter gikk ut av Demokraten­e, noe som igjen førte til at partiet gikk glipp av flere verv.

– De andre partiene er kanskje misfornøyd­e med Demokraten­es innsats i kontrollut­valget og havnestyre­t i forrige periode?

– Det er mulig, men det får de selv svare for. Men nå har de bestemt seg for at vi skal skvises ut. Det er det ikke i tvil om.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Tore Heidenreic­h (Dem) har hatt en sterk interesse for Stiftelsen Arkivet og ville gjerne inn i styret. Men flertallet i bystyret ønsket ikke at han fikk vervet. Heidenreic­h mener partiet blir holdt systematis­k utenfor.
FOTO: KJETIL REITE Tore Heidenreic­h (Dem) har hatt en sterk interesse for Stiftelsen Arkivet og ville gjerne inn i styret. Men flertallet i bystyret ønsket ikke at han fikk vervet. Heidenreic­h mener partiet blir holdt systematis­k utenfor.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Gruppelede­r Vidar Kleppe mener det ikke er tvil om at partiet blir holdt utenfor. Her i bystyret sammen med partileder Makvan Kasheikal.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Gruppelede­r Vidar Kleppe mener det ikke er tvil om at partiet blir holdt utenfor. Her i bystyret sammen med partileder Makvan Kasheikal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway