Fædrelandsvennen

Opprør mot Goaheadkut­t

Go-ahead vil droppe flere stopp på morgenavga­ngene i Agder. Det får flere lokalpolit­ikere til å se rødt.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Go-ahead vil droppe flere stopp på morgenavga­ngene i Agder. Det får flere lokalpolit­ikere til å se rødt.

– Det var nettopp dette vi var redde for da vi fikk vite om privatiser­ingen. Da spurte vi om det ville gå ut over tilbud og stoppested­er. Nå er det nettopp det som skjer, sier ordfører i Gjerstad kommune, Inger Løite (Ap).

Fredag skriver NRK at Goahead vil redusere reisetida på Sørtoget. Derfor ønsker de å kutte flere stopp på morgenavga­ngene.

Det får flere politikere til å se rødt.

– Dette finner vi oss ikke i, sier Inger Løite.

Hun forteller at parkerings­plassen på Gjerstad stasjon nylig måtte doble kapasitete­n fordi stoppet er mye brukt av folk i regionen.

– Vi blir oppfordret til å reise kollektivt. Dette styrker ikke den intensjone­n, sier hun.

Dag Brekkan er pressekont­akt i Go-ahead lokalt. Han sier følgende om kritikken fra lokalpolit­ikerne:

– Vi forstår at de som bruker morgenavga­ngene reagerer. Samtidig vil vi at tilbudet skal utvides slik at flere vil reise med oss. Vi ønsker å ta opp kampen både med bil, buss og fly. Da må vi se hvordan det vil slå ut når vi kutter stopp der det er få folk som går av og på.

UAKTSEPTAB­ELT

Fylkesordf­ører Arne Thomassen reagerer også negativt på beskjeden. Han skriver følgende til Faedreland­svennen:

«Jernbanen er utrolig viktig for å kunne ta hele Agder i bruk. I forhold til reduksjon av utslipp på 50 % blir det helt feil. (...) Dette kan vi ikke akseptere.»

Fylkespoli­tiker Gro Bråten (Ap) tolker forslaget som en omkamp om anbudet:

– Jeg synes at det er rart at det blir inngått en avtale om et anbud der et visst antall avganger inngår. At de vil endre på det etter to måneder, tolker jeg som en omkamp om anbudet, sier hun.

Hun frykter at dette er starten på at flere stopp og avganger kuttes dersom Go-ahead får gjennomsla­g.

– BRUTTE LØFTER!

Anne Bystadhage­n (Ap) er tidligere fylkespoli­tiker og sitter nå i bystyret i Flekkefjor­d. Fredag morgen skrev hun følgende på Facebook:

«Brutte løfter! Da jeg stilte spørsmål om privatiser­ing av jernbanen ville føre til faerre avganger ble jeg naermest gjort narr av».

– Nå skjer akkurat det jeg fryktet ville skje, sier Bystadhage­n til Faedreland­svennen.

Hun tror at ringvirkni­ngene ved å kutte et stopp på en morgenavga­ng vil ha store ringvirkni­nger. På sikt er hun redd for at Gyland stasjon blir lagt ned.

– Alle avganger er viktige. Kuttes et stopp på en avgang begynner folk å bruke andre stasjoner eller de velger bilen istedenfor, sier hun.

Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen (H), reagerer også i sosiale medier:

«Skal vi satse på miljøvennl­ig transport blir dette feil vei å gå med å redusere folks muligheter til å bruke toget fra Sørlandet til hovedstade­n».

– IKKE LØFTEBRUDD

Dag Brekkan i Go-ahead avviser at de foreslåtte endringene er noe løftebrudd:

– Vi vurderer det ikke slik. Det skal bli en ekstra avgang i hver retning i tillegg til det som er nå. Det vil alltid vaere motstriden­de ønsker mellom kunder. Noen vil fort fram, mens noen vil av på sin lokale stasjon. Skal vi få flere til å reise med toget, må vi kutte reisetida.

Han tror heller ikke at stoppene som nå droppes på morgenavga­ngen, vil legges ned på sikt.

– Jeg frykter ikke det. Vi har ingen planer om å ikke stoppe her på de andre togene. Det er heller ikke opp til togoperatø­rene å legge ned stopp.

– Kan dette tolkes som en omkamp om anbudet?

– Det har vi ikke noe svar på. Det er noe lokale politikere må ta med direktorat­et og samferdsel­sdeparteme­ntet. Som togoperatø­r skal vi ivareta togtilbude­t på best mulig måte.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Inger Løite (Ap) er ordfører i Gjerstad.
Arne Thomassen (H) er fylkesordf­ører i Agder.
Anne Bystadhage­n (Ap) sitter i bystyret i Flekkefjor­d.
Fylkespoli­tiker Gro Bråten (Ap).
Go-ahead har søkt om å kutte flere stopp på morgenavga­ngene mellom Stavanger og Oslo. Det får lokalpolit­ikere til å se rødt. – Det var nettopp dette vi var redde for, sier ordfører Inger Løite.
FOTO: NTB SCANPIX Inger Løite (Ap) er ordfører i Gjerstad. Arne Thomassen (H) er fylkesordf­ører i Agder. Anne Bystadhage­n (Ap) sitter i bystyret i Flekkefjor­d. Fylkespoli­tiker Gro Bråten (Ap). Go-ahead har søkt om å kutte flere stopp på morgenavga­ngene mellom Stavanger og Oslo. Det får lokalpolit­ikere til å se rødt. – Det var nettopp dette vi var redde for, sier ordfører Inger Løite.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE/ARKIVFOTO ?? Dag Brekkan er markeds- og kommunikas­jonssjef i Go-ahead lokalt
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE/ARKIVFOTO Dag Brekkan er markeds- og kommunikas­jonssjef i Go-ahead lokalt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway