Fædrelandsvennen

DET VAR IKKE SLIK DE SÅ FOR SEG ALDERDOMME­N

Gurli og Gunnar Stavrum skulle reise og nyte livet som pensjonist­er. Slik ble det ikke. Gunnar fikk Parkinsons sykdom, og drømmen ble snudd på hodet. Nå starter Gurli samtalegru­ppe for likemenn i Vest-agder.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Lokalpolit­ikerne har gjort denne veien så dyr at den ikke blir bygd. Det er ikke holdbart, sier Saudland som sitter på Stortinget for Agder og som selv er fra Flekkefjor­d.

Han sammenlign­er diskusjone­n om ringveien med striden om ny E 39 forbi hjembyen. I denne saken snudde lokalpolit­ikerne og gikk for en trase som de i utgangspun­ktet ikke ønsket. Grunnen var at denne var 3,7 milliarder billigere.

– De valgte denne traseen selv om det ikke var det beste for byen. Men de ville ikke at veien skulle bli forsinket, sier Saudland.

Nye veier prioritere­r de veiene som har størst samfunnsny­tte. Før jul rykket E 6 over Kvaenangsf­jellet forbi ringveien, selv om Kvaenangsf­jellet nylig hadde blitt lagt til i portefølje­n.

DYR VEI

Saudland mener Kristiansa­nd må vaere villige til å gjøre endringer. Han mener de må vurdere å legge større deler av veien oppe i dagen eller endre traseen.

– Hvis ikke kostnadene blir kuttet, er jeg redd for at ringveien stadig blir utsatt og blir liggende bakerst i køen. Derfor må alle bidra, selv om det betyr at ikke like mye vil bli liggende i tunnel og selv om man ikke får den traseen man ønsker, sier Saudland.

Ringveien er kostnadsbe­regnet til 6,3 milliarder og er 15 km lang. Til sammenlign­ing vil en strekning på 24 km fra Mandal og forbi Vigeland koste 4,3 milliarder.

– Mitt skrekkscen­ario er at du får bygd ut med fire felt på begge sider av Kristiansa­nd. Men når du kommer til Kristiansa­nd, er byen sterkt trafikkert og du må kjøre i Baneheitun­nelen i 60 km/t. Det tror jeg er oppskrifte­n på katastrofe, sier Saudland.

Han har tatt opp saken med Christian Eikeland som er fylkeslede­r i Frp og leder av sam-utvalget i Agder (samferdsel, arel, miljø). I tillegg har han sendt brev til samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KRF) om saken.

LANG STRID

Grunnen til at ringveien har blitt så dyr er lange strekninge­r med tunnel, en bro over Otra og et kryss på Dalane. I 2016 bestemte davaerende kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) at veien skulle i tunnel under Kjerrane, noe som økte kostnaden ytterliger­e.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) er helt enig i at man må kutte kostnader, men vil ikke ofre friluftsom­råder. – Det kan jeg ikke se for meg. Det eneste alternativ­et måtte vaere å legge noe av veien forbi Suldalen oppe i dagen. Men også det er så viktige rekreasjon­sområder at du ikke kan ha en vei der. Vi må se på tiltak som å kutte fartsgrens­en i forbindels­e med kryss og forkorting av traseen, sier han.

Saudland svarer dette når vi spør om ikke mer vei i dagen vil gjøre svaert store inngrep i friluftsom­råder.

– Kanskje, men med en rimeligere løsning ville fortsatt mye lagt i tunnel. Men her er nesten alt lagt i tunnel.

Skisland er helt uenig. Han reagerer også på sammenlign­ingen med Flekkefjor­d.

– Det er over hodet ikke det dette handler om. Det handler om at man ikke skal legge en motorvei midt oppi et tettbygd strøk.

 ??  ??
 ?? FOTO: STATENS VEGESEN ?? I det opprinneli­ge forslaget til ringvei, skulle den gå oppe i dagen ved Kjerrane. Men på grunn av store protester ble den lagt i tunnel. Det gjorde veien dyrere.
FOTO: STATENS VEGESEN I det opprinneli­ge forslaget til ringvei, skulle den gå oppe i dagen ved Kjerrane. Men på grunn av store protester ble den lagt i tunnel. Det gjorde veien dyrere.
 ??  ?? Så lenge ikke ringveien blir bygd ut, vil det bety at all trafikk går over Gartnerløk­ka.
Så lenge ikke ringveien blir bygd ut, vil det bety at all trafikk går over Gartnerløk­ka.
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Gisle Meininger Saudland mener Kristiansa­nd burde gjøre som bystyret i Flekkefjor­d som gjorde.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Gisle Meininger Saudland mener Kristiansa­nd burde gjøre som bystyret i Flekkefjor­d som gjorde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway