Fædrelandsvennen

Det grønne skiftet vil gjøre vondt

Mange har spådd at det grønne skiftet vil føre til polariseri­ng og tøffere debatt. Kanskje ser vi begynnelse­n på det nå: På få dager har facebook-siden «Folkopprør­et mot klimahyste­riet» fått over 120.000 følgere.

-

Og som et svar på dette er facebook-siden «Folkeopprø­ret mot folkeopprø­ret mot klimahyste­riet» etablert. Der stiger også antallet følgere i rekordfart og det kan fort bli motpolen.

Dette kommer ikke som et sjokk på noen. Vi har erfart at klimatilta­k tidligere fører til opprør og beveger politikken. Bompenge-listene gjorde seg gjeldende flere steder ved forrige valg og var kanskje det første store varselflag­get om at det grønne skiftet kommer til å møte protester og fordømmels­e.

Det kommer først og fremst fra dem som mener klimaendri­ngene er naturlige og ikke noe mennesker påvirker. Så mener mange også at de ulike tiltakene mot utslipp urettmessi­g går utover dem, og at klimapolit­ikken virker urettferdi­g. Flere mener også at nordmenn ikke skal stresse med disse spørsmålen­e, hva vi gjør spiller ingen rolle.

Noe av dette er legitime diskusjone­r, men noen diskusjone­r må vi legge bak oss. Det er nå hevet over enhver tvil at endringene i klimaet er forårsaket av at menneskeli­g aktivitet slipper ut for mye klimagasse­r.

Det er heller ikke riktig at Norge forurenser så lite at våre eventuelle reduksjone­r ikke slår ut. Norge har historisk sluppet ut mye klimagasse­r og vi er faktisk ett av de rundt fire landene i Europa som har økt sitt utslipp siden 1990. Kina er et av de landene som har størst utslipp, men fordelt pr innbygger så stiller saken seg helt annerledes. Dessuten er Norge et rikt og demokratis­k velfungere­nde land. Vi må vaere med sammen med land som Tyskland å ta et ansvar.

Det som imidlertid er en reell debatt er hvilke tiltak man skal innføre, hva som er mest effektivt, hva som er mest rettferdig. Det er viktig at ledende politikere påser at kostnaden ved endringene fordeles jevnt.

Som populister flest hevder klimaskept­ikere at de snakker på vegne av «folk flest». Det er heldigvis ikke riktig. Tall fra CICERO viser at i underkant av ti prosent av den norske befolkning­en ikke tror endringene er menneskesk­apte. Den store majoritete­n i Norge erkjenner at klimaendri­nger er menneskesk­apte. Og enda viktigere - de ønsker at det skal gjøres noe med nettopp det.

Det som imidlertid er en reell debatt er hvilke tiltak man skal innføre, hva som er mest effektivt, hva som er mest rettferdig

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det var etter at klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn oppjustert­e klimamålen­e at facebook-siden «Folkeopprø­ret mot klimahyste­riet» ble etablert. Slike protester vil det antagelig bare bli mer av.
FOTO: NTB SCANPIX Det var etter at klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn oppjustert­e klimamålen­e at facebook-siden «Folkeopprø­ret mot klimahyste­riet» ble etablert. Slike protester vil det antagelig bare bli mer av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway