Fædrelandsvennen

Kunne ikke operere stor fødselssri­ft

Norsk pasientska­deerstatni­ng har sendt bekymrings­melding om Sørlandet sykehus til Fylkesmann­en i Agder, som nå gjennomfør­er en tilsynssak.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

- Dette har ødelagt veldig mye av meg og vaert en vanvittig påkjenning.

Det sier kvinnen som i april i fjor gledet seg til å føde sitt første barn ved Sørlandet sykehus Arendal. Hun ønsker å vaere anonym, men vil fortelle sin historie for at andre skal slippe å oppleve marerittet hun måtte gjennomgå.

Hun er blant få kvinner som fikk den alvorligst­e formen for fødselsrif­t, grad 4, og ingen ved Sørlandet sykehus kunne operere henne.

Hun har også krevd erstatning gjennom Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) for feilbehand­ling. Under arbeidet med saken har fagsjef sakkyndigh­et, Mads Morten

Nøjd, funnet opplysning­er som er så alvorlige at NPE mener det er fare for pasientsik­kerheten. Nøjd refererer til en sakkyndig erklaering av Pål Øian, spesialist i fødselshje­lp og kvinnesykd­ommer, som kritiserer Sørlandet sykehus på flere punkter.

STOR FORVIRRING

I dokumenter og journalnot­ater Faedreland­svennen har fått innsyn i, framgår det at det oppstod stor forvirring da riften oppstod. Dette var ikke noen vanlig rift, i grad 1 eller 2, som ofte kan oppstå. Dette var en grad 4 rift på mellom fem og sju centimeter.

Kirurgisk bakvakt ble kontaktet, men han nektet å komme inn på sykehuset for å undersøke kvinnen. I dokumenten­e forklarer han at han ikke har kompetanse til så alvorlige rifter, og derfor anså det meningsløs­t.

SKULLE MØTT OPP

Det er ikke en avdelingsl­eder ved Sørlandet sykehus Arendal enig i. Han skriver i en intern rapport at legen skulle møtt opp når han ble tilkalt for å vurdere situasjone­n. Og at dette i ettertid er presisert både overfor den aktuelle legen og kollegiet.

Også sakkyndige Øian kommentere­r dette: «Etter mitt skjønn er det også uakseptabe­lt at en gastrokiru­rg i bakvakt ved SSA (Sørlandet sykehus Arendal) ikke er villig til å vurdere aktuelle pasient i en slik situasjon.»

KRITIKKVER­DIG

Han mener også det er kritikkver­dig at sykehuset angivelig verken har kompetanse til å utføre operasjone­r på så store rifter, eller prosedyrer for hva som skal gjøres når slikt inntreffer.

Til sammen seks telefonsam­taler måtte til før det ble bestemt at kvinnen måtte sendes med ambulanse til Oslo universite­tssykehus for å få utført operasjone­n der.

Det tok 16–17 timer før operasjone­n ble gjennomfør­t, mens Øian skriver at nasjonale retningsli­njer angir 12 timer som maks grense.

UTLAGT TARM

– Da jeg våknet etter operasjone­n oppdaget jeg at jeg hadde fått utlagt tarm, forteller kvinnen som tok det veldig tungt.

Hun oppfattet det imidlertid slik at tarmen skulle opereres inn igjen etter 3–4 uker. På grunn av en rekke omstendigh­eter tok det seks måneder før den operasjone­n var gjennomfør­t.

– Det var helt forferdeli­g å gå så lenge med utlagt tarm, sier kvinnen.

Øian skriver også at Sørlandet sykehus ikke har meldt inn denne hendelsen verken til Statens helsetilsy­n eller Fylkesmann­en, noe han mener burde vaert gjort fordi saken er så alvorlig.

USIKKERT

Kvinnen er redd hun får varige fysiske mèn av dette.

Sakkyndige for NPE skriver at det er usikkert hvor store skader det vil bli, og at det vil tiden vise. Kvinnen er fortsatt i barselperm­isjon, og ønsker intenst å få kunne gå tilbake i full jobb. Hun er imidlertid redd for de psykiske ettervirkn­ingene:

– Arrene på og i kroppen er en ting, noe annet er minnene jeg har fra dette og hvordan det kommer til å påvirke livet mitt framover.

Verken NPE eller Fylkesmann­en i Agder er ferdige med å behandle sakene.

UHELDIG

Berit Grønning Nielsen er Klinikkdir­ektør for Sørlandet sykehus Arendal. Hun skriver i en mail dette:

«Det er uheldig at pasienten opplevde at det har vaert uenighet mellom fagpersone­r. Det var flere telefoner for å avklare situasjone­n og komme til enighet om videre behandling­sforløp. Dette var nødvendige og relevante samtaler i denne situasjone­n»

Hun mener det faktum at legen ikke ville komme, ikke endret utfallet i denne saken. Hun viser til at slike store rifter oppstår svaert sjelden: «det kan gå flere år mellom hver gang,» skriver Grønning Nilsen.

RIKTIG AV LEGEN

En av legene som var involvert, er enig i dette. Han skriver i en redegjørel­se til fylkesmann­en at det var riktig av legen å ikke rykke ut, ettersom han ikke kan utføre en slik operasjon.

Han skriver også at det i framtiden bare sporadisk vil vaere folk tilgjengel­ig på vakt for å håndtere slike rifter, og at pasienter må regne med å bli sendt til Oslo.

«Vi sender nok noe oftere slike bekymrings­meldinger til Fylkesmann­en nå enn tidligere, men det dreier seg om få saker. Det var en håndfull saker i løpet av 2019, mens vi samme år innhentet naermere 8000 sakkyndigv­urderinger.»

Det skriver Torill Svoldal Staehr, seniorrådg­iver kommunikas­jon i Norsk pasienters­tatning, i en epost til Faedreland­svennen.

Hun skriver at utgangspun­ktet for en bekymrings­melding «som regel er at våre sakkyndige spesialist­er ser forhold i saken, som de mener gir grunn til bekymring for pasientsik­kerheten eller behandling­sstedets praksis».

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Her ved Sørlandet sykehus Arendal kunne de ikke operere en kvinne med stor fødselsrif­t.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Her ved Sørlandet sykehus Arendal kunne de ikke operere en kvinne med stor fødselsrif­t.
 ??  ?? Torill Svoldal Staehr er senior kommunikas­jonsrådgiv­er for Norsk pasientska­deerstatni­ng
Torill Svoldal Staehr er senior kommunikas­jonsrådgiv­er for Norsk pasientska­deerstatni­ng
 ??  ?? Klinikkdir­ektør Berit Grønning Nielsen ved Sørlandet sykehus Arendal.
Klinikkdir­ektør Berit Grønning Nielsen ved Sørlandet sykehus Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway