Fædrelandsvennen

Ti fordeler med å sykle om vinteren

Hvis du synes sykling til jobb er for tøft om vinteren, skal jeg her liste opp mange (ti, faktisk) gode grunner til å gjøre det likevel.

-

1 Du får trim. Mye mer trim enn om sommeren. For en vintersykl­ist har ofte piggdekk, og det er grus over alt. Det er oftere motvind og regn også. Når våren kommer og gang- og sykkelstie­ne blir feiet og piggdekka kan tas av, vil du føle deg som en Tour de Francesykl­ist. Helt sant.

2 Du får føle vaeret på kroppen. Dette kan selvsagt også vaere negativt. Men siden jeg er opptatt av naerhet til naturen, er vaer en del av pakken. Selv om vi tilbringer mest tid inne, er vintersykl­ing av og til så intenst at en 20-minutters tur føles som en ekspedisjo­n.

3 Liv og laere henger sammen. Det er vanskelig å si at du er opptatt av klima samtidig som du kjører dieselbil til jobb hver dag (og flyr, shopper osv) når du egentlig kunne ha syklet.

Dette gjelder saerlig hvis du har startet en blogg om temaet. Og faktisk har fått noen til å trykke opp en gigantisk roll-up (plakat) av deg selv som står og hilser deg på vei inn til jobb hver dag. Da skal jeg love at det føles kjipt å ha tatt dieselbile­n til jobb.

Du får også god anledning til å ta sporty selfier som underbygge­r ditt image som miljø-aktivist.

4 Grus. Er det så flott med grus i veien, tenker du? Nja. Men nå velger jo jeg å se lyst på en del ting. Jeg har tidligere skrevet om «punktering­shullene» i Posebyen. I Elvegata er det noen av disse, i asfaltskjø­ter som det finnes en hel haug av her. Og nå, vet du, er de bare fulle av grus. Så ergo ingen fare for å punktere i Elvegata nå. Iallfall ikke ved å sykle ned i hull.

5 Du får testet utstyr. Selv om du ikke er ute noe mer enn den sykkelture­n til og fra jobb, kan du skryte av å slite ut hard core friluftsut­styr. Å sykle i ekstremvae­r krever nemlig utstyr. Jeg har goretex-bukse og jakke til vanlig ruskevaer og oljehyre til striregn.

Jeg burde egentlig hatt jobb som tester av turtøy. Da kunne jeg ha fortalt hvor mye regn goretex egentlig tåler. Jeg vet ikke hvor høy vannsøyle en rakett av en vanndam utløst av en bil i retning meg på sykkel utgjør. Men verken buksa eller jakka tåler det. Oljehyret, derimot ...

6 Du får lagt forfengeli­gheten av deg. Jeg må av og til humre for meg selv når jeg kommer inn i barnehagen etter en kort sykkeltur i striregn. Dryppende våt, med hodelykt (som jeg av og til glemmer å skru av), refleksves­t og lue langt nedi panna. Samtidig kommer andre mødre med høye haeler og ser ut som jeg gjør når jeg har pynta meg skikkelig til fest.

Det er jo sikkert bra å tenke på hvordan man ser ut. Men som syklist må jeg legge en del sånt på hylla. Og da slipper jeg å kjøpe sko med høye haeler, representa­sjonsklaer og sminke. Lavere forbruk, med andre ord (men kanskje hakket høyere på nevnte turtøy, da) ...

7 Det er bra for huden. Dette er ingen skjønnhets-blogg (se over), og dette punktet er heller ikke dokumenter­t. Men jeg mener sludd og regn som pisker i ansiktet gjør mer for min hud enn allverdens peeling og ansiktsmas­ker. Fuktighet rett inn i huden, liksom. Frisk glød når du kommer på jobb. Gull.

8 Det er ikke trengsel på gang- og sykkelstie­ne. Faktisk kan du oppleve å ha dem nesten for deg selv, noe som kunne ha gjort det mulig å sykle fortere. (Hadde det ikke vaert for pigger, grus og regntøy). På de verste dagene, er det slik at du hilser og smiler til andre syklister på veien. Litt sånn underforst­ått: «Hoida, i dag var det ruskete! Du er tøff!»

9 Det går raskere. Jeg har sykkelvei på cirka 13–15 minutter til jobb. Det hender jeg tar bilen, men det pleier jeg alltid angre på. For først må gjerne bilen skrapes. Da går minuttene fort! Noen morgener kunne jeg nok nesten vaert framme med sykkelen før jeg får satt meg i bilen. Da føler jeg meg rett og slett litt dum.

I tillegg går det raskere hvis det er i rushtiden og hvis det er omkjøring i alle tunnelene. Slik det nesten alltid er når jeg har kveldsvakt.

10 Det beste kommer til slutt. For. Det beste med å sykle om vinteren, er våren. Ingen setter pris på lys, plussgrade­r og tørre veier som en vintersykl­ist. Legg til en soloppgang på vei til jobb, så er lykken komplett.

Bare å sykle i vei, altså!

 ?? FOTO: MARI HORVE REITE ?? Suser av gårde, forbi køen, vet du. Da må man jo bare le høyt og rått over hele Oddernesbr­oa. (Og ta selfie).
FOTO: MARI HORVE REITE Suser av gårde, forbi køen, vet du. Da må man jo bare le høyt og rått over hele Oddernesbr­oa. (Og ta selfie).
 ??  ?? Denne ukens testing av seks år gammel bukse i regnvaer har vist at det er på tide med en ny.
Denne ukens testing av seks år gammel bukse i regnvaer har vist at det er på tide med en ny.
 ??  ?? Ser du gropa her? Nei, det stemmer! Den er full av grus, og du kan kjøre rett over uten å punktere.
Ser du gropa her? Nei, det stemmer! Den er full av grus, og du kan kjøre rett over uten å punktere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway