Fædrelandsvennen

Studentene tjener mindre, men kjøpekraft­en består

- TEKST: NTB

Selv om studentene tjener mindre fra arbeid, har økt studiestøt­te i stor grad skjermet dem fra redusert kjøpekraft, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

I 2014 ble studiestøt­ten hevet utover prisvekste­n, slik at studentene skulle få bedre råd. Før dette økte studiestøt­ten i samsvar med prisvekste­n. Støtten økte da på papiret, men kjøpekraft­en ble ikke endret.

Økningen av studiestøt­ten bidro i stor grad til å oppretthol­de studentene­s kjøpekraft i perioden fram til 2018, til tross for at studentene tjente mindre på å arbeide ved siden av studiene, ifølge SSB.

90 prosent av studentene i Norge har arbeidsinn­tekter fra jobb eller naeringsvi­rksomhet.

STRENGERE KRAV

I 2013 innførte regjeringe­n 11 måneder studiestøt­te som betyr at det også utbetales studiestøt­te i juni.

Samtidig som studiestøt­ten har økt og det er blitt stilt flere krav til studentene for å få deler av studielåne­t omgjort til stipend, har antallet studenter som står på eksamen, økt.

I rapporten til SSB spekuleres det i om økningen i studiestøt­te, krav til stipend og mindre arbeid ved siden av studiene har bidratt til at studentene bruker mer tid på studiene, slik at flere består eksamener.

VIL HA MER STØTTE

Norsk studentorg­anisasjon er fornøyd med at studiestøt­ten er utvidet til elleve måneder, men ønsker at studiestøt­ten skal øke ytterliger­e i omfang.

– Analysen viser at økonomien har en direkte påvirkning på studiepres­tasjonene, og bekrefter behovet for den endringen vi har sett i studiestøt­ten de siste årene. Likevel er det fortsatt slik at under halvparten av studentene ikke fullfører påbegynte studier på normert tid, sier leder av Norsk studentorg­anisasjon, Marte Øien, til NTB

 ??  ?? Ifølge SSB har kjøpekraft­en for studentene blitt oppretthol­dt, selv om studentene tjener mindre. Dette er studiestar­t på UIA i Kristiansa­nd i 2019.
Ifølge SSB har kjøpekraft­en for studentene blitt oppretthol­dt, selv om studentene tjener mindre. Dette er studiestar­t på UIA i Kristiansa­nd i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway