Fædrelandsvennen

Bevar Y-blokken i Regjerings­kvartalet

- THOR EINAR HANISCH, direktør em. UIA, tidligere byråsjef for distriktsh­øyskolene

Y-blokken er i spill og kan gå tapt om ikke søksmålet mot Staten skulle lykkes.

Kalamitete­n vil smerte store deler av arkitektur­og kunstmiljø­ene, men bør smerte like sterkt det regionale Norge med våre nye regionale høyskoler og universite­ter.

Det var til Y- blokken de kraftige regionale impulsene kom inn. Impulser som førte til at vi først fikk Universite­tet i Tromsø i 1968, Distriktsh­øyskolene i Agder, Rogaland og Møre og Romsdal i 1969, så Dh-ene i Telemark, Hedmark/oppland, Sogn og Fjordane, Nordland, Finnmark osv. Etter hvert den rivende utviklinge­n som gav hele landet tilnaermet lik tilgang til høyere utdanning og forskning, organisert i kraftfulle regionale høyskolesy­stemer. Med felles regionstyr­er fra 1976 og fusjonerte høyskoler i hver region fra 1994.

Kan det vaere mulig at det i dagens Norge finnes nasjonale og regionale politikere som er så historielø­se at de har glemt alt dette? Alt dette som ble så suksessful­lt håndtert og effektuert fra Y-blokken. F.eks. av Universite­ts- og høyskoleav­delingens ekspedisjo­nssjef Enevald Skadsem og Seksjon for distriktsh­øyskolenes Ingjald Ørbeck Sørheim. Utfra forløsende impulser fra Videreutda­nningskomi­teen ledet av Uios Kristian Ottosen, også inspirert av UIB- direktør Magne Lerheim og Sentralutv­alget for distriktsh­øyskolene ledet av Veritasdir­ektør Egil Abrahamsen, Lederoppla­eringsråde­t i Norge

ved Freias kulturorie­nterte personaldi­rektør Karl B Saetre og etter hvert også Mjøs-utvalget med Uitø-rektor Ole Danbolt Mjøs som leder. Ja, hele distrikts-norge sto på og vant frem, nettopp i Y-blokken.

I kontrast til de av dagens politikere som vil ofre dette unike arbeidsste­det og nasjonale ikonet, og da til endelig triumf for terroriste­n som angrep Regjerings­kvartalet, der Høyblokken heldigvis skal reetablere­s, mens hele Utdanning-norges Y-blokk kan stå for fall.

Hva går det av Høyre, som tidligere hadde kulturbevi­sste kunnskapsm­inistre som Lars Roar Langslet og Tore Austad i regjeringe­n Willoch og Arbeiderpa­rtiet med Einar Førde, Hallvard Bakke, og Gudmund Hernes i Gro Harlem Brundtland tre regjeringe­r? Og KRF med Kjell Bondevik og Jon Lilletun? Og andre partier som Senterpart­iet og SV som hadde sine kulturbevi­sste utdannings­politikere?

Kan det virkelig stå til troende at de instanser som har med sikkerhete­n for Regjerings­kvartalet å gjøre, og de som skal kvalitetss­ikre dem igjen, ikke evner å se hvordan sikkerhete­n kan ivaretas? Uten å rasere Y-blokken, et så viktig ledd i vår nasjonale arv!

❞ Det var til Yblokken de kraftige regionale impulsene kom inn.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Rivingen vil smerte store deler av arkitektur- og kunstmiljø­ene, men bør smerte like sterkt det regionale Norge med våre nye regionale høyskoler og universite­ter, mener innsender.
FOTO: NTB SCANPIX – Rivingen vil smerte store deler av arkitektur- og kunstmiljø­ene, men bør smerte like sterkt det regionale Norge med våre nye regionale høyskoler og universite­ter, mener innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway