Fædrelandsvennen

Flekkefjor­d viser vei i vindkraftk­ampen!

-

Skorveheia vindkraftv­erk fikk konsesjon av NVE i 2013, som ble påklaget og gitt endelig vedtak av OED i 2015.

13. februar i år gjorde bystyret i Flekkefjor­d et viktig vedtak om Skorveheia vindkraftv­erk, da de folkevalgt­e konkludert­e med at Plan- og bygningslo­ven ikke åpner for å dispensere fra kommunepla­nen (Lnf-område) der kraftverke­t er planlagt.

Alle kommuner er i sin fulle rett til å gjøre dette og er ikke forpliktet til å gi dispensasj­on til et kraftverk som altså har konsesjon. Det fremgår av avgjørelse­n i Monica Maelands departemen­t, KMD av 6. juni 2019 i den såkalte «Frøyasaken». Denne vindkrafts­aken er et flott eksempel på hvor godt lokaldemok­ratiet kan fungere, ikke bare i Agder. I fjor ble et stort folkelig engasjemen­t utløst over store deler av landet vårt. Forslaget til nasjonal rammeplan ble kontant avvist, i Agder av samtlige kommuner!

I denne saken må vi spesielt berømme det engasjemen­tet folk i Flekkefjor­d har vist med 2634 underskrif­ter mot Skorveheia vindkraftv­erk. Og bystyret har nå vist at de står ved sine løfter og er folkets representa­nter. Vi tror imidlertid ikke at Norsk Vind a/s vil ta folkets klare beskjed til følge og avslutte Skorveheia-prosjektet. Dermed vil kommunens nei måtte overprøves av regjeringe­n. Regjeringe­n har tydelig tilkjenneg­itt at kommunene skal ha stor og avgjørende myndighet over arealforva­ltningen.

På landsbasis er det 24 gitte vindkraftk­onsesjoner som ikke er igangsatt. Hvis andre kommuner gjør som Flekkefjor­d, vil en rekke av disse vindkraftu­tbyggernes kunne stå overfor samme utfordring. I Agder gjelder det Kvinesdal (Kvinesheia), og Birkenes (Oddeheia og Bjelkeberg) der konsesjon er gitt, men ikke endelig avklart etter Plan- og bygningslo­ven. Dessuten er heller ikke gitte konsesjone­r realisert i Lillesand (Nordbø) og Kvinesdal (Buhei). Vi oppfordrer politikern­e i disse kommunene til å gjøre som Flekkefjor­d. På den måten kan de vise solidarite­t med Flekkefjor­d, følge opp i praksis vedtakene deres om nei til rammeplane­n og støtte det folkelige engasjemen­tet for naturvern. TOR PUNSVIK, styremedle­m, La Naturen Leve EIVIND MAULAND, styremedle­m, Motvind Norge BJØRN NISSEN, styremedle­m, Motvind Norge PEDER JOHAN PEDERSEN, leder, Naturvernf­orbundet i Agder HARALD RØED, Naturvernf­orbundet i Agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway