Fædrelandsvennen

Skrinlegg planene ved Skorveheia!

-

Det begynner å bli noen år siden det ble gitt konsesjon til vindkraftv­erket Skorveheia utenfor Flekkefjor­d.

● Men utbygger ber om større turbiner og utsatt igangsette­lsesfrist, og NVE kan dermed si nei til bygging. Norsk Ornitologi­sk Forening (NOF) ber om at prosjektet legges dødt, blant annet grunnet det betydelige rovfugltre­kket i området.

Like ved det tiltenkte planområde­t ligger den kjente trekk- og rovfugllok­aliteten Mønstremyr. Rovfugltre­kket ved Mønstermyr er en del av et større rovfugltre­kk som konsentrer­es på Høg-jaeren og Sør-vestlandet. Lokale ornitologe­r har gjennom flere tiår telt rovfugler ved Mønstremyr, og rovfugltre­kket er dermed godt dokumenter­t.

Skorveheia ligger ca. 1 kilometer nordøst for Mønstremyr, og det er all grunn til å tro at rovfugltre­kket som er kjent fra Mønstremyr også foregår innenfor planområde­t ved Skorveheia. Mange av fuglene som dukker opp ved Mønstremyr har utvilsomt flydd gjennom planområde­t på Skorveheia først. Topografis­k sett utgjør deler av planområde­t en markert høyderygg i landskapet, som gir gunstige oppdriftsf­orhold for arter som nyttegjør seg av termikk under trekket. Dette gjelder de aller fleste rovfugler, og saerlig arter som våker og ørner.

De store antallene av trekkende rovfugler over Skorveheia er et viktig argument for at NVE må si nei til prosjektet gjennom å ikke gi utsatt igangsette­lsesfrist. At utbygger ikke har klart å realisere prosjektet må stå for deres egen regning. Det er helt essensielt at det ikke skal vaere noen automatikk i at utbyggere får utsatte frister for igangsette­lse når de ikke klarer å holde seg til sine opprinneli­ge frister.

Stadig flere ser det paradoksal­e i at det bygges vindkraftv­erk på saerdeles mangelfull­e og utdaterte konsekvens­utredninge­r. I dette tilfellet er det snakk om å bygge et vindkraftv­erk på bakgrunn av over 10 år gamle konsekvens­utredninge­r som neppe hadde vaert godkjent i dag. Det er selvsagt også et betydelig problem at prosjektet man først sa ja til, gjennomgår omfattende endringer før det realiseres. Ønsker om større turbiner er et typisk eksempel på en slik endring.

Man kan saktens spørre seg hvor den kunnskapsb­aserte forvaltnin­gen ble av, når undersøkel­sene forut for konsesjons­vedtaket så og si er fravaerend­e. Med tanke på den vindkraftb­elastninge­n denne delen av landet allerede har fått, med hele 15 vindkrafta­nlegg og 290 turbiner på plass eller under oppføring mellom Høg-jaeren og Lista (og ytterliger­e 4 anlegg med tildelt konsesjon), må de samlede effektene på rovfugler og annet naturmangf­old nå undersøkes før man i det hele tatt tenker på å starte nye prosjekt. Det er opplagt et stort behov for å oppdatere seg på kunnskap ved å se naermere på vindkrafta­nleggene som allerede er bygget. De kollisjons­utsatte rovfuglene og sårbare arter som hubro må prioritere­s i dette arbeidet. MARTIN EGGEN, naturvernr­ådgiver Norsk Ornitologi­sk Forening

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway