Fædrelandsvennen

Barneverne­t – uten rom for å feile

Arbeiderpa­rtiet vil ha et mer rettferdig Norge. Da må barneverns­barna og deres familier behandles med en helt annen respekt enn nå. Og ha en forebyggen­de velferdsst­at på lag.

-

Det å bli fratatt omsorgen for eget barn, er det verste man kan oppleve. Og samtidig: Det å vokse opp i et hjem med traumatise­rende omsorgssvi­kt, kan ødelegge et menneske for livet. Derfor er barneverne­t etaten som ikke kan ha rom for å feile. Da hviler det et ekstra tungt ansvar på oss som politikere. Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre et best mulig barnevern, et barnevern som ikke gjør feil. Slik er det ikke for tiden.

Når vi, lovgiverne, har gitt ansatte i barneverne­t myndighet til å fatte det mest inngripend­e tvangstilt­ak noen stat kan iverksette overfor sine innbyggere, nemlig å bryte inn i relasjonen foreldre/ barn og med tvang endre denne, må vi sette dem i stand til å utføre arbeidet på en ordentlig og grundig måte. Ansatte roper varsko, gjennom sine organisasj­oner og gjennom #heierna-kampanjen. Vi trenger flere ansatte, skal vi lykkes. I våre budsjettal­ternativer har Arbeiderpa­rtiet økt statlig finansieri­ng av stillinger i det kommunale barneverne­t, fra regjeringe­n er det ikke kommet en krone. rbeiderpar­tiet tar også på alvor den faglige kritikken som har vaert rettet mot barneverne­t de senere årene. Derfor har vi lagt fram en helhetlig kvalitetsr­eform for norsk barnevern. Stikkord er lavterskel, tverrfagli­ge forebyggin­gstiltak, rettsikker­hetstiltak som andrehånds­vurdering av akuttvedta­k og endret sakkyndig-struktur, samt kunnskapsu­tvikling. Noe som blant annet handler om relasjonsk­unnskap, om hvordan klasse og språk kan påvirke barneverne­ts avgjørelse­r. Ikke minst handler om det om bedre forståelse av helheten disse barna og deres familier lever innenfor: fattigdom, og det som kalles levekårsst­ress.

Og jeg er sint, for å si det rett ut. Jeg blir det, når jeg ser hvor lett høyreflert­allet og regjeringe­n tar på utfordring­ene vi her snakker om. Det gjelder både hvordan den økende kritikken og avsløringe­ne av kritikkver­dige forhold ser ut til å prelle av på statsråden. Men det gjelder ikke minst den usosiale helheten i høyreparti­enes politikk, som er det motsatte av forebyggin­g. Det er en politikk som bidrar til å forverre levekårene for folk som oftere enn andre kommer i barneverne­ts søkelys. Vi vet nemlig ganske mye etter hvert, om hva som kjennetegn­er disse familiene. De skårer lavest på de fleste levekårsin­dikatorer. Familiene har

AE

 ??  ?? Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre et best mulig barnevern, et barnevern som ikke gjør feil. Slik er det ikke for tiden, skriver artikkelfo­rfatteren.
Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre et best mulig barnevern, et barnevern som ikke gjør feil. Slik er det ikke for tiden, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway