Fædrelandsvennen

❞ Marte har søkt etter å jage kvalitet på hver eneste trening.

Marte Olsbu Røiseland (29) var slett ingen barnestjer­ne da hun begynte på skigymnase­t i Sirdal. Men trener Roger Grubben forteller om ei målrettet jente som har tatt tøffe prioriteri­nger.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg er utrolig glad for at jeg har fått lov til å følge Marte hele veien fra hun begynte i 1. klasse i Sirdal, og ikke engang var topp ti i Norge, sier Roger Grubben.

Det har vaert en eventyrlig reise der Røiseland har hevet seg sesong for sesong. Når bare avslutning­shelga i VM gjenstår ligger hun an til å bli Vm-dronning etter tre gull og medalje på alle fem øvelsene.

– HERLIG SYMPATISK JENTE

– Jeg tror det er få skiskytter­e som har tatt steg hver eneste sesong, slik Marte har gjort. Det er det som har gjort at hun til slutt har blitt veldig god. Dessuten har hun nå også fått den erfaringen som trengs. Det er den lille forskjelle­n som gjør at hun nå blomstrer, mener Grubben.

Han var tidligere landslagst­reneren i skiskyting og trener for Ole Einar Bjørndalen i store deler av karrieren. Parallelt har han også vaert trener for Røiseland, og er det fortsatt.

Når Faedreland­svennen snakker med ham på telefon fra Italia, bruker han en rekke superlativ­er på å beskrive sin elev gjennom 14 år.

– Det er ei herlig og sympatisk jente. Det er ikke vanskelig å unne henne suksessen, sier 50-åringen, som er bosatt i Sirdal og gift med tidligere skiskytter­verdensmes­ter Linda Grubben.

Han forteller at Røiseland hele veien har hatt en rød tråd i satsingen sin, og at hun har lagt femårsplan­er som hun har styrt etter.

– TØFF TIL Å PRIORITERE

– Marte har stolt på opplegget hele veien og har søkt etter å jage kvalitet på hver eneste trening. Hun har heller aldri vaert redd for å prøve og feile. Det kjennetegn­er utøvere som er tøffe og trygge på seg selv. Slik har hun holdt på hele karrieren. Hun har bare sett framover, sier Grubben.

Selv ikke til dels store skadeprobl­emer gjennom karrieren, som kyssesyken, kne- og hofteprobl­emer, har stoppet henne.

– Marte har hatt veldig mye trøbbel, men hun har vaert flink til å akseptere det og har likevel gjort det maksimale ut av situasjone­n. Jeg er ekstremt imponert over den evnen. Samtidig er hun veldig snill, men tøff til å prioritere.

– Hva er det som skiller henne fra andre topputøver­e, som du vil framheve som et konkurrans­efortrinn?

– Hun er seg selv, og stoler på at «jeg er nok». Hun står for valgene tvers gjennom, og har noen personlige egenskaper som er som skapt for å prestere på høyt internasjo­nalt nivå. Man trenger ikke å vaere superegois­t, men man kan gjøre ting på sin måte. Marte tar de prioriteri­ngene som hun føler at hun må, svarer Grubben.

FIKK KRITIKK FOR VALG

Et eksempel var da hun før jul – etter å ha rådført seg med Grubben – valgte å stå over verdenscup­runden i franske Annecy. For det valget fikk hun kritikk av NRKS skiskytter­ekspert Liv Grete Skjelbreid, som mente hun forspilte muligheten­e til en sammenlagt­seier i verdenscup­en.

– Marte ville ha VM som hovedmål, og for å vaere klar både fysisk og mentalt, er det stor forskjell på å vaere 95 prosent eller 100 prosent klar. Det er de prosentene som skiller 1. og 4. plass. Der må du ta dine egne valg. Samtidig kunne jeg, som kjenner henne, bidra til å optimalise­re oppladning­en. Vi treffer ikke alltid, men vi prøver å lykkes. Dette er det mange som strever med, sier Grubben.

I helga avsluttes VM med stafetter lørdag og fellesstar­t søndag. Grubben er spent på om Røiseland klarer å mobilisere til å ta enda flere medaljer.

– Det er utrolig tøft å skulle nullstille fra dag til dag. Jeg tror hun har egenskapen­e til å klare det, men det kommer til å koste enormt, sier Grubben.

 ?? FOTO: NTB SCNAPIX ?? Marte Olsbu Røiseland har vunnet tre gull og tatt medaljer i alle fem øvelsene hittil i VM. Bak suksessen ligger målrettet jobbing og hardt slit over mange år.
FOTO: NTB SCNAPIX Marte Olsbu Røiseland har vunnet tre gull og tatt medaljer i alle fem øvelsene hittil i VM. Bak suksessen ligger målrettet jobbing og hardt slit over mange år.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Roger Grubben, som er bosatt i Sirdal, har trent Marte Olbsu Røiseland helt siden hun begynte på skigymnase­t i Sirdal for 14 år siden.
FOTO: NTB SCANPIX Roger Grubben, som er bosatt i Sirdal, har trent Marte Olbsu Røiseland helt siden hun begynte på skigymnase­t i Sirdal for 14 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway