Fædrelandsvennen

Gir 300.000 kroner til de som vil bygge bolig

Iveland vil ha flere innbyggere og økt boligbyggi­ng. Derfor sponser de familier og privatpers­oner som vil bygge og bo i kommunen med flere hundre tusen.

- RICHARD NODELAND

– Det er et enstemmig kommunesty­re som går inn for denne ordningen. Vi har ledig kapasitet i barnehage og skole, flotte tomter flere steder i kommunen, og ønsker at flere vil flytte til og bo i Iveland, sier ordfører Gro-anita Mykjåland (Sp).

I april vedtok nemlig kommunesty­ret «reglement for tilskudd til bygging av ny bolig i Iveland kommune».

Tilskuddso­rdningen er rettet mot privatpers­oner som bygger ny bolig og gir inntil 300.000 kroner om du bygger ny enebolig, 200.000 kroner for tomannsbol­ig og 100.000 kroner for ny enhet i boligprosj­ekt med flere boenheter.

Boligen skal vaere beregnet for personer som vil bygge og bo i Iveland kommune, og ha minimum tre soverom for enebolig og tomannsbol­ig, og minst to for leilighet.

– GJELDER ALLE

Det er heller ikke bare nyinnflytt­ere til kommunen som kan dra nytte av ordningen.

– Alle som ønsker å bygge seg bolig i Iveland, kan søke. For oss gir det verdiskapn­ing å få flere boliger til Iveland, sier ordføreren og bekrefter at både innflytter­e, unge ivedøler som skal bygge sin første bolig og voksne ivedøler som vil bygge nytt hus er inkludert i ordningen.

Hun håper også at pendlere inn til kommunen kan bli fristet av tilskuddet.

– På Vatnestrøm har vi tre store fabrikker, Voss, Moelven og Dørfabrikk­en, med mange ansatte som pendler. Like i naerheten, ved Oggevatn, ligger det noen fantastisk­e tomter, så det er jo absolutt en mulighet, skryter ordføreren.

BO- OG STEDSUTVIK­LING

Selv om direktetil­skudd er en ny og tidligere uprøvd ordning, kan Mykjåland fortelle at kommunen har en lang historie for å vaere proaktiv når det kommer til bo- og stedsutvik­ling.

– På 70-tallet bodde det om lag 700 mennesker i Iveland. Nå er vi rundt 1300, så vi har hatt en betydelig vekst. De siste årene har likevel befolkning­sveksten stagnert noe, så nå ønsker vi flere folk hit, sier hun.

Tidligere har kommunen blant annet tilbudt tusenårsto­mter, som var sentrumsna­ere, rimelige tomter på mellom ti og 30 mål, og forsøkt å lokke nederlende­re fra trangbodde storbyer til skog, hei og god plass i Iveland.

– Alle tomtene ble solgt og hus bygd på tusenårsto­mtene. Når det gjelder nederlende­rne flyttet femti av dem til Iveland, dobbelt så mange som målsetting­en, sier Mykjåland.

 ?? ARKIVFOTO: RIKARD AMODEI ?? Iveland kommune tilbyr nå inntil 300.000 i tilskudd for den som vil bygge bolig i kommunen. Bildet viser kommunesen­teret Birketveit, med det kombinerte naerings- og boligprosj­ektet Åkle.
ARKIVFOTO: RIKARD AMODEI Iveland kommune tilbyr nå inntil 300.000 i tilskudd for den som vil bygge bolig i kommunen. Bildet viser kommunesen­teret Birketveit, med det kombinerte naerings- og boligprosj­ektet Åkle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway