Fædrelandsvennen

18 pasienter takket nei til sykehjemsp­lass

Rundt halvparten av pasientene som har jevnlig, faste opphold på sykehjemme­ne i Kristiansa­nd takket nei til plassen i mars og april.

- CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT

Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr bekrefter at koronasmit­te var årsaken til at pasienter og pårørende vegret seg for å takke ja til plassene.

– 18 av 39 rullerings­pasienter takket nei til plass i mars og april. Det tilsvarer 275 sykehjemsd­øgn. Rullerings­pasienter er pasienter som er et visst antall uker hjemme og på sykehjem, sier Haarr.

Kristiansa­nd kommune har 14 sykehjem i tillegg til Valhalla helsesente­r som har korttidspl­asser.

FLERE DØDSFALL

Tre av sykehjemme­ne i kommunen ble rammet av koronaviru­set:

• Stener Heyerdahl omsorgssen­ter

• Ternevig omsorgssen­ter

• Presteheia omsorgssen­ter Det ble påvist smitte hos både ansatte og pasienter. Totalt sju pasienter har dødd som følge av sykdommen.

Dagfinn Haarr forteller at flere takket nei til plassen før det ble påvist smitte ved sykehjemme­ne.

– Derfor var det ikke overrasken­de at flere valgte å gjøre det.

Det er klart at dette var vondt en stund, for jeg tror både pasienter og pårørende hadde hatt godt av å få avlastning, sier kommuneove­rlegen.

HAR FYLT OPP PLASSENE

Han understrek­er at ingen pasienter har takket nei til korttidsel­lers langtidspl­asser.

– Alle plassene som var ledige er nå tildelt. Da det var smitte på institusjo­nene, tok vi ikke inn noen nye pasienter. Nå er alle sykehjemme­ne friskmeldt og i normalt drift, men det er fortsatt strenge restriksjo­ner for besøkende, sier Haarr.

De siste 10 døgnene har det ikke vaert påvist noen nye smittetilf­eller i Agder.

– Flere har derfor spurt om vi kan lempe på de strenge restriksjo­nene. Da har jeg sagt at det er lurt å laere seg disse rutinene nå. Det vil komme mer smitte, og det vil bli vanskelige­re å hermetiser­e institusjo­nene våre igjen. Derfor må vi vaere ganske strenge også i de rolige periodene, mener Haarr.

Han har inntrykk av at alle institusjo­ner og bedrifter som har gjenåpnet tar smittevern­rådene alvorlig.

– I dag har jeg besøkt Universite­tet i Agder, og i går var jeg hos Aquarama. De har forberedt seg godt. Vi kommer til å måtte leve med viruset en god stund framover, og da må vi vaere i forkant. Hvis vi holder avstand, har rene hender og er hjemme når vi er syke, har vi vunnet veldig mye når smitten kommer igjen, sier Haarr.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Flere av sykehjemme­ne i Kristiansa­nd kommune ble rammet av koronaviru­set. Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr opplyser at flere pasienter sa fra seg plassen i mars og april.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Flere av sykehjemme­ne i Kristiansa­nd kommune ble rammet av koronaviru­set. Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr opplyser at flere pasienter sa fra seg plassen i mars og april.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway