Fædrelandsvennen

Millioner til fortau på Flekkerøy

Onsdag ble det bevilget penger til første del av et svaert etterlengt­et fortau på Flekkerøy. Nå forventer øyfolket at strekninge­n fullfinans­ieres.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Alt tyder på at 30 års ventetid er omme.

– Nå er det skikkelig hallelujas­temning her. Det er en gledens dag, faktisk bedre enn at vi fikk ny kirke – i hvert fall for noen. Og for barna er det veldig viktig med trygg skolevei, sier Håkon Vestberg, leder av skolestyre­t ved Lindebøska­uen skole.

Veien ble regulert ferdig i 2005. Øyfolket har ventet utålmodig på at Vesterøya skal få et 1200 meter langt fortau mellom Skudeviga og Andås.

Nå løsner det for første delstrekni­ng på 400 meter, fram til Kilura. Prisen for denne er beregnet til åtte millioner kroner.

– UTSATT PINLIG LENGE

Onsdag bevilget samferdsel­sutvalget i Agder fylkeskomm­une sin andel på fire millioner kroner, potten som hittil har manglet slik at strekninge­n har ligget på hylla.

Det gjenstår at Atp-utvalget bevilger de øvrige fire millionene, et prosjekt de har hatt inne på prioriteri­ngslista en stund.

– Dette er en kjempegod nyhet for Flekkerøy, det er en strekning som har vaert utsatt pinlig lenge. Så kan vi håpe at prosjektet blir gjort i en sammenheng­ende jobb, sier Høyre-representa­nt Harald Fauskanger Andersen til Faedreland­svennen.

Siden Flekkerøyt­unnelen ble bygd i 1989 er folketalle­t mer enn doblet, til drøyt 3500 personer.

– I denne perioden er det ikke blitt gjort noe med denne veien, verken med bredde eller fortau. Det har i realiteten medført byggestopp på Vesterøya, derfor er det viktig at vi nå kommer i gang, sier Håkon Vestberg.

Skolestyre­lederen opplyser at 76 elever bor vest for Skudeviga, punktet der det 650 meter lange fortauet fra rundkjørin­gen midt på øya slutter.

Av disse får 36 skoleskyss grunnet farlig skolevei, de som bor mer enn to kilometer unna skolen.

REDDES AV KORONA

Om det er aldri så galt, så er det koronakris­en som berger fortauet på øya. Fylkesting­et har nemlig avsatt en tiltakspak­ke på 120 millioner kroner til veiutbyggi­ng i 2020–2021, for å få fart på sysselsett­ingen.

Flertallet i samferdsel­sutvalget (H, Frp, KRF, Pp) valgte å prioritere koronapott­en ganske annerledes enn fylkesrådm­annen hadde lagt opp til.

De bevilget onsdag en første pakke på 87,5 millioner, mens de siste 32,5 bestemmes til høsten. Da kan del to av fortauet komme inn på lista.

Skolestyre­lederen mener det er millioner å spare på å opparbeide hele den 1200 meter lange strekninge­n sammenheng­ende.

– Man kan ikke begynne, og så bare gjøre den stubben der. Det hjelper ikke barna som bor lengst vest, sier Håkon Vestberg.

I onsdagens vedtak heter det at «En eventuell forlengels­e av fortau fra Kilura på Flekkerøy utredes og kostnadsbe­regnes. Eksterne finansieri­ngsmåter som tomtebidra­g vurderes om mulig som en del av prosjektet.»

– EN GOD START

Kristiansa­nd kommune har satt fortauet på Vesterøya høyt oppe på sin trafikksik­kerhetspla­n. Fylkesveie­r er ikke bykassens ansvar, men den må ta regningen for skoleskyss. – Dette er en god start. I dag har de yngste barna fra Andås rett til skoleskyss på grunn av farlig skolevei, det er en veldig smal vei med en god del trafikk, sier avdelingsl­eder Gro Solås i ingeniørve­senet.

De øvrige fire millionene fra AT P( Areal-og transportp­lansamarbe­idet i Kristiansa­nds regionen) er ikkebevilg­et ennå. At p utvalget skal behandle sak omn y belønning s portefølje imøte den 19. juni.

Rådgiver Jan Otto Hansen i At p- sekretaria­tet opplyser følgende i ene-post til F a ed re landsvenne­n:

«Vi sendte Samferdsel­sdeparteme­ntet en søknad omn y beløn- ning s avtale ifjor høst. I denne søknaden lå prosjektet med fortau Skudeviga–kilura inne. Søknaden inneholder mange prosjekter og var på til sammen 546 millioner kroner. Samferdsel­sdeparteme­ntet har bevilget 360 millioner til ny belønnings­avtale 2020-2023 i vår region. Portefølje­n vår må med andre ord reduseres med 186 millioner.»

Et annet storprosje­kt som nå igangsette­s i Kristiansa­nds-regionen er nytt kryss med gang-/ sykkelvei på Hølleveien ved Nygård skole. Her settes det av 22 millioner kroner, av en totalsum på rundt 70 millioner.

– Et veldig utsatt område trafikksik­kerhetsmes­sig. Vi har barn som skysses over veien i taxi, påpekte Harald Fauskanger Andersen i møtet onsdag.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? De som bor lengst vest på Vesterøya har rett på skoleskyss til fordi veien er smal og farlig. Her kommer bussen til Lindebøska­uen skole onsdag morgen, forbi Skudeviga.
FOTO: JACOB J. BUCHARD De som bor lengst vest på Vesterøya har rett på skoleskyss til fordi veien er smal og farlig. Her kommer bussen til Lindebøska­uen skole onsdag morgen, forbi Skudeviga.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? De har jobbet for å få fortauet inn i budsjettet, og onsdag lyktes det. Naermest står Håkon Vestberg, leder av skolestyre­t ved Lindebøska­uen skole, ved siden av Høyre-representa­nt Harald Fauskanger Andersen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD De har jobbet for å få fortauet inn i budsjettet, og onsdag lyktes det. Naermest står Håkon Vestberg, leder av skolestyre­t ved Lindebøska­uen skole, ved siden av Høyre-representa­nt Harald Fauskanger Andersen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her ser man krysset ved Skudeviga hvor fortauet på øyas vestside slutter i dag.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her ser man krysset ved Skudeviga hvor fortauet på øyas vestside slutter i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway