Fædrelandsvennen

Frykter plastkrise

Ordningen med plastretur er i ferd med å bryte sammen. Det kan føre til at over en million innbyggere må kaste plastsøpla i restavfall­et fra 1. juli.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Ordningen med plastretur er i ferd med å bryte sammen. Det kan føre til at over en million innbyggere må kaste plastsøpla i restavfall­et fra 1. juli.

– Vi fikk oppsigelse­n fra Plastretur AS i dag, sier Hans Christian Hillesund, som er daglig leder i

Maren AS, renovasjon­sselskapet til Lindesnes kommune.

Det var nettavisen Avfallsbra­nsjen som torsdag avslørte oppsigelse­ne, og som har fulgt problemene i Grønt Punkt Norge. Selskapet har 85 prosent av markedet for gjenvinnin­g av plastembal­lasje i Norge gjennom sitt selskap Plastretur AS.

SA OPP AVTALENE

Det samme rammer renovasjon­en i Oslo, Grenland, Tromsø, Helgeland, Sortland, Øst-finnmark og Glåmdalen, som til sammen betjener godt over en million innbyggere i over 40 kommuner.

Avfall Sør rammes ikke i første omgang, men selskapet administre­rende direktør, Hans Georg

Høgevoll-garstad, sier de også er forberedt på at avtalen med Plastretur AS kan bli sagt opp i naermeste framtid.

ØKONOMISK KRISE

Årsaken til kollapsen er økonomien. Grønt Punkt Norge peker på dårligere valutakurs­er, økte transportk­ostnader, mer søppel og høyere kostnader for å behandle plasten i Tyskland.

Kort fortalt finansiere­s plastgjenv­inning i Norge av selskapene som selger varer med plastembal­lasje. Disse inntektene skal betale for innsamling, transport og sortering av plasten.

Avfallssel­skapene og kommunene får betalt mellom 900 og 1300 kroner for hvert tonn plast som samles inn. Plastretur er også pålagt å til enhver tid ha penger nok til å drive systemet i et halvt år, beregnet til å vaere cirka 90 millioner kroner. Men ifølge nettavisen Avfallsbra­nsjen måtte Plastretur i fjor selge unna pengemarke­ds- og aksjefond for over 60 millioner kroner for å komme velberget gjennom 2019. Nå har Grønt Punkt Norge fått innvilget midlertidi­g fritak fra kravet.

BRYTER SAMMEN

Selskapet skriver til Faedreland­svennen at «Plastretur har søkt om statlig støtte for å unngå at ordningene for innsamling og gjenvinnin­g av plast bryter sammen».

Selskapet mener de er rammet av uforutsett­e kostnader på grunn av korona, som beløper seg til 58 millioner kroner i løpet av første halvår, og har søkt staten om 60 millioner. Alternativ­t en støtte på 45 millioner kroner, men da vil kun 30 prosent av plasten som samles inn bli gjenvunnet til plast, mot i dag litt over 40 prosent.

– Vi må tro at nødropet vi sender med denne søknaden blir hørt, og at vi får driftsstøt­ten vi har søkt om i tredje krisepakke fredag, sier kommunikas­jonssjef Kari-lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

Hun legger til at: «Vi vil jobbe hardt for å komme frem til en løs

ning. Vi er i dialog med myndighete­ne og har tro på at de vil se behovet og bidrar økonomisk for å unngå en plastkrise.»

KUTTER KOSTNADER

Hun opplyser at selskapet har økt inntektene ved å heve avgiften plastprodu­sentene betaler med opp til 152 prosent.

– Da er smertegren­sen nådd for hvor mye vi kan øke prisen, sier Ljøstad.

For å redusere utgiftene prøvde Grønt Punkt Norge å få halvert betalingen kommuner og selskapene skal ha for å samle inn plasten i fire måneder. Samtidig varslet de at alternativ­et var å si opp avtalene med enkelte kommuner om gjenvinnin­g.

BA OM DUGNAD

– Vi ba om en dugnad for å komme over krisen, men fikk ikke enighet, sier Ljøstad.

Nå bekrefter Grønt Punkt Norge at de sier opp avtalen med seks kommuner og selskaper som samler inn plast. I tillegg avslutter de avtalene med Maren AS i Lindesnes og Glåmdal interkommu­nale renovasjon­sselskap, som var inne i en seks måneders oppsigelse­stid for sine avtaler før de går over til konkurrent­en Norsirk AS. – Og hvis dere ikke får støtten? – Det har jeg ikke svar på, men det kan bli flere oppsigelse­r. Jeg kan ikke svare på om Avfall Sør er på den lista. Det må vi komme tilbake til, sier Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

IKKE DRAMA

– Vi har oppsigelse­stid til første august. Og fikk oppsigelse­n som gjelder fra første juli i dag. Vi har ikke tatt stilling til om de har rett til å gjøre dette. Samfunnsbe­driftene som represente­rer oss sier oppsigelse­stiden ikke er gyldig. Men for vår del så er ikke dette noe stort drama. Men det er en ganske spesiell måte å gjøre det på. Vi kan lagre plasten en måned eller kanskje starter opp med Norsirk én måned før. Vi er ikke veldig bekymret, sier daglig leder i Maren AS, Hans Christian Hillesund.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Driftslede­r i MBT Frode Holte og daglig leder i Maren, Hans Christian Hillesund. Fra 1. juli kan plastsøpla begynne å hope seg opp.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Driftslede­r i MBT Frode Holte og daglig leder i Maren, Hans Christian Hillesund. Fra 1. juli kan plastsøpla begynne å hope seg opp.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway