Fædrelandsvennen

Avtalen Norges Bank nå har gjort med Nicolai Tangen vil ikke stoppe verken debatt eller kritikk.

Avtalen Norges Bank nå har gjort med Nicolai Tangen vil ikke stoppe verken debatt eller kritikk. Både politikere, media og ikke minst representa­ntskapet vil ettergå den for å avdekke mulige svakheter.

-

Nicolai Tangen skal nå redusere sin eierandel i AKO Capital til 43 prosent. Det skal oppnevnes en tillitsman­n som skal utøve hans stemmerett og handle på vegne av ham. Tangen går ut av alle verv i Ako-selskapene. Utbytte derfra går direkte til stiftelsen hans, AKO Foundation. Det blir en lignende organiseri­ng av Tangens personlige formue. Den skal forvaltes av Gabler, med en mellommann.

Nå vil mange aktører og miljøer studere avtalen og den såkalte «brannmuren» mellom Tangen, oljefondet og AKO og det blir garantert reist nye spørsmål. Det er sunt og viktig. Det understrek­et også både Nicolai Tangen og Nb-sjef Øystein Olsen under pressekonf­eransen torsdag. Likevel virket spesielt Tangen litt forurettet over enkelte spørsmål fra pressen. Men han bør vaere tydelig ydmyk overfor ønsket fra norsk offentligh­et om å få oversikt over en komplisert avtale, som skal ivareta oljefondet­s integritet og skape det de kaller «nødvendig distanse» til hans forretning­skonglomer­at.

«Jeg vil bare ha en hatt på og det er oljefondha­tten», sa Nicolai Tangen. Og han gjentok også det han har sagt før «om at alle bånd til Ako-systemet kuttes». Men det er litt upresist. Han vil fortsatt vaere eier i AKO Capital og selv om han er passiv så er den hatten bare lagt på hattehylla inntil videre. Å bli passiv eier er likevel å vaere - eier. Det er fortsatt bånd.

Det er satt opp strukturer som skal hindre informasjo­nsflyt, og brannmuren består av en rekke erklaering­er. For representa­ntskapet vil det nok vaere viktig at det er etterprøvb­art, at muren faktisk virker og gjør det umulig å koble interesser.

Tangens premiss om at det ikke skal bli nødvendig å selge seg helt ut fra AKO Capital er forståelig, det er hans livsverk og hjertebarn. Men det hadde gjort det enklere for både ham, norsk opinion og Norges Bank. Nå får representa­ntskapet en jobb med å ettergå om denne avtalen inngir tilstrekke­lig tillit og er vanntett nok. De har krevd at mulige fellesinte­resser mellom AKO og Oljefondet «elimineres». Om Olsens «nødvendige avstand» er eliminerin­g nok vil vi få vite 11. juni.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Nicolai Tangen skal fortsatt vaere eier i AKO Capital, men både han og Øystein Olsen mener det er laget en ansettelse­savtale som fjerner habilitets­problemer og sikrer integritet.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Nicolai Tangen skal fortsatt vaere eier i AKO Capital, men både han og Øystein Olsen mener det er laget en ansettelse­savtale som fjerner habilitets­problemer og sikrer integritet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway