Fædrelandsvennen

Torgersen bisettes

65 år etter at han forsvant og et år etter at han ble funnet, skal Arne Odd Torgersen bisettes.

- JARLE R. MARTINSEN

– Endelig kommer han hjem til Holum slik han den gang sa han skulle da jeg så han siste gang.

Det sier Elin Sodeland (75) som er Torgersens kusine. Som tiåring så hun ham for siste gang i Oslo der han var på besøk.

Mysteriet rundt Torgersen er blant de største krimgåtene i Norge etter krigen. 17. januar 1955 forsvant 21-åringen fra sitt hjem i Holum i Lindesnes. Det var dagen før han skulle i en rettssak sammen med en kompis. De var beskyldt for et butikkinnb­rudd i bygda.

I alle år siden har det vaert spekulert i hva som skjedde med Torgersen og om forsvinnin­gen hadde noe med rettssaken å gjøre.

I mai i fjor ble hans levninger funnet nedgravd på en eiendom i Daleveien rett nord for Mandal sentrum. Først hodeskalle­n og i september resten av beinresten­e. Her ble også et gevaer funnet sammen med det som trolig er en insulinspr­øyte unggutten brukte.

Dermed er det ingen tvil om at han ble tatt livet av. – Det var godt han ble funnet, men vi får neppe vite hvem som drepte ham, sier Sodeland.

Etter at levningene ble funnet har disse vaert til undersøkel­ser hos Kripos som i seg selv tok flere måneder. Så kom korona som sammen med andre forhold har forsinket seremonien.

– Det skal bli veldig godt å få minnestund­en gjennomfør­t. Ventetiden har vaert en belastning, sier hun.

Torgersens aske er kommet hjem til henne i en urne. Tirsdag 9. juni er bisettelse­n fra Holum kirke.

– Vi skal ha en lettere versjon av en begravelse­sseremoni i kirken først. Deretter blir urnen ført ut i kirkegårde­n der den skal settes ned i mine foreldres gravplass, forteller Sodeland.

Fra familiens side er det kun henne og to søstre som vil vaere til stede.

– Det er også andre folk i Holum som har spurt om når dette skjer, personer som både kjente til Arne Odd og ellers har tilknytnin­g til saken, sier hun.

 ??  ?? Arne Odd Torgersen fotografer­t trolig i Holum. Nå skal han omsider bisettes, 65 år etter at han forsvant.
Arne Odd Torgersen fotografer­t trolig i Holum. Nå skal han omsider bisettes, 65 år etter at han forsvant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway