Fædrelandsvennen

Vedtok nye utredninge­r for ko

Bystyret holder fortsatt muligheten åpen for konteinerh­avn på Kmv-området. Nå har de bestilt to nye utredninge­r.

-

En fersk rapport fra Asplan Viak har vist at det vil koste naermere tre milliarder for en fullverdig havn på Kmv-tomta. Men det finnes også billigere alternativ­er i dette området som er estimert til under en milliard.

– Det er et paradoks at det snakkes om at dette blir så dyrt. Det ligger et forslag her som vil koste 850 millioner, og det inkluderer jernbane. Mens man i Kongsgård/ Vige snakker om et alternativ som ikke tar høyde for jernbane, sa Svein-harald Mosvold Knutsen (Uavh) i bystyret onsdag kveld.

Konteinerh­avn i Kongsgård/ Vige ble i 2019 vedtatt av det gamle bystyret, men i dagens bystyre er det flertall for å legge denne flyttingen på is. I stedet skal flere alternativ­er utredes (se fakta).

IKKE FORNØYD

Til nå er altså konklusjon­en fra fagmiljøen­e at man ikke bør legge noen konteinerh­avn på Kmv-området. Det er spesielt grunnforho­ldene, med opptil 40 meter leire og mudder før man kommer ned til fast fjell, som gjør dette alternativ­et så dyrt.

– Dette er ikke godt nok for flertallsk­onstellasj­onen som ber om enda flere utredninge­r. Dette er trenering og sløsing med offentlige penger, sa Vegard Launes (H), bystyremed­lem og medlem i havnestyre­t.

Bystyret bestemte nemlig onsdag at de ville ha en ekstra utredning om flytende kai, samt en utredning om muligheten for å lagre konteinere inne i fjellet. På denne måten kan man muligens få mer plass

– Lagerhall i fjell? Ja ha. Hva er det som gjør at dere tror at det blir veldig mye billigere? Har ikke Glencore uthulet dette fjellet allerede? Hvem er det som kommer på dette? sa Launes.

Han ble utfordret av Mosvold Knutsen til å svare på hvorfor de hele tiden snakket om det dyreste alternativ­et når det billigste koster under en milliard.

– Det er fordi det er 2,8 milliarder som gir en full havn og det er det havna trenger, sa Launes.

Løsningen til under en milliard er skissert av Asplan Viak, men blir ikke anbefalt av konsulents­elskapet.

KOSTBAR

Det var samarbeids­konstellas­jonen i bystyret (Ap, SV, MDG, TF, R, Sp, Uavh) som fremmet forslag om nye utredninge­r. De vil også ha en sak på bordet om samarbeid mellom havnene Arendal, Kristiansa­nd og Mandal.

Gruppelede­r i Ap, Mette Gundersen, la ikke skjul på at de er fullt klar over at det er dyrt og komplisert med havn på KMVområdet (Kolsdalsbu­kta).

– Blir man noen gang stilt på

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Kmv-tomta er området mellom nikkelverk­et og ferjetermi­nalen. En konteinerh­avn her kan komme på naermere tre milliarder. Til gjengjeld vil man da ha jernbaneti­lknytning.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Kmv-tomta er området mellom nikkelverk­et og ferjetermi­nalen. En konteinerh­avn her kan komme på naermere tre milliarder. Til gjengjeld vil man da ha jernbaneti­lknytning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway