Fædrelandsvennen

Stanset boliger på matjord

To prosjekter skulle ta av matjord for å få boliger i distriktet. Men Senterpart­iet fikk bystyret med seg på å sette foten ned.

- KJETIL REITE

– Jeg vil kalle det et vendepunkt i forståelse­n av bevaring av matjord. Dette er en seier for kommende generasjon­er, sier Ole Magne Omdal (Sp), medlem i bystyret og leder av by- og stedsutvik­lingsutval­get.

Det dreier seg om to prosjekter der man naermet seg slutten av planleggin­gen. Det som gjenstod var en siste behandling i bystyret. Men så gjorde altså bystyret endringer i siste liten for å hindre at matjord ble bygd ned.

• I det ene tilfellet dreide det seg om boligprosj­ektet Porsmyr på Nodeland. Her vedtok bystyret at to tomter (et dekar) med matjord ikke skulle bygges ut. Resten kan realiseres.

• I det andre tiltaket dreier det seg om en regulering­splan med 37 boliger på Mosby. Her ble hele prosjektet sendt tilbake med beskjed om at dyrket mark skal tas ut. Det er seks dekar dyrket mark i dette området

Det er altså på Mosby at konsekvens­ene av bystyrets nye linje blir størst. 47 representa­nter i bystyret støttet at saken skulle sendes tilbake. Forslaget om å sende planen tilbake ble fremmet av V, KRF, SV, MDG og Sp.

Vedtaket i bystyret står i skarp kontrast til tidligere års praksis. Mens man nå er i full gang med å bygge boliger på dyrket mark ved Bjørndalss­letta, er det altså bom stopp på Mosby.

Både Ap og Høyre har signaliser­t at tiden for å bygge på matjord er forbi. Men for Høyres del er det feil å stanse prosjekter som er kommet så langt og som er planlagt i en tid med en helt annen politikk.

Odd Nordmo påpekte at det i begge tilfellene er snakk om en lang regulering­sprosess for å få boliger i et allerede bebygd boligområd­e.

– Det har vaert forelagt fylkesmann og fylkeskomm­une, og som vi ser har har de landet på en positiv uttalelse nettopp fordi det gir en god utnyttelse av noe som er tiltrengt, sa Nordmo om prosjektet på Mosby.

Under tvil hadde partiet kommet fram til at de ville godkjenne planene.

Både Høyre, Pensjonist­partiet og Demokraten­e påpekte også at matjorden ville bli flyttet. Riktig nok med den konsekvens­en at den kun kan brukes til gress og ikke grønnsaker.

– Gress spises av storfe og vi i Demokraten­e er glade i en god biff, sa Alf Albert (Dem).

Ole Magne Omdal mener at man framover vil se politikere som sier nei til utbygging selv på små arealer med dyrket mark.

– Inneklemte områder vil få en større status som områder der du kan dyrke mat. Ser du nedover i Europa blir dette løftet veldig, og det blir det her også. Det er ikke jord som bare kan bli liggende, sier Omdal.

Han påpeker at Kristiansa­nd har en boligreser­ve på over 15.000.

– Men i de tilfellene som var oppe i bystyret har man planlagt en utbygging i lang tid og så sier bystyret nei i siste sving?

– Ja, og derfor innledet jeg i mitt innlegg med å si at dette er en tung, vanskelig og krevende sak. Men et sted må vi statuere et eksempel. Dette vedtaket vil få konsekvens­er i den kommende kommunepla­nen, sier Omdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway