Fædrelandsvennen

Har ikke penger til barnehospi­ce

I over 10 år har Natasha Pedersen kjempet for drømmen om barnehospi­ce. Nå har hun tilgang på tomt, men ikke penger til å bygge eller drifte det.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Vi fikk sjokk da vi forstod at det ikke ville bli bevilget penger til byggekostn­ader, forteller generalsek­retaer Natasha Pedersen i Foreningen for barnepalli­asjon (FBB) og hennes nytilsatte prosjektko­ordinator, Åse Michaelsen.

Sistnevnte tiltrådte i 100 prosent stilling 1. mars etter at hun måtte gå av som folkehelse­minister og bestemte seg for å ikke ta gjenvalg som stortingsp­olitiker.

I den jobben var hun godt orientert om, og kjempet for drømmen til Pedersen, og bestemte seg for å ta jobben.

– Dette er noe jeg brenner for, og jeg ønsker å ha en jobb som er meningsful­l, sier den tidligere Frp-politikere­n.

SJOKKET

Det var 16. april sjokket kom. Da utlyste helsedirek­toratet en pott på 30,8 millioner kroner som skulle gå til etablering og drift av lindrende enheter, med prioritet for barn og unge.

– I utgangspun­ktet var tanken vår at vi skulle finansiere og bygge selv med penger fra Staten, men utlysninge­n gjaldt bare frivillige og ideelle organisasj­oner, og pengene kunne ikke brukes til byggkostna­der, forteller Pedersen.

Arkitektfi­rmaet Asplan Viak har allerede laget et regulering­splanforsl­ag for tomta. Der er skissen på bygget på 2000 kvadratmet­er.

– Det har vi nedskalert til under det halve, forteller Michaelsen.

Nedskaleri­ngen er gjort for å få råd. I den opprinneli­ge planen var årlige kostnader satt til 52,3 millioner kroner (se faktaramme). De jobbet døgnet rundt fram til søknadsfri­sten gikk ut 25. mai, for å få på plass alt av beregninge­r og budsjett til søknaden.

25 MILLIONER

Av den nasjonale potten på 30,8 millioner kroner har de søkt om 25. De forteller at det mangeårige arbeidet til Pedersen og Foreningen for barnepalli­asjon gjør at de ligger langt framme nasjonalt i kunnskap og kompetanse om dette, og derfor har godt håp om å få penger. Men de vet at det også andre steder i landet er ivrige sjeler som ønsker sin del av potten.

De vil ikke fortelle hvor mange ansatte de har beregnet eller hvor mange familier det er snakk om å kunne huse. Men i skissen som lå til grunn for regulering­splanen var det lagt opp til at åtte familier skulle kunne bo der.

AVLASTNING

Hospicefil­osofien er at familier med barn som er svaert alvorlig syke skal få en avlastning ved å kunne bo i hospice med kompetent personale og hyggelige, hjemlige omgivelser.

– De skal kunne benytte seg av det flere ganger mens barnet lever, og også i den siste fasen av livet, sier Pedersen.

Hun mistet selv sin datter Andrea bare 17 år gammel, og har gjennom sin innsats bidratt til at barnepalli­asjon er blitt et viktig begrep i norsk helsevesen. Blant annet til en nasjonal veileder for barnepalli­asjon, og gjennom kurs og konferanse­r har hun spredt budskapet om fordelene med dette.

– Norge er blant de landene i verden med dårligst tilbud innen barnepalli­asjon, sier Pedersen.

I forbindels­e med barnehospi­cet ønsker hun også å ha et nasjonalt kompetanse­senter som både skal drive med forskning og undervisni­ng.

OMFAVNET

Ideen om å ha hospice og et nasjonalt kompetanse­senter på Eg ble omfavnet av Kristiansa­nd kommune, saerlig av tidligere ordfører Harald Furre (H), fordi det passer godt inn i planene om å utvikle en helsebydel der. Helsebydel­en skal inneholde et bredt spekter av helsetilbu­d både blant private og offentlige.

KNAS

Det er Kristiansa­nd naeringsse­lskap (KNAS) som eier tomta som nå er til politisk behandling som regulering­splan i Kristiansa­nd. Administre­rende direktør Jan Omli Larsen bekrefter til Faedreland­svennen at tanken er at KNAS bygger og eier bygget, og at FBB skal leie seg inn.

KNAS sitter imidlertid på gjerdet inntil foreningen har fått avklart hvor mange av de søkte 25 millioner kronene de får som skal finansiere driften.

– KNAS har i flere sammenheng­er bygget og leid ut til andre aktører, sier han.

KNAS ser helst for seg langsiktig­e leieavtale­r, saerlig dersom byggene er veldig spesialise­rte. Opp til 15–20 år er ikke uvanlig, men om det er et fleksibelt bygg, kan de strekke seg til 10 års kontrakt.

Det kan bli et problem, ser han for seg, siden finansieri­ngen av hospice ikke er lagt fast inn i statsbudsj­ettet, slik som for eksempel Stine Sofies stiftelse, og dermed av avhengig av politiske prioriteri­nger hvert eneste år.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her på Egsjordene ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd håper generalsek­retaer Natasha Pedersen i Foreningen for barnepalli­asjon å få etablert Norges første barnehospi­ce med et nasjonalt senter for barnpallia­sjon.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her på Egsjordene ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd håper generalsek­retaer Natasha Pedersen i Foreningen for barnepalli­asjon å få etablert Norges første barnehospi­ce med et nasjonalt senter for barnpallia­sjon.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Generalsek­retaer Natasha Pedersen (t.v) og prosjektko­ordinator Åse Michaelsen i Foreningen for barnepalli­asjon.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Generalsek­retaer Natasha Pedersen (t.v) og prosjektko­ordinator Åse Michaelsen i Foreningen for barnepalli­asjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway