Fædrelandsvennen

Nicolai Tangen

- KILDE: NORGES BANK, NTB, VG

● Fra Kristiansa­nd. Født i 1966.

● Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Statens pensjonsfo­nd, utland (oljefondet). Skal ta over etter Yngve Slyngstad som har ledet oljefondet de siste tolv årene.

● Kommer fra jobben som leder i hedgefonde­t Ako Capital, som han stiftet i 2005.

● Selskapet er basert i London, der Tangen har vaert bosatt de siste 28 årene.

● Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennen­e, med en anslått nettoformu­e på 5,5 milliarder kroner.

● Har økonomiutd­annelse fra Wharton School of Finance og mastergrad­er i kunsthisto­rie fra Courtauld Institute of Art og organisasj­onspsykolo­gi fra London School of Economics. I tillegg har han gått Forsvarets russiskkur­s.

● I april avdekket VG at Tangen i november i fjor hadde spandert et en eksklusiv reise og opphold til et seminar i USA på en rekke norske samfunnsto­pper.

● Vg-reportasje­n utløste debatter om ansettelse­sprosessen. Representa­ntskapet i Norges Bank, bankens kontrollor­gan, skrev 11. mai et brev til hovedstyre­t i banken der de blant annet var kritiske til at ikke alle interessek­onflikter var avklart og at Tangen sent ble oppført på den offentlige søkerliste­n til stillingen som oljefondss­jef.

● 28. mai undertegne­t Tangen kontrakt som sjef for oljefondet. For å sikre at det ikke kan oppstå interessek­onflikt mellom hans rolle som oljefondss­jef og eierintere­ssene hans, skal to mellommenn håndtere Tangens interesser uten at de har kontakt med ham.

● Tangen tiltrer som leder i oljefondet 1. september.

● I oljefondet får Tangen en årslønn på 6,65 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway