Fædrelandsvennen

Reddet klimaet på det nye skolesente­ret

Politikern­e i Kristiansa­nd sablet ned administra­sjonens forslag om å senke miljøambis­jonene på det nye skolesente­ret i Søgne.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Det er klassisk at klimatilta­k er det første som forsvinner ut, til tross for at de er basert på flertallsv­edtak, sier Venstres Christine Alveberg.

Da saken om det nye skolesente­ret på Tangvall i Søgne kom på bordet i by- og stedsutvik­lingsutval­get torsdag, var det med en innstillin­g fra administra­sjonen om å senke miljøambis­jonene for å spare penger.

Tirsdag gjorde skolepolit­ikerne i fylket det klart at kuttforsla­gene til kommunen ikke var spiselige for dem.

– EN LITEN SEIER

Christine Alveberg var tidlig oppe på talerstole­n og sa at klimatilta­kene måtte kuttes fra kuttlisten.

Venstre fremmet følgende forslag sammen med SV, MDG og KRF:

Ved bearbeidin­g av saken skal ikke miljøambis­jonene senkes og punktene i kuttlisten om fossilfri byggeplass og ZEB %M fjernes.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Du vant fram?

– Ja, og det er ikke gitt i dette utvalget. Det var en liten seier. Håper bare den holder hele veien ut, sier Alveberg.

KUTT PÅ HØRING

Før selve saken ble behandlet, handlet diskusjone­n om den skulle utsettes eller ikke.

Utvalgsled­er Ole Magne Omdal (Sp) ville returnere saken til administra­sjonen for å utrede av konsekvens­ene av utsatt byggestart.

Byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen sa det var forhold som både talte for og imot å utsette byggestart.

– Saken er kommet langt og involverer mange parter. Det er stort behov for ny ungdomssko­le i Søgne, og vi har et anbud inne. Det taler for å starte som planlagt. Samtidig er det en sak med mange løse tråder. I kommunedir­ektørens perspektiv vil vi ikke gråte om saken blir utsatt. Det vil gi mer tid til å rydde i forholdene som ligger rundt, sa Evensen blant annet.

Tone Mjåland, barn og unges representa­nt, ville utsette fordi kuttforsla­gene var av så stor betydning for barn og unge. Kommunedir­ektøren foreslår nemlig også å nedgradere idrettshal­len og slå sammen klubbhus.

Byutviklin­gsdirektør­en presiserte at ikke alle kuttforsla­gene, som totalt beløper seg til 30 millioner kroner, må gjennomfør­es.

– MER SOM EN MENY

– Det er mer som en meny med forslag man kan velge fra. Alt må ikke gjennomfør­es for å komme i balanse. Underdekni­ngen er på 7–8 millioner kroner, framholdt

Ragnar Evensen.

Flertallet landet på å behandle saken, og lot den enstemmig gå videre til formannska­p og bystyre som planlagt. Flertall ble det også for at barn og unge skal bli hørt og komme med innspill i den videre prosessen.

Trond Blattmann (Ap) sa han håpet saken ville få en lykkelig avslutning slik at byggingen kan komme i gang som planlagt til høsten:

– Nå må det jobbes godt i gruppene for å finne pengene som mangler. Vi skal gjøre vårt. Skolesente­ret er et godt og viktig bygg for framtida. Lenge etter at Blattmann har vandret, skal det gå lykkelige elever der, sa han blant annet.

Jannike Arnesen (Ap) fikk protokollf­ørt at stemmegivn­ingen fra AP, SV og KRF er gitt med forbehold, siden partiene ikke har gruppebeha­ndlet saken.

 ?? FOTO: BRG/FILTER ARKITEKTER FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Det planlagte skolesente­ret på Tangvall har en klar og tydelig miljøprofi­l, med fossilfri byggeplass og 3000 solcellepa­neler på taket.
Venstres Christine Alveberg fikk flertall for sitt forslag om at miljøambis­jonene ikke skal senkes når det nye skolesente­ret på Tangvall skal bygges.
FOTO: BRG/FILTER ARKITEKTER FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Det planlagte skolesente­ret på Tangvall har en klar og tydelig miljøprofi­l, med fossilfri byggeplass og 3000 solcellepa­neler på taket. Venstres Christine Alveberg fikk flertall for sitt forslag om at miljøambis­jonene ikke skal senkes når det nye skolesente­ret på Tangvall skal bygges.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway