Fædrelandsvennen

– Avhøret skulle ikke vaert tatt uten forsvarer

I 2016 uttalte fungerende kriminalsj­ef Terje K. Skaar at politiet «sto støtt» i vurderinge­n om å avhøre 15-åringen uten forsvarer. I dag er budskapet et annet.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Det avhøret skulle ikke vaert tatt uten forsvarer. Det vet vi alle fasiten på, og har hatt fokus på de siste årene, uttalte Skaar fra vitnebokse­n i Kristiansa­nd tingrett onsdag.

Der medga han også at det ble begått et overtramp av politiet da en 15 år gammel gutt siktet for dobbeltdra­pet på Lund ble avhørt før forsvarer var kommet.

Retten skal nå vurdere om dette var et straffbart grovt brudd på tjenestepl­ikten. De to etterforsk­ningsleder­ne som tok avgjørelse­n nekter straffskyl­d.

SVARTE PÅ KRITIKKEN

For tre og et halvt år siden kom det flere kritiske medieoppsl­ag mot avhøret, blant andre med guttens forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Terje K. Skaar er nå påtalelede­r i Agder-politiet, men var i 2016 også fungerende kriminalsj­ef.

«I forhold til hans (guttens) fysiske og psykiske tilstand på dette tidspunkte­t så foretok politiet en vurdering av om det var forsvarlig å avhøre ham uten at forsvarer var til stede. Vi står støtt på den vurderinge­n vi foretok», svarte han da i en pressemeld­ing som ble lest opp i retten onsdag.

I retten sa Skaar at han i 2016 uttalte seg på vegne av Agder-politiet, og da ikke hadde hele bildet av hva som hadde skjedd.

På Faedreland­svennens spørsmål i 2016 om politiet ville gjort noe annerledes, svarte han:

«Å avhøre en mindreårig mistenkt uten forsvarer er et vanskelig spørsmål. Vi var flere personer som foretok en grundig vurdering av om det var forsvarlig. I ettertid ser jeg ikke at vi ville ha gjort noe annerledes».

Skaar ønsker ikke svare på spørsmål etter vitnemålet.

– FORSTÅR DEM

De tiltalte etterforsk­ningsleder­ne har forklart at de ikke kunne tro at 15-åringen var i stand til å ha utført et så brutalt dobbeltdra­p.

De mente gutten satt på informasjo­n om andre gjerningsp­ersoner som det hastet å få fram av hensyn til samfunnets sikkerhet.

Til Spesialenh­eten for politisake­r har Skaar forklart at han på bakgrunn av dette i ettertid har støttet etterforsk­ningsleder­nes avgjørelse om å fortsette avhøret.

Men han har forklart at han der og da ikke kjente til denne beslutning­en.

– Jeg forstår hvorfor avhøret ble tatt. Jeg har ingen problemer med å forstå hvordan disse (etterforsk­ningsleder­ne) tenkte, forklarte Skaar i retten.

Han trakk fram presseutta­lelsene fra 2016.

– Jeg ga min tilslutnin­g til det, jeg facet det til og med for halve Norge. Det var heller ikke der jeg ville stått og slaktet et politiarbe­id. Og jeg slakter ikke politiarbe­idet her i retten, men jeg ville i alle fall ikke gjort det i media.

På spørsmål i retten avviste han likevel at jakten på flere opplysning­er oppveier at en 15-åring blir fratatt sine grunnlegge­nde rettighete­r. – I dag vet vi fasiten på det, det gjør det ikke, sa Skaar.

Han trakk fram at det i dag er større fokus på at forsvarer skal vaere på plass ved avhør av siktede. Han viste til internasjo­nal lov.

– Når noe kommer fra Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen tar det litt tid før det får ordentlig fotfeste, sa Skaar.

SPRIKENDE FORKLARING­ER

Gjennom rettssaken er det ellers blitt klart at forklaring­ene spriker mellom de ulike aktørene i politiet som var involvert i etterforsk­ningen av dobbeltdra­pet i 2016.

For å nevne noe:

● De to tiltalte etterforsk­ningsleder­ne sier Skaar var til stede da man planla veien videre etter at 15-åringen skulle siktes.

● Verken Skaar eller politiadvo­katen på saken husker at Skaar deltok på dette møtet.

● Etterforsk­ningsleder­ne sier de fravek en plan de selv hadde vaert med å lage på møtet. De avviser at de ikke fulgte en ordre eller en beslutning fra politiadvo­katen.

● Politiadvo­katen sier han kommuniser­te eller ga uttrykk til dem at avhøret skulle avsluttes etter at siktelsen var presentert for gutten.

● Guttens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, sier politiadvo­katen fortalte ham at han hadde gitt beskjed om at avhøret skulle stanse inntil forsvarer var på plass.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? I dag er Terje K. Skaar påtalelede­r i Agder-politiet. Onsdag vitnet han i rettssaken mot etterforsk­ningsleder­ne som i 2016 lot avhøret mot den dobbeltdra­pssiktede 15-åringen fortsette.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN I dag er Terje K. Skaar påtalelede­r i Agder-politiet. Onsdag vitnet han i rettssaken mot etterforsk­ningsleder­ne som i 2016 lot avhøret mot den dobbeltdra­pssiktede 15-åringen fortsette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway