Fædrelandsvennen

Sørlandsho­tellene fylles opp i juli

NHO Reiseliv spår krisesomme­r for norske storbyhote­ller, men for hotellene på Sørlandet ser sola ut til å skinne i ferien.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

AGDER

– Kristiansa­nd er jo ingen storby, så vi rammes nok ikke like sterkt av at de utenlandsk­e turistene uteblir som for eksempel Oslo og Bergen. Dyreparken, sol og et flott bymiljø har alltid lokket norske turister til Kristiansa­nd. For vår del har vi tidligere år knapt hatt utenlandsk­e gjester i sommermåne­dene, sier Håvard Solum ved Scandic Kristiansa­nd Bystranda.

Hotelldire­ktøren, som har 230 rom å fylle, forteller at innbooking­en har løsnet den siste uka.

Etter en helsvart vår, der hotellet måtte holde stengt en periode, ser han nå lys i tunnelen. Når det gjelder høsten er han likevel mer usikker.

– Det blir spennende å se om digitalise­ringen som naermest skjedde over natta i norske virksomhet­er, framover vil få store utslag i kurs- og konferanse­virksomhet­en. For vår del får vi bare forberede oss best mulig, og iverksette tiltak for at det skal vaere trygt og trivelig å bo hos oss, sier Håvard Solum.

NHO ER BEKYMRET

Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier i en pressemeld­ing at det er lite håp for at spesielt de store byhotellen­e i sommer skal klare å dekke opp for tapet av utenlandsk­e turister.

Det hjelper lite at de fleste nordmenn planlegger norgesferi­e.

Ifølge en fersk undersøkel­se utført for NHO planlegger kun én av ti nordmenn storbyferi­e på hotell i sommer. Over halvparten av nordmenn planlegger å tilbringe ferien på hytta, mens to av ti ønsker å leie hytte eller hus.

NHO ber nå myndighete­ne om å lette på restriksjo­nene for konferanse­r for å bøte på noe av hotellenes inntektsta­p.

SØRLANDET OG LOFOTEN

– I sommer tror jeg det blir Sørlandet og Lofoten som vinne kampen om de norske turistene. Flere vil kanskje fremdeles vaere litt skeptiske til å feriere i de største og mest folkerike byene, sier direktør Hege Julianne Nevestad ved Radisson Blu Caledonien.

Hun tror årets sommer kan bli nesten like god som tidligere. Hun er spent på konseptet der Sørlandet markedsfør­es som «Syden 2020», og det settes opp charterfly fra Nord-norge.

– Høsten blir nok ikke like bra som sommermåne­dene. Selv om vi kan håndtere mange gjester og oppretthol­de avstandsre­glene, er det jo et spørsmål hva kundene er komfortabl­e med. Det blir også spennende å se hva bedrifter som kanskje har hatt ansatte permittert, tenker om julebordse­songen, sier Hege Julianne Nevestad.

HAR AVVIST FLERE

Ved Strand Hotel Fevik har de måtte avvise flere som ønsker rom i juli.

– Telefonene har ikke stått stille. Alle vil ha oppgradert­e utsiktsrom og pengene sitter løst hos folk. De mest populaere familierom­mene kunne vi ha solgt tre ganger. Vi har alltid fullbooket i juli, men forskjelle­n fra tidligere år er at folk denne gangen bestiller to måneder og ikke to dager før de kommer, sier direktør Bodil Langerak.

Forbudet mot frokostbuf­fet gjør at hotellet i år tilbyr ferdige frokosttal­lerkener med egg og bacon, og vil gå rundt ved bordene for å skjenke juice, melk og kaffe. I planleggin­gen må det også tas hensyn til at gjestene må holde én meters avstand til hverandre.

– Det blir en hektisk juli, så vi skulle gjerne sett at flere nordmenn planla ferien i juni og litt ute i august, sier Bodil Langerak.

MANDAL HOTEL

– I juli ser det bra ut. Vi har blant annet fått flere bestilling­er fra Nord-norge, og da gjester som ønsker å vaere hos oss flere dager. Dessverre har vi jo mistet en del kurs, konferanse­r og arrangemen­ter i juni og august, men håper at flere av disse kommer igjen senere, sier direktør Lotte Fredriksen Syltevik ved Mandal Hotel.

BLIR FLERE DAGER

– Den største endringen fra tidligere år er at gjestene i år har bestilt overnattin­g for flere dager.

Flere blir en uke eller sågar to, så det er tydelig at flere denne sommeren legger hovedferie­n til Kristiansa­nd, sier Raymond Kirknes, som er direktør både for Thon Hotel Parken og Thon Hotel Norge.

Mens Thon Hotel Parken har holdt åpent under hele koronautbr­uddet, åpner Norge dørene 2. juni.

– Widerøes direkterut­er til Kjevik ser ut til å ha fått flere til å sette kursen til Kristiansa­nd, sier Raymond Kirknes.

OPTIMISME I ARENDAL

Etter å ha vaert stengt en periode åpner Clarion Hotel Tyholmen i Arendal dørene 5. juni.

Hotelldire­ktør Atle Woxholt har tro på at de i sommer skal klare omtrent like godt belegg som tidligere.

Han håper også kurs- og konferanse­markedet vil løsne utover høsten når arbeidstak­ere får behov for å treffes etter å ha sittet på hjemmekont­or store deler av våren.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Håvard Solum ved Scandic Kristiansa­nd Bystranda krysser fingrene for at mange nordmenn vil feriere på Sørlandet i sommer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Håvard Solum ved Scandic Kristiansa­nd Bystranda krysser fingrene for at mange nordmenn vil feriere på Sørlandet i sommer.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Direktør Hege Julianne Nevestad ved Radisson Blu Caledonien håper mange nordlendin­ger vil legge årets «sydentur» til Kristiansa­nd.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Direktør Hege Julianne Nevestad ved Radisson Blu Caledonien håper mange nordlendin­ger vil legge årets «sydentur» til Kristiansa­nd.
 ?? RICHARD NODELAND ?? Strand Hotel Fevik ble så godt som fullbooket for juli allerede i MAI.FOTO:
RICHARD NODELAND Strand Hotel Fevik ble så godt som fullbooket for juli allerede i MAI.FOTO:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway