Fædrelandsvennen

Tidenes resultat, men ...

2,3 milliarder kroner i overskudd før skatt er tidenes resultat for Rasmusseng­ruppen. Dag Rasmussen lar ikke finans- og oljeprisko­llaps i 2020 ødelegge gleden.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Alle vet hva som har skjedd i 2020. 2019-resultatet på 2,3 milliarder kroner fremkommer etter konservati­ve verdijuste­ringer, sier Dag Rasmussen (51).

Nok en gang presentere­r han og økonomidir­ektør Stein Vidar Håland et årsresulta­t fra Rasmusseng­ruppen.

Det uvanlige er bunnlinjen; aldri har den vaert vaert større enn i 2019.

Virksomhet­en er delt i tre: Shipping/offshore, finansiell­e investerin­ger og eiendom.

Førstnevnt­e dreier seg i praksis om 61,5 prosent av seismikkse­lskapet Shearwater Geoservice­s AS. Så sent som i januar i år meldte Faedreland­svennen om «Fire milliarder i papirgevin­st på seismikk» for Rasmusseng­ruppen, men forretning­sområdet bokfører likevel «bare» 2,7 milliarder kroner i overskudd i 2019.

Det har avstedkomm­et en av få fremoversk­uende kommentare­r i Rasmusseng­ruppens styreberet­ning for 2019: «Oljeprisen må trolig stige til USD 50-60 per fat for at aktivitete­n i seismikkma­rkedet skal komme tilbake til nivået i 2019.»

– Vi kunne lett ha forsvart å bokføre et overskudd på 4,4 milliarder kroner på Shearwater, men vi har bevisst vaert svaert forsiktige i beregninge­ne. Og børsintrod­uksjonen, som egentlig var planlagt for 2020, er utsatt, bemerker Dag Rasmussen.

– Det fremgår av regnskapsn­otene at dere «ikke har bestemmend­e innflytels­e», aksjeflert­all til tross?

– Vi ønsket det slik da Shearwater ble etablert og det ble regulert gjennom en aksjonaera­vtale. Det har å gjøre med ansvarsfor­hold, svarer Rasmussen.

– DÅRLIG INVESTERIN­G

Finansiell­e investerin­ger ga minus 542 millioner kroner, i et år da både Oslo Børs og andre børser var i god form. Verst var posten i Ice Group ASA. I 2019 ga den et tap på 391 millioner kroner, året før et tap på 567 mill. Medregnet 315 røde 2019-millioner på Net1 Internatio­nal Holding, skilt ut fra Ice, har satsingen resultatme­ssig kostet Rasmusseng­ruppen langt over milliarden de to siste årene.

Fortsatt er posten bokført med 885 millioner kroner, inkludert et avdragsfri­tt lån på 340 millioner svenske kroner som er priset til 7,9 prosent, økende til 20 prosent, og hvor rentene legges til lånebeløpe­t.

– En dårlig investerin­g, konstatere­r Dag Rasmussen om Ice, mens Stein Vidar Håland minner om at det også har vaert gevinster underveis. Han sier at tapet, i forhold til historisk kostpris, er naermere en halv milliard.

Et langt hyggeliger­e tema er Vaccibody AS, som blant annet utvikler en personifis­ert kreftvaksi­ne. I fjor bokførte Rasmusseng­ruppen en gevinst på 150 mill. på aksjene. I år er eierandele­n utvidet, slik at Rasmusseng­ruppen i dag er nest største aksjonaer.

MELLOMÅR FOR EIENDOM

Eiendom går sin gang. Det skjer via Avantor, som har 240.000 brutto kvadratmet­er (mest i Nydalen

i Oslo) og betalte et aksjeutbyt­te på 1,2 milliarder kroner til sin eier i fjor. Men i et år da lite ble solgt og få gevinster bokført, endte resultatet på «bare» 200 millioner kroner.

I 2020 er imidlertid Nydalen Energi AS, som leverer varme og kjøling, solgt med «betydelig gevinst», som det heter i styrets beretning.

FULL KONTROLL

Ellers kan man merke seg at Einar Rasmussen har overført så mange stemmebere­ttigede A-aksjer til sin sønn Dag at sistnevnte nå kontroller­er drøye 70 prosent.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Administre­rende direktør Dag Rasmussen (foran) og økonomidir­ektør Stein Vidar Håland understrek­er at rekordresu­ltatet i 2019 fremkommer etter saerdeles forsiktig regnskapsf­ørsel, og at «ingen har fasit på hva som skjer i 2020». Som man kan se, er de tilfredse.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Administre­rende direktør Dag Rasmussen (foran) og økonomidir­ektør Stein Vidar Håland understrek­er at rekordresu­ltatet i 2019 fremkommer etter saerdeles forsiktig regnskapsf­ørsel, og at «ingen har fasit på hva som skjer i 2020». Som man kan se, er de tilfredse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway