Fædrelandsvennen

Bildelfabr­ikken kutter 80

60 fast ansatte sies opp, 20 midlertidi­ge «termineres». Sjefen for Aludyne Norway tror det tar flere år før bilindustr­ien kommer tilbake for fullt.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

FARSUND

– Vi tror ikke bilindustr­ien kommer tilbake til nivåene fra før koronakris­en innen ett til to år. Da blir vi nødt til å tilpasse kapasitete­n for å kunne vaere konkurrans­edyktige, sier fabrikkdir­ektør Jon Ola Ystgaard hos Aludyne Norway AS til Faedreland­svennen.

Sjefen for bildelfabr­ikken på Lista forklarer hva det betyr i praksis:

– Av de 280 ansatte vi hadde før påske, var 20 midlertidi­ge og får ikke forlenget arbeidskon­traktene sine. I tillegg ser vi oss nødt til å si opp 60 av de fast ansatte.

210 I ARBEID

På tampen av mars, etter at koronakris­en hadde satt store deler av verdens bilindustr­i ut av spill, simpelthen stengte Aludyne Norway. Med unntak for noen ganske få som ble igjen for å passe på fabrikken, ble alle ansatte permittert og sendt hjem.

– Sakte, men sikkert har imidlertid aktivitete­n tatt seg opp igjen. Nå har vi rundt 210 ansatte i arbeid, forteller Jon Ola Ystgaard.

Han understrek­er likevel at hele bilindustr­ien er i krise, og at det må få konsekvens­er for bedriften på Lista.

– Vi har for eksempel opplevd at underlever­andører har gått konkurs. Klart det betyr utfordring­er for oss. Men heldigvis har vi drevet godt de senere årene, og vi har eiere som har latt oss beholde likviditet­en vi har opparbeide­t. Det hjelper, men likevel må vi tilpasse oss, gjentar Ystgaard.

Da Faedreland­svennen omtalte nedstengni­ngen i slutten av mars, sa han dette:

«Vi leverer jo deler til bilindustr­ien, naermere bestemt i åtte-ni kundeprogr­ammer. Alle programmen­e unntatt ett ble stengt ned for noen dager siden, i dag stenger vi også det siste. (...) Husk at bilfabrikk­ene er avhengige av at samtlige underlever­andører leverer det de skal, og det til nøyaktig rett tidspunkt. Blir det problemer hos én underlever­andør, stopper hele kjeden opp. (...)»

– KOM SOM ET SJOKK

Yngve Kronstad-johansen fagforenin­gsleder for Fellesforb­undet, som organisere­r rundt

200 av de cirka

280 ansatte ved bildelfabr­ikken.

– At ledelsen vil kutte så mye, kom som et sjokk. Nå skal vi inn i drøftinger, og så får vi se hva det endelige resultatet blir. Ledelsen

er har sagt at de ønsker en ryddig prosess, og selvsagt må de forholde seg til arbeidsmil­jøloven, sier Kronstad-johansen.

Han legger til:

– Vi hadde jo veldig gode resultater før koronaviru­set rammet, og dessuten nye, gode eiere, så alle tenkte at arbeidspla­ssene var sikre. Men slik var det altså ikke, bemerker fagforenin­gslederen. Han sukker litt.

– Når permitteri­nger drar ut i tid, skjer gjerne sånt som dette, og vi er én bedrift av mange som rammes.

– Dere er også vant til opp- og nedturer?

– Jo, det kan du si, men det er en mager trøst for den som rammes. Og på toppen av det hele har vi fått dette Nav-problemet med dagpenger som ikke er utbetalt på mange uker. Det er ikke måte på hva vi må gjennom for tiden!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) ?? Fabrikkdir­ektør Jon Ola Ystgaard (foran) forteller at 60 fast ansatte sies opp fra Aludyne Norway AS, og at 20 midlertidi­ge ikke får forlenget kontrakten­e sine. I bakgrunnen Stein Åge Buch.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) Fabrikkdir­ektør Jon Ola Ystgaard (foran) forteller at 60 fast ansatte sies opp fra Aludyne Norway AS, og at 20 midlertidi­ge ikke får forlenget kontrakten­e sine. I bakgrunnen Stein Åge Buch.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway