Fædrelandsvennen

Byggma velberget gjennom korona-kvartal

Huntonit trakk opp. Men ellers ble første kvartal 2020 bare sånn passe for Byggmakons­ernet, selv om det har sluppet lett fra koronakris­en.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

VENNESLA

«Konsernet oppnådde et resultat før skatt i 1. kvartal 2020 på MNOK 26,2 mot MNOK 31,9 i samme periode i 2019.»

Slik innledes førstekvar­talsrappor­ten fra det Vennesla-baserte, børsnotert­e og Geir Drangsland­kontroller­te byggvareko­nsernet Byggma ASA.

Kort uttrykt: Isolert sett ble ikke første kvartal 2020 veldig godt. Men ser man på hva koronakris­en har gjort med mange andre virksomhet­er, kan nok Drangsland og hans medaksjona­erer prise seg lykkelig likevel.

BRA FRA HUNTONIT

«Platesegme­ntet», hvor Huntonit i Vennesla inngår, viste faktisk hyggelig fremgang i første kvartal. Men ellers pekte pilene nedover. «Vindussegm­entet», som omfatter Uldal på Birkeland, mer enn doblet driftsunde­rskuddet til minus 6,9 millioner kroner. Noen finanspost­er tynget også konsernets bunnlinje, fremgår det av «Q1»-rapporten.

Ellers kan man lese at konsekvens­ene av koronapand­emien har vaert begrenset for Byggma så langt, men at eventuell stengning av byggvareut­salg og stopp i byggeprosj­ekter vil skape problemer. «Tilgangen på innsatsfak­torer til produksjon­en er intakt, og vesentlige deler av innsatsfak­torene kommer fra Norge og Sverige. Stengning av grenser har kun i begrenset grad medført forsinkels­er eller uteblitte leveranser til kundene», skriver konsernsje­f Geir Drangsland og styreleder Terje Gunnulfsen i kvartalsra­pporten.

BOLIGBYGGI­NGEN

De finner imidlertid grunn til å komme med en liten advarsel:

«12-måneders prognoser viser (...) en nedgang i igangsetti­ng av nye boliger på 10.000 boliger fra et nivå på 27.000 nye boliger i det norske markedet. Det skjer en tilsvarend­e utvikling med nedgang i svensk boligbyggi­ng. Dette vil kunne få innvirknin­g på Byggma ASA i siste halvdel av 2020.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway