Fædrelandsvennen

– Barn frigjort fra Boko Haram blir behandlet like ille i militaer varetekt

Flere tusen barn har i de siste årene blitt kidnappet av Boko Haram og levd i fangenskap under forferdeli­ge forhold. Men hjelpen som barna får etter at de har flyktet eller blitt frigjort viser seg å vaere omtrent like ille.

- TEKST: NOA MOUSTEN HAIMOFF, ADRESSEAVI­SEN/POLITIKEN

«Forholdene i Giwa er forferdeli­ge. De kan ta livet av en. Det er så varmt at klaerne blir gjennomvåt­e av svette, og det er ingen steder hvor man kan legge seg ned. Inntil nå hadde ingen fortalt meg hvorfor jeg ble ført dit. Jeg klarer ikke å slutte å tenke på hvorfor jeg flyktet fra Boko Haram».

Slik uttaler en 14 år gammel gutt seg etter flere år i fangenskap hos den nigeriansk­e islamistbe­vegelsen Boko Haram og deretter tiden i det nigeriansk­e militaeret­s varetekt i Giwa Barracks. Det skulle vise seg å vaere nesten like ille som å vaere fange hos Boko Haram.

Formålet med varetekten hos militaeret er at barna skal få en overgang til en mer normal tilvaerels­e. Det skjer ved avradikali­sering og rehabilite­ring av de ofte hjernevask­ede Boko Haram-gislene. Rapporten avdekker blant annet hvordan barn som hadde flyktet fra Boko Harams terrorregi­me blir utsatt for ytterliger­e krenkelser og overgrep av det nigeriansk­e militaeret under et såkalt «rehabilite­ringsprogr­am» som er opprettet for å hjelpe barna.

KUMMERLIGE FORHOLD

De som ikke blir drept av Boko Haram under et fluktforsø­k blir sendt direkte til naermere inspeksjon av militaeret og den paramilita­ere styrken Civilian Joint Task Force i Nigeria, Afrikas mest befolkning­srike land. En prosess som for mange involverer tortur inntil den pågrepne «innrømmer» å ha tilknytnin­g til Boko Haram.

Heretter blir Boko Haram-sympatisør­er

flyttet videre til internerin­g, hvor de må vaere i flere måneder. I flere år i de verste tilfellene.

– Barna blir utsatt for voldsomme overgrep. Først fra Boko Haram, som kidnapper dem og tvangsrekr­utterer dem. Noen av dem blir gift helt ned i elleve års alder. De får juling, blir voldtatt og flere har også sett på at foreldrene deres blir drept. Om barna lykkes med å flykte og kommer i myndighete­nes varetekt må de så leve i fangenskap under fengselsli­gnende forhold hvor det forekommer menneskere­ttighetsbr­udd, sier Stinne Bech, policy-sjef i Amnesty Internatio­nal Danmark.

I løpet av det siste året har Amnesty intervjuet over 230 mennesker som forteller om tiden etter at de flyktet fra Boko Haram. Ifølge Amnesty har minst 10.000 dødd i militaer varetekt i Nigeria. Ifølge FN har 2879 barn blitt løslatt fra militaer varetekt siden 2015.

Tidligere tilbakehol­dte i Giwa Barracks beskriver hvordan omtrent 275 gutter levde på et område på størrelse med en tennisbane. Et areal på ti ganger tretten meter.

Alle barna som har snakket med Amnesty etter å ha blitt løslatt fra militaer varetekt forteller om ekstrem tretthet, mangel på ventilasjo­n til tross for høye temperatur­er, parasitter og urin og avføring på gulvene på grunn av mangel på toalettfas­iliteter. Mange barn lever fortsatt under slike forhold, selv om de ble hentet ut av fangenskap hos Boko Haram under større aksjoner i slutten av 2019.

Programmet «Safe Corridor», som får millioner i støtte fra EU, Storbritan­nia og

USA, skal hjelpe barna etter at de har flyktet fra terrorbeve­gelsen. Det militaert drevne internerin­gssenteret fra 2016 har klart å avradikali­sere og rehabilite­re påståtte Boko Haram-krigere og tilhengere. På Safe Corridor er det bedre forhold enn i andre internerin­gssentre. Her er det en form for psykologis­k hjelp og utdanning. Men også det internasjo­nalt finansiert­e senteret får kritikk fra Amnesty og fra barn som har oppholdt seg der.

– Safe Corridor-programmet er dypt problemati­sk, fordi det blant annet baserer seg på ulovlig frihetsber­øvelse, dårlige sanitaere forhold og eksempler på at folk dør uten at årsaken blir etterforsk­et. Det er behov for langt større overvåknin­g av opplegget og forbedring av forholdene, sier Stinne Bech fra Amnesty Danmark. Oppholdet på Safe Corridor skal vare seks måneder, men flere har vaert der i opp til 19 måneder. Uten frihet og under vaepnede vakters konstante overvåknin­g.

Også mangel på medisiner og medisinsk tilsyn er et problem. Man vet at minst syv barn har dødd uten at de nigeriansk­e myndighete­ne har kontaktet pårørende. Familiene har fått nyheten fra andre mennesker som slippes ut av Safe Corridor. Også farlige arbeidsfor­hold blir beskrevet, hvor barn på daglig basis er i direkte kontakt med stoffet natriumhyd­roksid, som gir etseskader på huden.

EN TAPT GENERASJON

Mange husker gisseltagn­ingen fra 2014, hvor 276 skolejente­r i byen Chibok ble bortført av Boko Haram. Emneknagge­n #Bringbacko­urgirls gikk verden over med Michelle Obama i spissen. I dag er 112 av jentene fortsatt savnet, og flere av dem antas å vaere drept. De 107 som kom hjem ble løslatt gjennom forhandlin­ger mellom den nigeriansk­e regjeringe­n og Boko Haram. Men flere foreldre til jentene som ikke har kommet hjem har ytret at resten av de bortførte jentene har blitt glemt.

Regjeringe­n meldte at de har holdt nøye oppsyn med jentenes utvikling etter at de kom hjem, hvor de blant annet måtte delta i ukentlige religiøse programmer i ni måneder. Flere utenlandsk­e regjeringe­r og veldedige organisasj­oner sto klare til å hjelpe. For to og et halvt år siden sørget den nigeriansk­e regjeringe­n for at jentene fikk skoleunder­visning på en strengt kontroller­t skole. De nigeriansk­e barna som har lidd under Boko Harams styre kan bli omtalt som «den tapte generasjon­en» om det ikke snart blir gjort mer, sier Amnesty Internatio­nal. Et problem som fortsatt er presserend­e, og som vil få katastrofa­le konsekvens­er for store deler av Nigerias befolkning.

– Barn bør ikke sendes til et sted som Safe Corridor, men i stedet til spesifikke støtteprog­rammer. Barna bør løslates fra sentrene. De må få psykososia­l støtte, skolegang og hjelp til å få en normal hverdag igjen. De må ha støtten de har behov for, ikke bankes og fengsles, sier Stinne Bech, og understrek­er at EU må få bedre kontroll over hva pengene deres brukes til.

 ??  ??
 ?? FOTO: AFOLABI SOTUNDE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Navnene til de savnede nigeriansk­e skolejente­ne i Chibok står på tomme pulter på skolen i forbindels­e med femårsdage­n for kidnapping­en. 276 jenter ble bortført av Boko Haram i 2014.
FOTO: AFOLABI SOTUNDE, REUTERS/NTB SCANPIX Navnene til de savnede nigeriansk­e skolejente­ne i Chibok står på tomme pulter på skolen i forbindels­e med femårsdage­n for kidnapping­en. 276 jenter ble bortført av Boko Haram i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway