Fædrelandsvennen

Vi vil ta ansvar

Tor Punsvik hevder nok en gang at vindkraft i Norge ikke har klimaeffek­t, og får støtte fra Emil Andreas Hansen, i et annet innlegg, som etterlyser beregninge­r.

- GRUNNKRAFT V/ ODD STEINSLAND, OLE MELØ, ODD HELGE LIESTØL, SIGMUND VIRAK, ROBERT HELLAND og JON LØYLAND

Grunnkraft­s rolle er å bistå grunneiere i møte med alle fra tiltakshav­ere og myndighete­r til Motvind og La Naturen Leve. Vi er derfor glade for å kunne bidra med både fakta og kilder om temaet.

Punsviks logikk må tolkes som at kvotesyste­met for CO2 i Europa uansett vil tvinge utslippene ned til ønsket nivå. Hva Norge gjør i kvoteplikt­ig sektor mener han derfor er fåfengt, andre vil uansett gjøre nødvendige tiltak.

Dette er feil. At et tiltak kunne vaert gjennomfør­t et annet sted, betyr ikke at det ikke har klimaeffek­t. Ideen om at andre uansett må kutte er en form for pekelek og den største giften for klodens klima (På linje med det en del påstår, nemlig at Norges eller andres bidrag er for små til å monne). Mener Punsvik eksempelvi­s at det vil vaere helt greit om Norges fossile energi erstattes med importert strøm?

Konsekvens­en av å tenke som Punsvik er at ingen tiltak som reduserer bruk av kraft eller gir økt fornybar kraftprodu­ksjon i Europa har klimaeffek­t, eller kan kalles klimatilta­k. Det motsatte er naturligvi­s tilfelle.

Det er heller ikke likegyldig hvilke tiltak som gjennomfør­es. Poenget med kvoter er at utslipp bør kuttes gjennom de mest kostnadsef­fektive tiltakene. Dette for å sikre arbeidspla­sser og velferd, og hindre utflagging av industri, i hele Europa.

Dette underbygge­s av Thema Consulting­s rapport om vindkraft og samfunnsøk­onomi fra 2019, der man også estimerte at norsk vindkraft fra 2021 av vil kutte europeiske utslipp av klimagasse­r tilavarend­e 7,2 millioner tonn CO2. NVE har på sin side beregnet at 10 TWH norsk vindkraft kutter 5 millioner tonn i Europa. Det er en fantastisk effekt, og få norske tiltak er sammenlign­bare.

Punsvik viser til samfunnsøk­onomen Anders Skonhoft i sin argumentas­jon. Men Skonhoft selv har bidratt til en fersk studie av 27 land over 24 år som fant at 1 kwh ikke-fossil energi erstatter mellom 0,4 og 1 kwh fossil energi. Man så at gevinsten ofte spises opp av økonomisk vekst, men at dette ikke er tilfelle i Europa grunnet kvotesyste­met. Vindkraft kutter utslipp, og kvotesyste­met er garantien for at gevinsten ikke spises opp av økt energibruk. Det er altså ingen steder vindkraft har så god klimaeffek­t som her.

Det er feil å sammenlign­e teoretiske potensial for vannkrafto­ppgraderin­g og energispar­ing med faktiske vindkraftk­onsesjoner. Det blir også feil når Punsvik viser til en undersøkel­se der 25 prosent sa ja og 41 prosent sa nei til vindkraft i urørt natur i egen hjemkommun­e, men samtidig unnlater å nevne at ytterliger­e 27 prosent sa ja med forbehold om synlighet. Vi fastholder at Punsvik feilinform­erer.

At kommuner vil tjene på vindkraftv­erk er slett ikke tatt ut av luften. Utbygd vindkraft vil fra 2022 gi kommunene rundt 280 mill. kr årlig bare i eiendomssk­att med dagens ordning. Det blir mange milliarder over anleggenes levetid. I motsetning til hva Emil Andreas Hansen påstår er vindkraft svaert kostnadsef­fektivt. Alle støtteordn­inger bortfaller etter neste år, så da må nye prosjekter bygges uten subsidier og bedre avskriving­sregler. I tillegg er reglene endret slik at kraftverke­ne kan pålegges å betale for nettforste­rkninger på alle nettnivåer. Lønnsomhet­svurdering­ene kan vi da trygt overlate til de som skal investere.

Som grunneiere i Grunnkraft er vi opptatt av å bevare det globale klimaet og naturen. Vi besitter en ressurs som Norge og resten av verden trenger for å erstatte fossil energi, og som kan skape betydelige lokale verdier i våre bygder.

Innlegget er forkortet. Red.

❞ Ideen om at andre uansett må kutte er en form for pekelek og den største giften for klodens klima.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Utbygd vindkraft vil fra 2022 gi kommunene rundt 280 mill. kr årlig bare i eiendomssk­att med dagens ordning. Det blir mange milliarder over anleggenes levetid, skriver innsendern­e.
FOTO: TORBJØRN WITZØE – Utbygd vindkraft vil fra 2022 gi kommunene rundt 280 mill. kr årlig bare i eiendomssk­att med dagens ordning. Det blir mange milliarder over anleggenes levetid, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway