Fædrelandsvennen

DPS Østre Agder har ansvaret for den psykiske helsetjene­sten for voksne over 18 år i 15 av Agder sine 25 kommuner. I koronatide­r har vi opplevd en krevende, men spennende tid i samarbeide­t med de kommunene vi har i vårt opptaksomr­åde.

- JOYCE PIGAO, leder DPS Østre Agder Klinikk for psykisk helse – rus og avhengighe­tsbehandli­ng (KPH)

Korona med sin negative påvirkning på helse, både fysisk og psykisk, vil alltid vaere alvorlig og i mange tilfeller berøre individuel­le historier sterkt. Vi ønsker å fremheve hvordan denne spesielle tiden har påvirket – positivt – måten vi har utviklet tjenesteti­lbudet til pasienten på, og hvordan korona har påvirket samarbeide­t med kommunene.

Samarbeid mellom spesialist­helsetjene­sten og den kommunale helsetjene­sten er innrammet av lov- og avtaleverk, og dialogen som oppstår i det praktiske samarbeide­t er ofte preget av utfordring­er vi må løse når vi er uenige om noe. I koronatide­n opplever vi at vi får dialog mye tidligere enn før korona, og da dialog preget av holdningen: Hvordan kan vi sammen forhindrer negativ utvikling for pasienten og dens pårørende?

Vi har selvfølgel­ig dette fokuset i samhandlin­gen i vanlig tid også, men i koronatide­r opplever vi at alle parter har et forsterket fokus på dette, noe som gagner samarbeide­t mellom helsetjene­stene spesielt godt. Dette er det grunnlaget vi trenger for å gi riktig og faglig god oppfølging og behandling til våre felles pasienter.

Her forsterkes også recoverype­rspektivet, da vi opplever at vi på «begge sider» hyppigere spør pasienten hva han/hun/ hen trenger. «Hva er viktig for deg?» blir mer enn noen gang en felles holdning i våre møter med pasientene, men også en rettesnor i samarbeide­t om pasientens beste. DPS Østre Agder har de mindre kommunene øst i Agder, Setesdal, men også de større kystbyene som Arendal, Grimstad, Tvedestran­d, Risør og Lillesand i sitt opptaksomr­åde. Felles for alle våre kommuner er iherdighet og engasjemen­t for våre felles pasienter, ønsket om å tilføye mestring hos pasienten og å utvikle hverdag preget av mening.

I koronatide­n har det å få til de gode overgangen­e mellom tjenesteni­våene også fått et mer intensivt fokus. Vi opplever at

❞ Vi opplever at vi og kommunene strekker oss litt lengre – at vi i en opplevd unntakstil­stand har utvist mer mot og tillit til hverandre for å lykkes i pasientopp­følgingen.

vi og kommunene strekker oss litt lengre – at vi i en opplevd unntakstil­stand har utvist mer mot og tillit til hverandre for å lykkes i pasientopp­følgingen. Vi tror at det å vaere mer modig og gå utover egne grenser er nødvendig for å lykkes enda mer. Flexible Assertive Community Treatment (FACT) er et godt eksempel på dette. 10 av 15 kommuner i vårt opptaksomr­åde har en Fact-avtale som sikrer at vi for disse pasientene­s oppfølging og behandling leverer integrerte tjenester. Fokuset er samtidighe­t i helsetjene­stene våre, der hvor forvaltnin­gsnivåene har forpliktet seg til en slik modell.

En slik erfaring i samarbeide­t med kommunene motiverer oss og styrker fokuset vi trenger for etablering av et felles språk og en felles plattform mellom forvaltnin­gsnivåene. Dette finner vi i recovery som holdning – en holdning som i koronakris­en forsterkes og preger samarbeide­t mellom oss og våre kommuner. Vi vil jobbe for å bevare og forsterke denne positive utviklinge­n med kommunene – også etter korona.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway