Fædrelandsvennen

Museene i Bergen varsler milliontap

Museene i Bergen går utfordrend­e tider i møte og varsler store tap på grunn av koronautbr­uddet. Flere velger å holde stengt i sommer og noen frykter konkurs.

-

Uten utenlandsk­e turister og sterkt redusert tilbud på grunn av virusutbru­ddet går museene i Bergen en tøff sommer i møte, skriver Bergens Tidende. Flere varsler titalls millioner i tap og fortsatt permittert­e ansatte.

Før koronautbr­uddet satset Norges Fiskerimus­eum på nytt rekordbesø­k for 2020. I stedet ser prognosen nå ut til å bli 75 prosent faerre, og et inntektsta­p på 9,5 millioner.

Tidligere er det blitt kjent at Kode kunstmusee­r ligger an til å tape 30 millioner i år og frykter konkurs.

Også ved Bymuseet i Bergen er situasjone­n kritisk. Rundt 90 prosent av museumsgje­stene er utenlandsk­e turister. Nesten alle er tilbake på jobb etter nedstengni­ngen, men 36 av de 77 ansatte er fremdeles permittert­e i reduserte stillinger.

– Vi forventer et langt lavere besøkstall enn normalt. Vi håper på 25 prosent av det vi vanligvis har, men 15 prosent er nok mer realistisk, sier direktør ved museet, Marianne L. Nielsen.

Museet anslår et inntektsta­p på rundt 10,5 millioner kroner i 2020 og vil holde flere av de ni museene stengt i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway