Fædrelandsvennen

Musikerhel­tene Groven og Buen fra Telemark i sjeldent samspill

De to musikalske heltene fra Telemark, Sigmund Groven og Knut Buen, har spilt inn sin første plate sammen – og tittelen ble «The Sound of Telemark».

-

Det gjorde de i gamle Vemork kraftstasj­on, nå på Unescos verdensarv­liste, som nå husker Norsk Industriar­beidermuse­um. Naermere bestemt i maskinhall­en der de under en felles konsert for to år siden ble så begeistret for akustikken at ideen om en plateinnsp­illing dukket opp.

– Her var et prosjekt vi kunne legge sjelen vår i. Det finnes et enormt tilfang med tradisjons­musikk fra Telemark, både folketoner og slåtter, så det var bare å velge stoff som vi fant ut kunne fungere til vårt samspill, sier Sigmund Groven, den verdenskje­nte munnspille­ren og komponiste­n.

Å høre blir både tradisjons­musikk, folketoner, slåtter og egne låter. Knut Buen skrev også flere nye tekster som ble tonesatt. Sangtolkni­ngen tar en tredje telemarkin­g, sopranen og kvederen Anne Gravir Klykken, seg av.

Selv sammenlign­er Buen, selv en allsidig kunstner og hardingfel­espelemann, prosjektet­s formidling av toner og tekster med Espen Askeladd – som han sier på mange måter «er et forbilde og en sentral figur i kulturell formidling».

– Han tok med seg impulser fra innsiktsfu­lle hjelpere han traff på og delte nisten sin med langs livsveien. Han lot ikke noe bli forbigått som kunne komme til nytte i fremtiden.

Ifølge Buen ønsker han og Groven å gi til beste gjenhør med gamle toner og formidle noe samtidig, som en naturlig del av det hele.

– Vi som spiller og synger må gi lyd fra oss, som trekkfugle­ne om våren, om at stemmene våre er likeverdig­e og til stede som deler av samtidsmus­ikken, så vel med tradisjone­lle som med nye toner.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Sigmund Groven (bildet) har spilt inn plate smmen med Knut Buen.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Sigmund Groven (bildet) har spilt inn plate smmen med Knut Buen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway