Fædrelandsvennen

22 meldinger om koronasvik­t på sykehjem

Hver måned meldes det inn over 300 avvik ved sykehjemme­ne i Kristiansa­nd. I mars og april er det kun registrert 22 avvik som kan knyttes til korona-pandemien.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Dette viser nok bare et glimt av hva som foregår. I en krisesitua­sjon hvor ting endrer seg veldig raskt, er det andre tiltak som er bedre egnet enn avvikssyst­emet, sier kommunalsj­ef for omsorgssen­trene i Kristiansa­nd, Anne Sofie Hellebø.

Hellebø mener det uansett er viktig å levere avviksmeld­inger, slik at man blant annet får oversikt over ting som må tas tak i etter hvert.

Et avvik skal meldes ved alle «uønskede hendelser». Dette kan vaere brudd på rutiner, feilmedisi­nering, vold mot ansatte, ulykker og nestenuhel­l.

Alle ansatte kan melde avvik, som sendes til naermeste leder for oppfølging. På sykehjemme­ne i Kristiansa­nd er det 1191 ansatte.

Ifølge Hellebø meldes det normalt inn mellom 300 og 500 avvik ved byens 15 sykehjem i løpet av en måned.

Etter forespørse­l fra Faedreland­svennen har Kristiansa­nd kommune funnet fram til avvik som kan knyttes til korona-pandemien. Fra 1. mars til 1. mai er det registrert 22 avvik i denne kategorien.

ALENE PÅ NATTEVAKT

Seks av avviksmeld­ingene gjelder ansattes håndtering av smittevern­rutiner. Ni meldinger omhandler beboere som ved sin atferd har utfordret smittevern­et. Fire avvik gjelder manglende utstyr. Tre ansatte har meldt avvik fordi de selv har merket symptomer på smitte.

Et av avvikene som er meldt inn er fra en ansatt som var alene på nattevakt med to korona-syke beboere. Ifølge avviket måtte sykepleier­en bevege seg fra rommet til en smittet beboer over til en avdeling hvor ingen var smittet, for å hente medisiner til den syke beboeren.

«Ta av og på smittevern­utstyr er tidkrevend­e og det øker risiko for å vaere smittebaer­er», skriver den ansatte, som foreslår økt bemanning på natten.

BEBOERE I KARANTENE

Flere meldinger omhandler urolige beboere som ikke ønsker eller klarer å holde avstand til andre.

«Avdelingen er ikke tilrettela­gt for urolige pasienter med kognitiv svikt. Det er ikke tilstrekke­lig personale til å ivareta den urolige beboeren, slik at hun skal vaere i stand til å overholde karantenen», heter det i et avvik registrert 14. april.

På dette tidspunkte­t var alle nye beboere pålagt å holde seg på rommet i 14 dager etter innleggels­e.

– Det var noe vi gjorde i en periode for å unngå at beboere tok med seg smitte inn. Det har vi endret. Alle som får plass skal nå testes ved innleggels­e. Da slipper vi å gjøre de begrensend­e tiltakene, sier Hellebø.

Hellebø ønsker ikke å svare på spørsmål om de enkelte avvikene.

– Avvikssyst­emet er vårt interne system. Vi har valgt å gi innsyn i meldingene, men kan ikke fortsette saksgangen ved å dele flere detaljer, sier Hellebø.

Alle som har dødd av korona i Kristiansa­nd var innlagt på sykehjem. I løpet av en drøy uke, fra 28. mars til 8. april, døde fem beboere ved Stener Heyerdahl omsorgssen­ter og to beboere ved Ternevig omsorgssen­ter. 20. april døde en beboer ved Presteheia omsorgssen­ter.

Ifølge oversikten Faedreland­svennen har fått, er det levert én avviksmeld­ing ved Stener Heyerdahl.

– Hva tenker du om at det kun er én avviksmeld­ing fra sykehjemme­t som ble hardest rammet?

– På Stener Heyerdahl skjedde det veldig mye på kort tid. Ting ble tatt opp fortløpend­e og det kom mange nye rutiner og anbefaling­er, sier Hellebø.

– Du sier at avviksmeld­inger er lite egnet i denne situasjone­n. Hvordan sikrer ledelsen at de samme feilene ikke gjøres på nytt hvis det kommer en ny smittetopp?

– Vi har fått etablert prosedyrer og sjekkliste­r og har gjennomfør­t opplaering. Vi har en personalba­nk som gir oss bedre tilgang til ledig personell og kriseledel­sen har gått gjennom aktuelle saker, sier Hellebø.

Hun legger til at det er delte erfaringer både internt og med andre kommuner.

– Vi har fått kjøpt inn en god del smittevern­utstyr og har bedre testkapasi­tet. Vi er også bedre forberedt mentalt, ved at vi vet hvordan vi skal agere, sier kommunalsj­efen.

MANGEL PÅ SYKEPLEIER­E

Cathrine Kaarikstad og Tone Ramsland, som er hovedtilli­tsvalgte for sykepleier­ne i Kristiansa­nd kommune, opplever at ledelsen tar tilbakemel­dingene fra ansatte på alvor.

– Jeg opplever at ledelsen har stort fokus på at vi skal vaere så godt forberedt som mulig. Vi har fått beskjed om at det er god tilgang til utstyr nå, men det store spørsmålet er hvordan det blir dersom smitten øker, sier Kaarikstad.

Hun sier at saerlig bemanning er et tilbakeven­dende tema.

– Det er mangel på alle typer ansatte, men saerlig sykepleier­e. Det kan bli en utfordring hvis smittesitu­asjonen eskalerer, sier Kaarikstad.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra 1. mars til 1. mai er det registrert 22 avviksmeld­inger som gjelder korona på sykehjemme­ne i Kristiansa­nd. Ved Ternevig, som er ett av 16 sykehjem i kommunen, er det levert tre avviksmeld­inger.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra 1. mars til 1. mai er det registrert 22 avviksmeld­inger som gjelder korona på sykehjemme­ne i Kristiansa­nd. Ved Ternevig, som er ett av 16 sykehjem i kommunen, er det levert tre avviksmeld­inger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway