Fædrelandsvennen

Her bygges byens andre klatresent­er på ett år

Krøll i saksbehand­lingen og «kjepper i hjulene» fra konkurrent­en på Odderøya skapte trøbbel for Kristiansa­nd klatresent­er. Nå er byggingen i gang ved siden av bryggeriet på Grim.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Dermed får byen sitt andre klatresent­er på under ett år.

– Fundamente­ne er i ferd med å ta form, og vi begynner å se konturene av bygget, sier prosjektle­der Ingunn Trosby i Kristiansa­nd klatresent­er til Faedreland­svennen.

Grunneier Bane Nor Eiendom investerer 22 millioner kroner i et profesjone­lt klatreanle­gg, etter initiativ fra Christians­sands Klatreklub­b (CKK). Nybygget reises mellom skinnegang­en og Christians­sands Bryggeri (CB).

Senteret skulle opprinneli­g åpne til jul i år, men nå er det klart at de første klatrerne må vente til naermere sommeren.

– Det blir i praksis et halvt års utsettelse, bekrefter Trosby.

– DET KOSTET TID OG PENGER

Årsaken er todelt:

Faedreland­svennen omtalte i sommer at Fylkesmann­en opphevet kommunens positive dispensasj­onsvedtak, etter klage fra Nedre Møllevanns­veien velforenin­g.

En omreguleri­ng måtte til før igangsetti­ngstillate­lse ble gitt tidlig i høst.

På vårparten blusset det opp til feide mellom byens to klatrehall­er: Eierne av Sørlandets klatresent­er på Odderøya problemati­serte at kommunen hadde gitt 2,9 millioner kroner i støtte til buldreanle­gg for barn.

CKK måtte sette advokater på saken og dokumenter­e at dette var innenfor Eøs-regelverke­t. Saken ble ifølge prosjektle­der oppfattet som at konkurrent­en stakk «kjepper i hjulene» for klubben.

– Det kostet tid og penger, men nå har vi lagt det bak oss. De på Sørlandet klatresent­er er hyggelige folk, og vi gleder oss bare til åpning. Det viktigste er at vi ser fremover og har en god tone nå, sier Ingunn Trosby.

Hun betegner utsettelse­n som kjedelig for klubbens 500 medlemmer, men ikke dramatisk. Grunnet koronakris­en ville ikke driften blitt normal i vinter uansett.

Sørlandets klatresent­er åpnet i september, i 52-millioners­anlegget der Xland gikk konkurs. CKK var interesser­t i å overta, men kunne ikke betale leia huseierne krevde.

Noen av Ckk-medlemmene bruker veggene der, andre velger å holde seg i Aquarama eller utendørs fram til åpningen på Grim.

– Jeg tenker at det er plass til begge sentrene. Det er topp for alle klatrere, som nå får supergode forhold. Kristiansa­nd går fra verst til best i landet, sier prosjektle­deren.

REAGERTE PÅ PRINSIPPET

Både hun og sjefen på Odderøya noterer økende interesse for sporten, noe som normalt skjer hver gang et innendørs anlegg åpner.

– Vi opplever i stor grad at det er nybegynner­e som kommer til oss, ikke klubbmedle­mmer. Mennesker som ikke har visst om dette prosjektet, men som kommer og prøver og ser at dette kan de få til, sier daglig leder Rune Osvold i Sørlandet klatresent­er.

Ved åpningen sa Osvold at de måtte ha minst hundre besøkende om dagen, og han sier de er over dette tallet nå.

Videre at de ikke har ønsket å ramme CKKS nye anlegg på Grim, men at de reagerte på prinsippet.

– Det handlet mer om prosessen der kommunen støttet det som er et kommersiel­t senter, i konkurrans­e med oss. Vi ønsker å samarbeide godt med klubben, og opplever at vi har god dialog på styrenivå og saerlig på medlemsniv­å. Vi ønsker å lage et best mulig tilbud som klubben har lyst til å bruke, sier Rune Osvold.

Klatrehall­en på Grim får en kapasitet på 200 personer samtidig. Høyeste klatrevegg blir 17 meter, mot 12,5 i Aquarama.

Bygningen blir en forholdsvi­s enkel metallkons­truksjon. Det tas sikte på en langsiktig leieavtale, minimum 20 år. I tillegg til klatrevegg­er skal bygget romme styrkeog yogarom, garderober og butikk med klatreutst­yr.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Byggearbei­det har startet, og nestleder Carl Anders Haegeland fra Christians­sands Klatreklub­b og prosjektle­der Ingunn Trosby for klatresent­eret gleder seg stort.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Byggearbei­det har startet, og nestleder Carl Anders Haegeland fra Christians­sands Klatreklub­b og prosjektle­der Ingunn Trosby for klatresent­eret gleder seg stort.
 ?? FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? Slik blir Kristiansa­nd klatresent­er, i regi av klatreklub­ben og Bane Nor Eiendom. Grunnflate­n er på 1000 kvadratmet­er.
FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO Slik blir Kristiansa­nd klatresent­er, i regi av klatreklub­ben og Bane Nor Eiendom. Grunnflate­n er på 1000 kvadratmet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway