Fædrelandsvennen

Hentet tre mill.

Matinfluen­ser Karen Elene Thorsen

- OLA ALSBERG, E24

I slutten av april lanserte matinfluen­ser Karen Elene Thorsen appen «Sulten», som gir brukerne tilgang til matoppskri­fter og matlagings­tips. Hittil har 75.000 lastet ned appen.

Nylig hentet flekkefjor­dskvinnen tre millioner kroner til appen gjennom en aksjeemisj­on via folkefinan­sieringstj­enesten Folkeinves­t.

Planen var egentlig å hente inn to millioner kroner over en ukes tid, noe Dagens Naeringsli­v omtalte forrige uke. Influenser­en satte en øvre grense på tre millioner.

Interessen fra småinvesto­rene var over all forventnin­g. Kun 40 minutter etter emisjonen startet, var samtlige aksjer revet bort.

– Kampanjen skulle egentlig ligge ute en uke. Folkeinves­t hadde stor tro på at aksjene kom til å forsvinne før uka var over, men jeg var litt mer skeptisk og trodde at det ville ta litt lengre tid, sier Thorsen.

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd vi skulle selge ut alt så fort. Jeg kan nesten ikke tro det, sier hun.

ØNSKER IKKE MATBUTIKKE­R PÅ EIERSIDEN

330 småinvesto­rer tegnet seg for aksjer i pengeinnhe­ntingen.

– Jeg er skapt av følgerne mine og er ingenting uten dem. De er grunnen til at jeg i det hele tatt har hatt muligheten til å utvikle en app. Da synes jeg det var på sin plass at de også skulle få ta del i prosjektet, sier Thorsen.

Totalt ble 1.543.750 aksjer ble utstedt i emisjonen, tilsvarend­e 13,37 prosent av selskapet. Før emisjonen luftet hun tanken med andre investorer.

– Planen har alltid vaert å ta med «folket», men vi har også vaert på en del investormø­ter med en rekke større aktører i matbransje­n. Vi bestemte oss til slutt for at vi ønsket å vaere mer forbrukers­tyrt og valgte derfor å gjøre hele emisjonen gjennom folkefinan­siering, sier influenser­en.

REKORDPÅGA­NG

Det ga rekordnote­ring hos folkefinan­sieringsse­lskapet.

– Til tross for at vi ikke er ferdig med tallknusin­gen ennå, kan vi med trygghet si at vi ikke har håndtert slike volum med mennesker som skal gjennom systemet til et verdipapir­foretak tidligere, sier kundeansva­rlig Amalie Holt i Folkeinves­t.

Strømmen av aksjonaere­r ga datatrøbbe­l for finansieri­ngsselskap­et.

– Det er sjeldent at vi opplever så stor interesse at vi har utfordring­er med å håndtere volumet av interessen­ter slik som vi opplevde i dag. Det er tydelig for oss at mange har vaert interesser­t i å investere i Sulten, sier Holt.

PRISET TIL 35 MILLIONER

I forkant av pengeinnhe­ntingen ble selskapet bak appen priset til 35 millioner kroner av apputvikle­ren Shortcut. Thorsen mente imidlertid verdien var for høy, og satte ned verdien til 20 millioner.

– Vi har ikke tjent noe ennå. Da er det vanskelig å lande på en riktig verdi, og jeg synes 35 millioner kroner hørtes vilt mye ut. Jeg er ikke så høy i hatten, så jeg satte ned verdien til 20 millioner, som også er veldig høyt, sier hun.

– Men ut fra de dataene vi har, og suksessen bak de skreddersy­dde ukemenyene både på Instagram og i kokeboken Fattig

Student, så mener vi at verdsettel­sen på 20 millioner er målbart, sier Thorsen.

ALT TIL VIDERE UTVIKLING

De tre millionene i fersk kapital skal brukes til å dekke utviklings­utgifter for versjonen som allerede er ute, en planlagt versjon to av appen og å bygge opp selskapet bak appen. Versjon to kommer også til Android-telefoner.

– Jeg hadde aldri trodd at Sulten skulle bli så populaer på så kort tid. Den første versjonen ble kun laget til Apple-telefoner, for å sjekke om det var et marked for en matapplika­sjon for studenter, sier Thorsen.

Versjon to skal blant annet inneholde hele ukemeny-arkivet, og selskapet utvikler en funksjon hvor appen foreslår en oppskrift ut fra ingrediens­ene man har i kjøleskape­t. Den nye versjonen skal også åpne for å tjene penger på appen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTER SØRBØ / E24 ?? Influenser Karen Elene Thorsen står bak Instagram-kontoen «fattig.student», der hun deler billige matoppskri­fter ut til 231.000 følgere. Tidligere i høst lanserte hun appen «Sulten».
FOTO: KRISTER SØRBØ / E24 Influenser Karen Elene Thorsen står bak Instagram-kontoen «fattig.student», der hun deler billige matoppskri­fter ut til 231.000 følgere. Tidligere i høst lanserte hun appen «Sulten».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway