Fædrelandsvennen

Milliardbe­drift er 20 år

Siden oppstarten har El-proffen og administre­rende direktør Stein Vidar Fossner passert milliarden med god margin.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– I år kommer de 182 medlemsbed­riftene til å omsette for 6,7 milliarder kroner i sum. Da er internsalg eliminert. For selve El-proffen med dattersels­kaper blir det 1,4 milliarder, forteller administre­rende direktør Stein Vidar Fossner i nevnte El-proffen AS.

Etter flyttingen til nytt bygg tett opp til E 18 på Lauvåsen i fjor, har nok mang en veifarende observert et rødt og gult navneskilt, passende opplyst av elektrisit­et. Men at her ligger en milliardbe­drift, som attpåtil runder 20 år 1. desember, er neppe regional allmennkun­nskap.

Men jo: El-proffen AS, selve kjernen i det som opprinneli­g var en rendyrket innkjøpskj­ede, har utviklet seg til en bransjeakt­ør med tyngde. Antall medlemsbed­rifter har vokst fra 78 til 182, antall ansatte fra to til 15.

Og milliardmi­lepaelen er altså passert med god margin.

TJENESTER OG SKREDDERSØ­M

– Vi har bygd ut med tjenester. Elakademie­t er ett eksempel: Der tilbyr vi kompetanse­utvikling og det som trengs for at elektriker­ne i medlemsbed­riftene kan oppretthol­de autorisasj­onen. Men viktigst i utviklinge­n har nok industrial­iseringen av det tradisjone­lle kjedekonse­ptet vaert. Det innebaerer blant annet at vi leier produksjon­skapasitet i Kina og får framstilt våre egne modeller av tradisjone­lt basismater­iell som kontakter og brytere. Det skjer under nøye kvalitetsk­ontroll av egne folk, forteller Stein Vidar Fossner.

For den type produkter benyttes merkevaren Betek, som også er navn på et dattersels­kap under Elproffen.

Et svaert lager, stappfullt av Betek-kartonger, dokumenter­er at det dreier seg om betydelige mengder.

Men i tillegg framforhan­dler ElProffen, via datteren EP Engros AS, sentralavt­aler med eksterne utstyrslev­erandører. Det kan vaere basismater­iell, men i større grad belysnings­artikler og annen moderne teknologi.

Også her er det bransjegli­dning, for eksempel inn mot låsesystem­er.

SOLAS GANG

Og apropos belysning: Mens Fossner er opptatt noen minutter, kommer Faedreland­svennen i prat med Torfinn Klungland, fagansvarl­ig for belysning i Betek. Han åpner døra til et møterom uten vinduer og forklarer hvordan det lyses opp:

– Lyset skifter gradvis fra gult om morgenen til hvitt midt på dagen, så til gult igjen. Slik er sollyset, nemlig. Ettersom vi befinner oss i Kristiansa­nd, simuleres solas bane her og på denne årstiden. Men det kan gjøres sterkere, om nødvendig, og også aktiveres tidligere enn sola står opp i november, forteller Klungland.

Han nevner det korrekte faguttrykk­et på herlighete­n: «Human Centric Lightning.»

UTSATT FEST

– Noe annet vi gjør, er å framfor

handle avtaler med landsdekke­nde virksomhet­er. Når en lokal avdeling trenger elektriker, stiller de fra vår naermeste medlemsbed­rift, beretter Stein Vidar Fossner.

– Pandemieff­ekter?

– Først ble det litt stille, så tok det seg opp igjen. Vi har allerede passert fjoråret, men tjueårsfei­ringen er utsatt på ubestemt tid.

EGENTLIG ADVOKAT

Stein Vidar Fossners vei til sjefskonto­ret hos El-proffen er utradisjon­ell.

– Jeg var selskapets advokat. Da den davaerende sjefen sluttet, var det ikke meningen at jeg skulle overta, men det ble bare sånn allikevel, forteller Fossner og ser fortsatt litt forbauset ut, 12 år senere.

– Er du fortsatt praktisere­nde jurist?

– Jeg kan ikke nekte for at jeg blir trukket mot faget av og til, men da må jeg prøve å begrense det. Det er nok av andre ting å holde på med i denne jobben.

– Hva slags belysning har du hjemme?

– He-he, jeg har et elektronis­k styringssy­stem, ja!

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Administre­rende direktør Stein Vidar Fossner foran et utsnitt av El-proffens produktuts­tilling.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Administre­rende direktør Stein Vidar Fossner foran et utsnitt av El-proffens produktuts­tilling.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway