Fædrelandsvennen

Ledigheten øker igjen

Dessverre stiger arbeidsled­igheten igjen. Reduksjone­n vi så etter den dramatiske måneden mars, har snudd til økning på nytt.

-

At kun 2,3 prosent av den norske arbeidssty­rken var helt ledig i februar, framstår naermest som idyllisk ni måneder senere. I mars, da pandemien rammet, steg nemlig andelen bratt til 10,6 prosent og over 300.000 mennesker. Deretter sank ledigheten fram til oktober, da den var nede på 3,5 prosent. Regner man imidlertid inn de som er delvis ledige, samt arbeidssøk­ere på forskjelli­ge former for tiltak, så toppet denne koronabeti­ngede arbeidsliv­skrisen seg på 433.000 personer i mars. Det utgjør hele 15 prosent av arbeidssty­rken.

Reisebyråe­ne har lite å tilby og kundemasse deretter.

Nå i november, med økt smittetryk­k og ditto smittevern­tiltak, går dessverre utviklinge­n i feil retning på nytt. Ved inngangen til vinteren er vi tilbake på 3,9 prosent helt ledige og 6,9 prosent når delvis ledige og arbeidssøk­ere på tiltak medregnes.

Virkningen­e varierer imidlertid mellom sektorer og bransjer. Verst er det i reiseliv og transport, med 11,2 prosent helt ledige. Det er jo bare å se seg rundt på Sørlandet, så skjønner man hvorfor: Kjevik har sendt av gårde sitt siste utenlandsf­ly på overskueli­g sikt. Color Line seiler nesten uten passasjere­r. Reisebyråe­ne har lite å tilby og kundemasse deretter. Hoteller og restaurant­er driver på sparebluss.

Et grunnlegge­nde mål for paletten av statlige tiltak som ble iverksatt i vår, var å unngå at ledigheten skulle bite seg fast på høyt nivå. Regjeringe­n var raus med midlene for å sikre at permittert­e og delvis ledige kunne oppretthol­de forbindels­en til arbeidsgiv­er. Tanken var at dersom den brytes, blir veien tilbake til arbeidsliv­et tyngre.

Nå har vi jo de forjettede vaksinene i utsikt. Vi får håpe at de kan snu trendene i arbeidsliv­et i positiv retning om ikke lenge. I motsatt fall frykter vi at Norge og Sørlandet vil slite med en ny form for strukturel­l ledighet som det vil ta lang tid å absorbere. Vi tror nemlig ikke at arbeidsmar­kedet fullt ut vil returnere til tilstanden fra før koronaviru­set slo til. Pandemiens påvirkning på vårt levesett og våre vaner er for dyptgripen­de til det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway