Fædrelandsvennen

Låve med kalkuner og høner totalskade­t i brann

Låven til gründerbed­rifteen Slettene Hage brant ned til grunnen natt til søndag. Inni var det 170 høner og fem store kalkuner.

- ARILD SANDVIK CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT

– Det er helt uvirkelig når jeg ser hva som har skjedd. Og forferdeli­g trist å tenke på alle dyrene som har vaert der inne og ikke fått hjelp, sier gårdsbruke­r Gunn Elisabeth Slettene til Faedreland­svennen.

Hun er laereren og blomsterbu­tikkforhan­dleren som i 2007 satset alt på økologisk gårdsdrift. De siste årene har hun omsatt for over én million i året.

Men nå blir det ikke salg av egg på en stund for Slettene Hage, som bedriften hennes heter.

TOTALSKADE­T

Nødetatene ble varslet klokka 03.34 natt til søndag. Meldingen gikk ut på at det brant i en låve på Herefoss i Birkenes.

– Informasjo­nen jeg fikk fra patruljen på stedet, er at det har gått dårlig med de fleste av dyrene. De befant seg i låven da brannen startet. Det et er utgangspun­ktet, men vi vet ikke helt hvor mange dyr det dreier seg om. Det var mørkt og noen av dem kan ha kommet seg ut, sier operasjons­leder Ole Bjørn Kleivane, operasjons­leder i Agder politidist­rikt, søndag morgen.

– Låven skal ligge et godt stykke unna hovedhuset. Det skal ikke vaere personer inne i låven, opplyste politiet natt til søndag.

Da nødetatene kom fram til stedet, var det full fyr i låven og bygget var i ferd med å rase sammen. Herefossve­ien ble i en periode stengt som følge av brannen.

– IKKE EGG PÅ EN STUND

Politiet opplyste først at det skulle ha vaert 150 høner og 50 kalkuner i låven under brannen.

Gunn Elisabeth Slettene presiserer:

– Det var 170 høner der inne som legger egg som vi igjen selger. Det er egg og eplemost vi driver med. I tillegg var det fem store, flotte kalkuner der. Nå ser jeg at det er noen høns som går ute på plassen, så alle har ikke blitt tatt av flammene, men trolig de fleste, sier hun.

På Slettene Hage sin Facebook-side skrev hun følgende søndag morgen:

«Ja, det er veldig trist å fortelle dere at låven vår brant ned i natt. Der var det ca 170 høner og 5 kalkuner. Morgendage­n vil vise om noen har overlevd brannen.

Vi oppdaget det ca 0320 i natt, og da var bygget fullstendi­g overtent. Det blir ikke egg til dere på en stund. Nå har vi mye å ta tak i.»

Til Faedreland­svennen forteller hun at brannen ble oppdaget av en leieboer i det vedkommend­e skulle til å legge seg.

– Vi fikk på oss fillene i en fart, men så fort at det var full overtennin­g. Som i en vedovn hvor det er full fyr.

UKJENT BRANNÅRSAK

Låven brant helt ned.

– En patrulje reiser opp for å undersøke stedet naermere i dag, sa politiets operasjons­leder Ole Bjørn Kleivane søndag morgen.

Da Faedreland­svennen snakket med Gunn Elisabeth Slettene like før klokka 09.30, sa hun at politiet hadde vaert på stedet og sperret av et område rundt låven.

Foreløpig er det uvisst hva som er årsaken til brannen.

 ?? FOTO: SLETTENE HAGE ?? Låven til Slettene Hage brant helt ned natt til søndag. Inne var det 170 høner og fem kalkuner.
FOTO: SLETTENE HAGE Låven til Slettene Hage brant helt ned natt til søndag. Inne var det 170 høner og fem kalkuner.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Gunn Elisabeth Slettene avbildet da Faedreland­svennen laget reportasje fra Slettene Hage tidligere i høst.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Gunn Elisabeth Slettene avbildet da Faedreland­svennen laget reportasje fra Slettene Hage tidligere i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway