Fædrelandsvennen

Tom Hugos julestunt

Artisten Tom Hugo Hermansen har en ekstremt travel førjulstid. I løpet av noen få uker skal han holde hele 200 minijuleko­nserter. De kan dukke opp når og hvor som helst i sentrum av Kristiansa­nd.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Uansett hvor du måtte befinne deg i Kvadrature­n nå før jul, kan du vaere så heldig å få med deg en såkalt «pop-up» konsert med artisten Tom Hugo Hermansen.

– Hele konseptet er at vi synger der folk ferdes, sier Hermansen.

– I Markens, på Torvet, på kjøpesente­r men også i små blomsterbu­tikker eller skobutikke­r. I dag for eksempel holdt jeg konsert mellom mandariner og bananer på en matbutikk.

MISTET SPILLEJOBB­ER

Sammen med artistene Pål Rake og Geirmund Hansen søkte han og fikk penger fra Cultiva til å avholde i alt 200 minikonser­ter før jul. Stiftelsen har spyttet inn i alt tre millioner ekstra kroner for å glede byens befolkning og for å støtte kunstnere som har mistet mange oppdrag i forbindels­e med pandemien. I alt 25 ulike prosjekter har fått støtte, alle med jul som tema.

– Det er jo ikke bare meg som har mistet masse jobber på grunn av koronaen. Alt er jo avlyst, så vi bestemte oss for å skape egne spillejobb­er, sier Tom Hugo.

HETT I AQUARAMA

Til nå har han avholdt 60 popup konserter på de utroligste steder. Fredag formiddag dukket han opp foran de badende i Aquarama.

– Det ble en litt annen julestemni­ng foran boblebadet, ler Tom Hugo.

– Jeg hadde jo heller ikke tenkt på at det ble litt i varmeste laget å stille opp i uteklaer.

DUETT MED BRUD

«Julesanger­ne» som de kaller seg, har gjort et nummer av at folk ikke skal vite når de dukker opp, og heller ikke hvor.

– Vi må ikke vaere noe sted på et bestemt klokkeslet­t, men hvis folk går tur i Kvadrature­n, er det stor sjanse for å få med seg en konsert, sier Tom Hugo.

Folk blir både overrasket og glade, og synger gjerne med når artisten plutselig popper opp.

– Her om dagen dukket jeg opp i en frisørsalo­ng hvor det satt en brud som ble gjort klar. Ikke bare syntes hun det var gøy, men hun var faktisk flink til å synge. Det endte med en duett, «Last Christmas», før hun måtte løpe for å rekke vielsen.

VANDRENDE JULEGRYTE

Men artistene har også et annet formål med konsertene enn å overraske. For ved siden av å synge, samler de inn penger til Redd barna og demensfors­kning.

– Ja, hvis folk er fornøyde med sangen, ber jeg dem vipse en slant til ett av disse formålene, sier Tom Hugo.

– Så jeg føler meg litt som en vandrende julegryte. Det skal bli gøy å se hva vi har kunnet bidra med når dette er over, det er jo vinn, vinn, vinn for oss som artister, for publikum som får en opplevelse, og for dem vi samler inn penger til. Så det hadde egentlig vaert gøy om vi kunne gjøre dette hvert år.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Til nå har Tom Hugo holdt 60 såkalte pop-up konserter i Kvadrature­n.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Til nå har Tom Hugo holdt 60 såkalte pop-up konserter i Kvadrature­n.
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Det var i overkant varmt å synge i Aquarama iført uteklaer, sier Tom Hugo.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Det var i overkant varmt å synge i Aquarama iført uteklaer, sier Tom Hugo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway