Fædrelandsvennen

Antall arbeidssøk­ere øker – stiger mest blant de unge

For første gang siden april øker antall arbeidssøk­ere i landet. Ved utgangen av november var det registrert 196.300 arbeidssøk­ere hos Nav.

-

Dette utgjør 6,9 prosent av arbeidssty­rken, ifølge nye tall fra Nav. Tallene viser også at ledigheten øker mest blant de yngste

Arbeids- og velferdsdi­rektør Hans Christian Holte sier strengere smittevern­tiltak treffer arbeidsmar­kedet raskt.

– Antallet arbeidssøk­ere øker for første gang siden april, og ledigheten øker mest for de aller yngste. Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før koronapand­emien traff oss, og langtidsle­digheten er nå på et urovekkend­e høyt nivå, sier arbeids- og velferdsdi­rektør Hans Christian Holte.

UNGE KVINNER

109.000 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av oktober, noe som utgjør 3,9 prosent av arbeidssty­rken.

Antallet helt ledige har økt i alle aldersgrup­per, men størst oppgang ses blant de under 25 år, og saerlig blant kvinner i denne aldersgrup­pen.

Ved utgangen av november var andelen helt ledige av arbeidssty­rken høyest blant de mellom 20 og 24 år med 5,4 prosent, og lavest blant de under 20 år med 2,0 prosent av arbeidssty­rken, skriver Nav.

OPP I DE FLESTE YRKER

Antallet helt ledige har gått opp i de fleste yrkesgrupp­ene fra oktober til november, og økningen er størst innen reiseliv og transport, samt serviceyrk­er og annet arbeid. Her er økningen henholdsvi­s 6.300 og 1.900.

Antallet helt ledige har gått mest ned blant personer uten yrkeserfar­ing og innen barneog ungdomsarb­eid.

Ved utgangen av november var andelen helt ledige av arbeidssty­rken høyest innen reiseliv og transport med 11,2 prosent, og lavest innen undervisni­ng med 1,0 prosent.

ØKER I HELE LANDET

Ser man på fylkene har tallet på helt ledige gått opp i samtlige fylker i løpet av november.

Den prosentvis­e oppgangen er størst i Oslo, hvor det er 24 prosent flere helt ledige enn ved utgangen av oktober. Økningen var minst i Rogaland, Møre og Romsdal og Agder, med 2 prosent flere helt ledige.

Andelen helt ledige av arbeidssty­rken er høyest i Oslo med 5,8 prosent, og lavest i Nordland med 2,6 prosent.

KREVENDE MARKEDET

Arbeids- og sosialmini­ster Henrik Asheim (H) sier til NTB at Norge har møtt den nye smittebølg­en med strenge smittevern­tiltak som arbeidsmar­kedet er sterkt preget av.

– Vi gjør alt vi kan for å sikre arbeidspla­ssene og for å sørge for at pengene fra Nav kommer så raskt som mulig til dem som trenger det. Jeg håper alle kan gå inn i julen og vaere trygge på at sikkerhets­nettet fungerer.

Han oppfordrer alle som trenger det, til å bruke de ordningene som finnes.

– Nav er godt rustet til å ta imot flere dagpengesø­knader, og det er også mulig å søke om forskudd for dem som trenger at pengene kommer raskt på konto.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Arbeidsled­igheten øker generelt, men det er unge kvinner som er hardest rammet.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Arbeidsled­igheten øker generelt, men det er unge kvinner som er hardest rammet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway