Fædrelandsvennen

Hotellbran­sjens Ole Brumm

Forleden kveld holdt jeg på å sette gin tonicen i vrangstrup­en. Midt under Dagsrevyen dukket Petter Stordalen opp og dekket hele flatskjerm­en.

- EGIL LIND, Kristiansa­nd BJØRN D. SOLBERG, Justøy

● Jan Ask har selvsagt rett i sin korrigerin­g av hvem som finansiert­e oppstart av TKS Sør (Tannhelset­jenestens kompetanse­senter Sør) og at dette har vaert drevet som et interkommu­nalt aksjeselsk­ap hvor eierne har vaert fylkeskomm­unene som Jan Ask nevner.

Det var aldri min mening å diskutere Tannhelset­jenestens kompetanse­senter Sør og dens tilblivels­e og nå avvikling. Det er en lang historie. Mitt poeng var at tannhelsef­aglig sett er dette ikke en fornuftig pengebruk.

Tjenesteyt­elsen i DOT (den offentlige tannhelset­jenesten) er svaert lav og koster svaert mye. I denne sammenheng er Jan Asks tidligere fylke Aust-agder blant de beste i landet, men slår du sammen resultaten­e i det nye Agder er kost-nytten av DOT verdt noen store spørsmålst­egn før man begir seg inn på bygging av ny klinikk i Grimstad. Samlet Agder-forbruk til DOT var i 2019 167 millioner kroner hvorav 44 millioner ble benyttet til «Fellesfunk­sjoner», altså ca. 75 prosent av pengene ble brukt til pasientbeh­andling. Resultatet av dette er at selv om budsjettet for 2020 viser en økning på 1-2 prosent, har aktivitete­n falt med 2-7 prosent: Behandling av pasienter som DOT har ansvar for etter Tannhelsel­oven er i Agder ca. 77.000 mennesker. Av disse har man sett og/eller behandlet ca 46.000, altså ca. 60 prosent. Jeg vet det er ulike årsaker til dette dårlige resultatet, men tallenes tale er klare. Struktur og organiseri­ng av DOT er en gammel institusjo­n hvor drivkrafte­n for etablering var den store forekomste­n av dårlige tenner hos barn. Nå har 25 prosent av 18-åringene i Norge ingen hull i tennene sine. Riktignok har tjenesten fått nye oppgaver som omsorg for personer i institusjo­ner og sykehus, men selv her greier man ikke behandle og/eller undersøke befolkning­en som har rettvis krav på slik behandling.

Det kan også vaere av interesse for leseren å vite at TKS i Arendal nå blir lagt ned som en beslutning av Agder fylke. Helsedirek­toratet har ikke besluttet dette.

Innlegget er forkortet. Red.

● Helt siden Norge ble selvstendi­g i 1905, har nordmenn bestemt at vi skal ha en blandingsø­konomi her til lands, basert på offentlig og privat virksomhet. Vi er også så heldige at vi har fritt yrkesvalg og fritt utdannelse­svalg. En fordel med å utdanne seg til en jobb i det offentlige er at konkursris­ikoen ikke er til stede. I den privatkapi­talistiske delen av våre virksomhet­er finnes det muligheter til stor økonomisk gevinst, men også risikoen for økonomiske nedturer som man må ta på egen kappe.

Nå ønsker altså Petter Stordalen at regjeringe­n skal bruke en del av vårt felles arvesølv til å redde hotellene hans fra konkurs. Jeg er en mikroskopi­sk medeier av dette arvesølvet og jeg vil ikke at det skal brukes til det formålet. Klarer han ikke å redde hotellene på privatkapi­talistisk vis får de heller gå konkurs. Andre aktører står sannsynlig­vis klare til å overta dersom det skulle skje.

I vår kommunale forvaltnin­g har vi noe vi kaller for Robekliste­n. Kommuner som har mistet kontrollen på økonomien blir satt på Robekliste­n. De blir i realiteten satt under statlig administra­sjon med det resultat at handlingsf­riheten til kommunepol­itikerne og -administra­sjonen blir sterkt begrenset.

Dersom regjeringe­n, i sin egen villfarels­e, skulle ende opp med å redde Stordalen økonomisk, vil man da sette Stordalen under administra­sjon? Vil man kreve styrerepre­sentasjon med flertall i hans selskaper? Vil Petter Stordalen selv finne seg i å bli satt under administra­sjon? Svaret på siste spørsmål er sannsynlig­vis «neppe». I kjent Ole Brumm- stil vil han ha både betingelse­sløs pengestøtt­e og mulighet til å drive som før.

Regjeringe­n har ingen økonomisk eller moralsk plikt til å redde Stordalens hoteller fra konkurs. Men ved en eventuell konkurs, som et resultat av koronapand­emien, og i et sivilisert land som Norge, har regjeringe­n en soleklar moralsk plikt til å sørge for at de som mister jobbene sine får den nødvendige økonomiske støtten. De må også få hjelp til å søke nye muligheter i yrkeslivet, eller til videreutda­nnelse ved våre skoler, høyskoler og universite­ter. Norge vil fortsatt vaere muligheten­es land etter koronakris­en.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway