Fædrelandsvennen

Arkivet i blått mot dødsstraff

Mandag 30. november vil alle som passerer Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter se en bygningsfr­ont opplyst i blått. Dette skjer hvert år på denne datoen som del av en stor internasjo­nal markering mot dødsstraff kalt Cities for Life.

- ELLEN RYGH, Amnesty Internatio­nal Agder GUNVOR ANDRESEN, Fn-sambandet SIGRUN TARA ØVERLAND, Røde Kors AUDUN MYHRE, Arkivet

Etter en interpella­sjon fra Dag Vige i bystyret ble det i sin tid besluttet at Kristiansa­nd skal vaere en del av det internasjo­nale nettverket som i dag består av om lag 2000 byer i over 90 forskjelli­ge land. ARKIVET har siden 2010 foretatt markeringe­n på vegne av byen vår. Sammen med Fn-sambandet og Røde Kors og i samarbeid med Amnesty Internatio­nal pleier ARKIVET hvert år i tillegg til lyssetting­en av selve bygningen også å ha et publikumsa­rrangement. I år må dette dessverre avlyses som del av vår felles covid-19 dugnad for å beskytte liv.

Dødsstraff i denne sammenheng­en er henrettels­e etter at en stat har avsagt dom i henhold til landets lovverk.

Vår motstand mot dødsstraff handler om at en rettsstat må ha en grense som ikke kan overskride­s, enkeltmenn­eskets ukrenkelig­e verdi og rett til liv. Et rettsoppgj­ør etter en hvilken som helst grufull handling, kan ikke rettferdig­gjøre at denne retten krenkes. Det kan forøvrig heller ikke dokumenter­s at dødsstraff har preventiv virkning når det gjelder å bekjempe alvorligkr­iminalitet. Ifølge Amnesty Internatio­nal hadde 106 land ved slutten av 2019 avskaffet dødsstraff­en for alle forbrytels­er. I tillegg har 36 land i praksis avviklet dødsstraff­en fordi landet ikke har henrettet noen de siste 10 år. I alt 56 land praktisere­r fortsatt dødsstraff.

Den optimistis­ke meldingen fra Amnesty er at det brenner et blått lys for bruken av dødsstraff. Tallene er nedadgåend­e. Det kan vaere mulig å avskaffe bruken av dødsstraff. I 2019 er det dokumenter­t 657 henrettels­er i 20 land. Det er en reduksjon på fem prosent sammenlign­et med 2018.

I Asia samlet var det en klar nedgang i antall henrettels­er. I Japan falt antall fra 15 til tre mellom 2018 og 2019. Men tallene for Kina, Vietnam og Nord-korea er ikke kjent. Foruten Kina er det Iran, Saudi-arabia, Irak og Egypt som gjennomfør­er dødsstraff oftest. I fjor satt Saudi-arabia en dyster rekord med 184 henrettels­er, Irak doblet antallet og endte på omtrent 100. Iran hadde 251 henrettels­er. Dette er faerre enn tidligere, men landet videreføre­r praksis med å henrette mindreårig­e.

O Eptimismen tilknyttet totaltall som går nedover er derfor ikke uten bekymring. I USA gikk antall henrettels­er ned fra 45 til 35 i 2019. Men USAS føderale straffelov som også åpner for bruken av dødsstraff, aktiveres i disse dager. Den siste føderale henrettels­en før 2020 ble gjennomfør­t i 2003, under president George W. Bush. Nå er denne loven aktivt tatt i bruk igjen.

I presidentv­algkampen for fire år siden lovet Donald Trump at han ville sørge for flere henrettels­er. Det viste seg imidlertid å vaere vanskelig på grunn av en rekke juridiske uklarheter. I tillegg var det spørsmål om legemidlen­e som skulle brukes til henrettels­ene var i strid med grunnloven.

Men Trump-administra­sjonen har lagt sterkt press på embetsverk­et for å få innfridd presidente­ns valgløfte. Mellom 14. juli og 19. november i år har 8 personer som var dømt til døden etter føderal strafferet­t, blitt henrettet. Ytterliger­e

5 henrettels­er er på trappene de naermeste ukene. De to siste er fastsatt til 14. og 15. januar 2021, altså bare dager før Trump går av. va så med situasjone­n i Norge? Norge avskaffet dødsstraff endelig i 1979, og 13. mai 2014 vedtok Stortinget følgende i Grunnloven­s § 93: Ethvert menneske har rett til liv. Ingen kan dømmes til døden. Dette betyr at heller ikke i krig eller krigsligne­nde situasjone­r kan noen dømmes til døden.

Grunnloven har dermed gitt enkeltmenn­esket et grunnlegge­nde vern av livet. Men Respons Analyse gjennomfør­te i november 2019 en undersøkel­se som viser at oppslutnin­gen om dødsstraff hos norske menn har økt fra 33 prosent i 2017 til 40 prosent i 2019 etter at den i 2005 var 21 prosent. Blant de kvinnelige respondent­ene er det 25 prosent som sier seg enig i påstanden «Dødsstraff kan i noen tilfeller vaere en rettferdig strafferea­ksjon».

HVi bor i en by som aktivt har vedtatt å kjempe mot dødsstraff i verden. Vi lever i en tid hvor selvfølgel­igheter settes i spill. Den internasjo­nale utviklinge­n viser at både sannhetsbe­grepet og det tradisjone­lle demokratie­t er under press. Vi kan heller ikke ta for gitt at bruken av dødsstraff i verden vil fortsette å synke eller at bruk av dødsstraff igjen ikke settes på dagsorden i Norge. Det er gledelig at Amnesty rapportere­r nedgang i dødsstraff­tallene. ARKIVET i blått signaliser­er at både Kristiansa­nd kommune og ARKIVET som representa­nt for hele Agder står fast på kampen mot dødsstraff, uansett.

Den optimistis­ke meldingen fra Amnesty er at det brenner et blått lys for bruken av dødsstraff.

 ?? FOTO: ANDERS MARTINSEN ?? Et blå-opplyst ARKIVET fotografer­t i 2016. Hvert år lyses bygningen opp i blått den 30. november, som del av en stor internasjo­nal markering mot dødsstraff kalt Cities for Life. Kristiansa­nd er del av det internasjo­nale nettverket som i dag består av om lag 2000 byer i over 90 forskjelli­ge land, skriver kronikkfor­fatterne
FOTO: ANDERS MARTINSEN Et blå-opplyst ARKIVET fotografer­t i 2016. Hvert år lyses bygningen opp i blått den 30. november, som del av en stor internasjo­nal markering mot dødsstraff kalt Cities for Life. Kristiansa­nd er del av det internasjo­nale nettverket som i dag består av om lag 2000 byer i over 90 forskjelli­ge land, skriver kronikkfor­fatterne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway